Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Το Π.Δ. για τους "ευπαθείς στόχους", Ποιοι φεύγουν και από ποιους

Διαβάστε  το Π.Δ. για τους ευπαθείς στόχους στην ανάρτηση του Police Net ΕΔΩ ή αμέσως μετά.
Βασικά Σημεία του Προεδρικού Διατάγματος ...

Επανασύσταση Γνωμοδοτικών Επιτροπών Αξιολόγησης
- Η διάθεση προσωπικού για τη φρούρηση ευπαθών στόχων, είτε αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία είτε κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων, καθώς και ο προσδιορισμός της, καθορίζεται με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής.
Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει επανασύσταση των Επιτροπών στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις [είχαν καταργηθεί με το Π.Δ.16/2010 (ΦΕΚ Α-35/01.03.2010)], αποτελούμενη από αξιωματικούς της εκάστοτε Υπηρεσίας, η οποία γνωμοδοτεί μετά από συνεκτίμηση των αντικειμενικών κριτηρίων που τίθενται με το ίδιο Διάταγμα.

Κριτήρια αξιολόγησης Επιτροπών
Ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό του είδους της προστατευτικής φύλαξης των ευπαθών στόχων.
Τα Κριτήρια που λαμβάνει υπόψη της, η Επιτροπή για να γνωμοδοτήσει, για τον καθορισμό του είδους της προστατευτικής φύλαξης των ευπαθών στόχων είναι:
α. Η ιδιότητα του στόχου.
β. Ο βαθμός επικινδυνότητας.
γ. Οι υπάρχουσες πληροφορίες περί απειλής και ιδίως περί εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του στόχου. Οι πηγές της πληροφορίας και οι πληροφορίες αξιολογούνται με βάση τους κωδικούς αξιολόγησης που προβλέπονται για την Europol (άρθρο 12 της Απόφασης 2009/936/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30-11-2009, L 325/11-12-2009).
δ. Η προέλευση της απειλής και η σχέση της με την παρούσα ή προγενέστερη ιδιότητα και υπηρεσιακή λειτουργία του στόχου.
ε. Το είδος της απειλής και ιδίως το εάν αυτή στρέφεται κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της προσωπικής ελευθερίας ή της περιουσίας του ευπαθούς στόχου.
στ. Οι επιπτώσεις της απειλής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
ζ. Τυχόν προγενέστερες απειλές ή έκνομες ενέργειες που έχουν εκδηλωθεί σε βάρος του στόχου ή άλλων προσώπων με την ίδια υπηρεσιακή λειτουργία και οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με την παρούσα ή προγενέστερη υπηρεσιακή λειτουργία ή τα υπηρεσιακά καθήκοντα ή την εν γένει δημόσια δραστηριότητα του στόχου.
η. Η χώρα προέλευσης, προκειμένου περί αλλοδαπού στόχου.
θ. Οι επικρατούσες διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες, κρίσεις και γεγονότα και
ι. Οι διακρατικές σχέσεις.

Υποχρεωτική Φρούρηση και Φρούρηση κατόπιν αξιολόγησης
Υποχρεωτικά φρουρούνται πλέον μόνο οι κατοικίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, επί 24ώρου βάσεως, από την Υπηρεσία Ασφάλειας Προέδρου Δημοκρατίας και την Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων, αντίστοιχα, καθώς και οι κατοικίες του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δεν φρουρούνται υποχρεωτικά αλλά μόνο εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι ασφαλείας, οι οποίοι αξιολογούνται, επί 24ώρου βάσεως ή ορισμένες ώρες του 24ώρου:
α) Οι κατοικίες των Αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, από αστυνομικούς της προσωπικής τους ασφάλειας.
β) Οι κατοικίες των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και των Υπουργών, λαμβανομένων υπόψη των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του οποίου προΐστανται, καθώς και τυχόν ζητημάτων που εμπίπτουν στις εν λόγω αρμοδιότητες και απασχολούν την επικαιρότητα, εκ των οποίων προκύπτει κίνδυνος ή απειλή εκδήλωσης εγκληματικής σε βάρος τους ενέργειας που δικαιολογεί τη φρούρηση.
γ) Οι κατοικίες των πρώην Προέδρων Δημοκρατίας, των πρώην Πρωθυπουργών, των αναπληρωτών Υπουργών και των Υφυπουργών.
δ) Τα κεντρικά κτίρια στέγασης των Υπουργείων.
ε) Τα μη κεντρικά κτίρια των Υπουργείων, καθώς και τα κτίρια εποπτευομένων από αυτά οργανισμών, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις.
στ) Τα κεντρικά Γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων και τα κτίρια στέγασης των διπλωματικών αποστολών.
ζ) Οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, για τους οποίους διατίθενται μέχρι τρεις (3) αστυνομικοί, καθώς και οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, για τις οποίες διατίθεται ένας (1) αστυνομικός.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις που δεν φρουρούνται υποχρεωτικά, όπως και στις περιπτώσεις Βουλευτών, Ευρωβουλευτών και Περιφερειαρχών, μετά από είκοσι (20) ημέρες από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος, παύουν να ισχύουν οι ισχύουσες αποφάσεις για την προστατευτική τους φύλαξη, ενώ τυχόν νέα αιτήματα θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή.

Μείωση διατιθέμενων Δυνάμεων και μέσων
α.Για την ασφάλεια του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διατίθενται μέχρι τριάντα -30- αστυνομικοί (από 50 πριν), τρία (3) συνοδευτικά αυτοκίνητα και δύο (2) μοτοσικλέτες. Οι ανωτέρω αστυνομικοί αναλαμβάνουν και τη φρούρηση της κατοικίας και του γραφείου του.
β.Για την ασφάλεια των λοιπών αρχηγών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή διατίθενται μέχρι δεκαπέντε -15- αστυνομικοί (από 20 πριν), δύο (2) συνοδευτικά αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα (από 2 πριν). Οι ανωτέρω αστυνομικοί αναλαμβάνουν και τη φρούρηση των κατοικιών τους.
γ. Για την ασφάλεια των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και των Υπουργών διατίθενται μέχρι πέντε (5) αστυνομικοί, ένα (1) συνοδευτικό αυτοκίνητο και μία (1) μοτοσικλέτα. Για την ασφάλεια των αναπληρωτών Υπουργών διατίθενται μέχρι τέσσερις (4) αστυνομικοί και ένα (1) συνοδευτικό όχημα και για την ασφάλεια των Υφυπουργών μέχρι τρεις (3) αστυνομικοί, χωρίς συνοδευτικό όχημα. Κατ’ εξαίρεση, για την ασφάλεια Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διατίθενται τέσσερις (4) αστυνομικοί και ένα (1) συνοδευτικό όχημα.
ε. Για την ασφάλεια πρώην Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών ή Υφυπουργών που έχουν τη βουλευτική ιδιότητα διατίθενται μέχρι δύο (2) αστυνομικοί για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από τη λήξη της υπουργικής τους θητείας. Μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού συνοδεία ασφαλείας δύναται να παρέχεται εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι ασφαλείας, σύμφωνα με την παράγραφο 3. Κατ’ εξαίρεση, διατίθενται μέχρι δύο (2) αστυνομικοί και ένα συνοδευτικό όχημα σε πρώην Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα και μέχρι ένα έτος μετά τη λήξη της ιδιότητας αυτής άλλως για χρονικό διάστημα ενός έτους από τη λήξη της υπουργικής τους θητείας.
η. Στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, για προσωπική ασφάλεια στελεχών του, διατίθενται μέχρι δέκα (10) αστυνομικοί (από 15 πριν) και στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον ίδιο σκοπό, διατίθενται μέχρι έξι (6) αστυνομικοί (από 10 πριν). Στα γραφεία των λοιπών κομμάτων, για την ασφάλεια των στελεχών τους, δεν διατίθενται αστυνομικοί».

Καθήκοντα – Υποχρεώσεις προσωπικού που διατίθεται σε συνοδείες ασφαλείας
Εάν διαπιστωθεί ότι το διατιθέμενο αστυνομικό προσωπικό, εκτελεί καθήκοντα που δεν σχετίζονται με την αποστολή του, αντικαθίσταται άμεσα και ελέγχεται πειθαρχικά, ενώ η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει άμεσα την ανάγκη διατήρησης ή μη της συνοδείας ασφαλείας.
Το αστυνομικό προσωπικό που διατίθεται σε συνοδείες ασφαλείας:
α. Δεν επιτρέπει στα προστατευόμενα πρόσωπα να επιβαίνουν στα υπηρεσιακά συνοδευτικά οχήματα, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων και εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας, υστέρα από εκτίμηση του επικεφαλής της αποστολής.
β. Με την επιφύλαξη της προηγούμενης περίπτωσης, δεν εκτελεί καθήκοντα οδηγού του προστατευόμενου προσώπου ή άλλες υπηρεσίες πέραν εκείνων που ανάγονται στην αποστολή του και πλέον αν διαπιστωθεί ότι το ως άνω αστυνομικό προσωπικό εκτελεί καθήκοντα που δεν ανάγονται στην αποστολή του κατόπιν αιτήματος του προστατευομένου προσώπου, αντικαθίσταται άμεσα ο αστυνομικός και η επιτροπή του άρθρου 70 παρ. 6 του ιδίου Π.Δ. συνέρχεται σε εύλογο χρονικό διάστημα για να επανεξετάσει άμεσα την ανάγκη διατήρησης ή μη, ολικώς ή μερικώς της συνοδείας ασφαλείας. Για τον αστυνομικό που εκτελεί τα καθήκοντα αυτά κινείται η πειθαρχική διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
γ. Δεν αντικαθίσταται όταν κάνει χρήση των προβλεπόμενων αδειών του.
δ. Υποβάλλει στην Υπηρεσία του κάθε μήνα αλλά και έκτακτα όταν απαιτείται αναφορά για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά την επανεξέταση των μέτρων.

Προθεσμίες
Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τη δημοσίευση Π.Δ.100/2012 ήτοι την 29-8-2012) για προστατευτική φύλαξη στόχων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 9Α του άρθρου 70 όπως προστίθεται με το παρόν, καθώς και για την προστασία βουλευτών, ευρωβουλευτών και περιφερειαρχών παύουν να ισχύουν μετά την παρέλευση αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του Π.Δ.100/2012, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν υποβάλουν εντός της προθεσμίας αυτής σχετικό αίτημα προστατευτικής φύλαξης στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Αν υποβληθεί αίτημα προστατευτικής φύλαξης, τα προστατευτικά μέτρα φύλαξης διατηρούνται έως την έκδοση απόφασης επί του αιτήματός τους βάσει των νέων αντικειμενικών κριτηρίων.
Κατεβάστε ΕΔΩ το Π.Δ.100/2012 (ΦΕΚ Α-166/29.08.2012)  απευθείας από την ιστοσελίδα του Εθνικού τυπογραφείου σε μορφή (.pdf) ΦΕΚ.
Κατεβάστε ΕΔΩ το Π.Δ.100/2012 (ΦΕΚ Α-166/29.08.2012)  από το Police Net σε μορφή (.pdf) ελεύθερου κειμένου.

http://www.bloko.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου