Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΤΗΜΑ BIBΛΙΑ ΧΩΡΑ - Κρασιά με ποιότητα και αγάπη

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής είναι το πιο επιτυχημένο δίδυμο οινοπαραγωγών της χώρας. Πρόκειται για τους δημιουργούς του κτήματος Βιβλία Χώρα, που φτιάχνουν κρασιά που αγαπήθηκαν από «μύστες» κι όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, η επιτυχία συνεχίζεται και εκτός Ελλάδας, αφού δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στους αμπελώνες της Νοτίου Αφρικής.

Η κοινή επαγγελματική τους πορεία, συνέχεια μιας παλαιότερης φιλίας, ξεκίνησε το 1998, όταν πήραν την απόφαση να κάνουν «ένα νέο ξεκίνημα στις πλαγιές του Παγγαίου Ορους στην Καβάλα, με το Κτήμα Βιβλία Χώρα», θυμάται ο κ. Γεροβασιλείου, ενώ ο κ. Τσακτσαρλής προσθέτει: «Από την αρχή γνωρίζαμε ότι η περιοχή του Παγγαίου είναι μια αμπελουργική περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ότι θα βγάζαμε κρασιά υψηλής ποιότητας που θα είχαν ανταπόκριση στο κοινό. Εκείνο που δεν περιμέναμε είναι το γεγονός ότι θα γίνονταν ιδιαίτερα αγαπητά τόσο γρήγορα. Αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να κρατήσουμε την ποιότητα των κρασιών μας σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε αυτό που έχουμε πετύχει να έχει διάρκεια στον χρόνο.
Οινοποιοί. Οι Β. Γεροβασιλείου και Β. Τσακτσαρλής (δεξιά), το επιτυχημένο δίδυμο, πίσω από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.
Οινοποιοί. Οι Β. Γεροβασιλείου και Β. Τσακτσαρλής (δεξιά), το επιτυχημένο δίδυμο, πίσω από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.
Οσον αφορά τη φημολογούμενη προτίμηση του λευκού -Κτήμα Βιβλία Χώρα- από το γυναικείο φύλο, δεν θα έλεγα ότι είναι έτσι ακριβώς. Το Βιβλία Χώρα Λευκό είναι ένα φρέσκο κρασί που εντυπωσιάζει τον καταναλωτή με τον αρωματικό του χαρακτήρα και τη γεμάτη ισορροπημένη γεύση του. Το προτιμούν όλες οι ηλικίες, άνδρες και γυναίκες. Αν τώρα, έχουν σε αυτό κάποια ιδιαίτερη προτίμηση οι γυναίκες, αυτό μας ευχαριστεί επιπλέον γιατί όλοι εμπιστευόμαστε το γούστο τους»!
Από την αρχή της ιστορίας οι δύο οινοποιοί στράφηκαν αμέσως στη βιολογική καλλιέργεια. «Ο βιολογικός αμπελώνας απαιτεί υγιεινό κλίμα, χωρίς υγρασία, υψόμετρο και φυσικά, απομόνωση από άλλες γεωργικές καλλιέργειες. Ημασταν τυχεροί που οι σταθερές αυτές συνθήκες προϋπήρχαν στην περιοχή του Κτήματος Βιβλία Χώρα. Φυσικά, απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα στην επίβλεψη και στις εργασίες που γίνονται στο αμπέλι -έχουν πρόσθετο οικονομικό κόστος-, αλλά αξίζει τον κόπο», επισημαίνει ο κ. Γεροβασιλείου.
Η τιμή και η αποτίμηση
Παγγαίο. Ο αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας 350 στρεμμάτων που απλώνεται γύρω από το οινοποιείο του κτήματος.
Παγγαίο. Ο αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας 350 στρεμμάτων που απλώνεται γύρω από το οινοποιείο του κτήματος.
Οι Ελληνες παραγωγοί έχουν δεχθεί κατά καιρούς κριτική περί υψηλών τιμών πώλησης των κρασιών τους, κριτική που εντάθηκε λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. «Η κρίση οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης στα εστιατόρια και αύξηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών είναι πιο προσεκτικές πια και ο Ελληνας έχει κάνει στροφή προς τις κοινωνικές συναναστροφές εντός σπιτιού. Στις τιμές ίσως υπάρχουν υπερβολές και από τους οινοπαραγωγούς», σχολιάζει ο κ. Γεροβασιλείου, ενώ ο κ. Τσακτσαρλής επεκτείνει τη συζήτηση: «Η άποψη ότι το ελληνικό κρασί είναι υπερτιμημένο είναι μια γενίκευση που αδικεί τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει, σε άλλες μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Οι περισσότερες ελληνικές οινοποιίες εξάγουμε κρασί. Αυτό που εισπράττουμε από τους εισαγωγείς, είναι ότι η ποιότητα των ελληνικών κρασιών είναι πολύ καλή σε σχέση με την τιμή τους και ότι αν είχαν γαλλική ετικέτα, θα μπορούσαν να πουλήσουν το ίδιο κρασί σε διπλάσια τουλάχιστον τιμή. Μπορώ να σας αναφέρω κι ένα παράδειγμα από τη Βιβλία Χώρα: Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2009 του έγκριτου περιοδικού "Decanter" ο "Οβηλος Λευκός" ήταν στο εξώφυλλο ως ένα από τα επτά καλύτερα κρασιά του κόσμου και το ίδιο διάστημα η διάσημη οινοκριτικός Γιάνσις Ρόμπινσον, συγκρίνοντάς τον με ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα λευκά κρασιά του Μπορντό, δήλωσε ότι "ο Οβηλος είναι ένα κρασί με μεγαλύτερη φινέτσα κι αρωματική διάρκεια, αλλά και πιο ολοκληρωμένο".
Οινοποιείο. Yποδέχεται επισκέπτες στους χώρους παραγωγής και στα κελάρια.
Οινοποιείο. Yποδέχεται επισκέπτες στους χώρους παραγωγής και στα κελάρια.
Σημειώστε ότι η τιμή του "Οβηλου Λευκού" σε σχέση με το προηγούμενο κρασί είναι 10 φορές μικρότερη. Αρα κάθε κρασί πρέπει να κρίνεται σε σχέση με την ποιότητά του, το κόστος του, τους ανθρώπους που το δημιουργούν, τη σταθερότητά του στον χρόνο και βέβαια την τιμή του».
Βραβεία. Mεγάλος αριθμός διακρίσεων από διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς κοσμεί τους χώρους υπο-δοχής του οινοποιείου.
Βραβεία. Mεγάλος αριθμός διακρίσεων από διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς κοσμεί τους χώρους υπο-δοχής του οινοποιείου.
Ρωτώντας τον κ. Τσακτσαρλή ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας των κρασιών τους, απαντά: «Περιοχή: Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου και των ποικιλιών που φυτέψαμε στα κρασιά μας. Το έχουμε καταφέρει και παράγουμε κρασιά υψηλής και σταθερής ποιότητας. Μεράκι: Από την αρχή της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι το τέλος της (δηλαδή από το αμπέλι που καλλιεργείται βιολογικά, την οινοποίηση, την εμφιάλωση και την προβολή των κρασιών), αυτό που κάνουμε γίνεται με μεράκι και αγάπη. Ποιότητα: Η λέξη κλειδί που μας διακρίνει σε όλα τα επίπεδα».
Εμφιάλωση. Στην γραμμή παραγωγής οι φιάλες κρασιού.
Εμφιάλωση. Στην γραμμή παραγωγής οι φιάλες κρασιού.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφέρει τη συνταγή της επιτυχίας και στη Νότιο Αφρική, όπου σε συνεργασία με τον Τάκη Σολδάτο φτιάχνουν τα κρασιά «Escapades». O κ. Γεροβασιλείου σχολιάζει: «Τα Escapades, μετά τα πρώτα δειλά βήματα, αρχίζουν να καταξιώνονται διεθνώς. Ηδη ο οδηγός των κρασιών της Νότιας Αφρικής ?Platter's Wine Guide? μας αναφέρει με πολύ καλά λόγια, τα κρασιά έχουν τύχει πολλών διεθνών διακρίσεων κι η εξαγωγική δραστηριότητα αυξάνεται».
Παραγωγή. Σύγχρονες ανοξείδωτες δεξαμενές και τεχνολογία αιχμής σε κάθε στάδιο.
Παραγωγή. Σύγχρονες ανοξείδωτες δεξαμενές και τεχνολογία αιχμής σε κάθε στάδιο.
Οι δύο οινοποιοί συνεχίζουν τη συνεργασία τους με στόχο νέες επιτυχίες. Οταν ρωτάμε τον κ. Γεροβασιλείου με ποια κρασιά τους θα παρομοίαζε την προσωπικότητα του Βασίλη Τσακτσαρλή, απαντά: «Με το Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκό γιατί είναι δημιούργημά του. Εχει την καθαρότητα του χαρακτήρα του Βασίλη, τη σπιρτάδα του πνεύματός του, τα εκρηκτικά αρώματα της ιδιοφυΐας του και εκφράζει το ταλέντο του». Οταν την ίδια ερώτηση δέχεται ο κ. Τσακτσαρλής για τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, σχολιάζει: «Με τον Οβηλο Λευκό, ένα κρασί που εντυπωσιάζει στην αρχή με την παρουσία του, αλλά το μεγάλο του ατού είναι όταν το δοκιμάσεις και δεις την ποιότητά του, την πολυπλοκότητα και τη μοναδικότητά του. Διαχρονική αξία».

Nίκη Mηταρέα
nmitarea@pegasus.gr
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com


ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου