Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

«Αερομαχίες» απογειώνουν την αδρεναλίνη. Athens Flying Week

Παρέλαση στον αθηναϊκό ουρανό και ριψοκίνδυνες φιγούρες που απογειώνουν την αδρεναλίνη υπόσχονται οι παγκοσμίου φήμης πιλότοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, μαζί με την Πολεμική Αεροπορία μας, στο Athens Flying Week (athensflyingweek.gr 24-30/9). Πρόκειται για ένα νέο πρότζεκτ, στο πλαίσιο του οποίου οι διοργανωτές (Δήμος Αχαρνών, με την αρωγή της Πολεμικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, και των δήμων Αθηναίων και Νέας Σμύρνης, Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών), μεταξύ άλλων, θα ανοίξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου για τους θεατές. Η αθηναϊκή εβδομάδα αεροπορίας απευθύνεται στους παθιασμένους με τα κόκπιτ και την ταχύτητα στα σύννεφα, αλλά και σε όσους παθαίνουν... vertigo (αίσθηση περιστροφής ενώ το σώμα είναι στάσιμο) και μόνο στην σκέψη ότι πρέπει να μπουν στο αεροπλάνο.

Η πιο μεγάλη εκδήλωση στο πλαίσιο του πρώτου Athens Flying Week προγραμματίζεται στην κορύφωσή του, δηλαδή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου, στον Δήμο Αχαρνών, θα ανοίξει τις πύλες του για δύο ημέρες και για όλους τους επισκέπτες, με την άδεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αττικός ουρανός αναμένεται να γεμίσει με ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της αεροπορίας, όπως τον Francesco Fornabaio, τον Luca Bertossio και την ιπτάμενη ομάδα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες WeFly! Team. Οι επισκέπτες θα μπορούν να... πετάξουν μέσω υπολογιστή, κρατώντας χειριστήρια αεροπλάνων που μοιάζουν με τα πραγματικά, ενώ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο θα στηθούν επίσης εμπορική έκθεση, πάρκο για τους μικρούς «αεροπόρους», εξομοιωτές πτήσεων, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις αερομοντελιστών. Η τιμή εισόδου ανέρχεται σε 7 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για παιδιά ηλικίας τριών ως 12 ετών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ως το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Σύνταγμα θα αποτελεί σημείο αναφοράς του Athens Flying Week με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο και... εκπλήξεις αεροπορικού χαρακτήρα, που όμως δεν αποκαλύπτονται ακόμα. Στην πρεμιέρα του πρότζεκτ (24/9) από τις εννιά το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ το ξενοδοχείο «Caravel» θα φιλοξενεί ειδικούς ομιλητές για αεροπορικά θέματα που αφορούν τους απλούς πολίτες (σεμινάριο για την καταπολέμηση της αεροφοβίας κ.ά.). «Οσο για τους μυημένους ερασιτέχνες πιλότους, θα αποκτήσουν μία ετήσια πλατφόρμα συνάντησης και μεταξύ τους επικοινωνίας, ενώ τα παιδιά, οι νέοι και οι οικογένειες θα γνωρίσουν την αεροπορία με τρόπο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα» λένε οι υπεύθυνοι του Δήμου Αχαρνών.


Ακροβάτες των αιθέρων και μαχητικά αεροσκάφοι

Μεταξύ των αεροπόρων που σε λίγες ημέρες θα βρεθούν στο Τατόι, έχοντας δώσει την υπόσχεση να ταξιδέψουν τους Ελληνες θεατές στον μαγικό κόσμο των πτήσεων, είναι ο Ιταλός πρωταθλητής Francesco Fornabaio, ο φετινός παγκόσμιος πρωταθλητής «προχωρημένων ακροβατικών ανεμοπτέρου» Luca Bertossio, ο Pietro Filippini, ο οποίος μετρά δεκάδες προσωπικά ρεκόρ, και η ιπτάμενη ομάδα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Ο Francesco Fornabaio είναι επαγγελματίας πιλότος της Breitling και πρωταθλητής στη λεγόμενο «ελεύθερη κατηγορία» με αγωνιστικά αεροσκάφη (τύπου Extra 300 και Corvus 540) ειδικά σχεδιασμένα για επαγγελματικό αεραθλητισμό. Ο διεθνώς βραβευμένος αεροπόρος κατέχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ, καθώς έχει καλύψει ολομόναχος χωρίς... συνοδοιπόρο την απόσταση Μιλάνο - Αλ Αϊν (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) πετώντας 7.000 ναυτικά μίλια, 2.000 πάνω από την έρημο και 2.000 πάνω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Athens Flying Week «πρόκειται για έναν ριψοκίνδυνο πιλότο και οι πτήσεις του θα είναι δώρο για τους θεατές».

Ο νεαρός Luca Bertossio είναι πιλότος ανεμοπτέρων και παγκόσμιος πρωταθλητής Προχωρημένων Ακροβατικών Ανεμοπτέρου 2012. Το ανεμόπτερο δεν είναι μηχανοκίνητο, άρα οι πιλότοι βασίζονται αποκλειστικά στην ενέργεια που προέρχεται από τη μετατροπή ύψους σε ταχύτητα.

Ειδικός στα ακροβατικά με ανεμόπτερο ο Ιταλός Pietro Filippini, κάτοχος πολλών ρεκόρ. Μετρά 36.000 πτήσεις, έχει κάνει πάνω από 100 πτήσεις σε μία ημέρα, έχει 38 τίτλους πρωταθλητή Ιταλίας κ.ά.

Ιδιαίτερη αναμένεται και η εμφάνιση του WeFly! Team, με μέλη άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες επιδείξεις σε πολλές χώρες.

Από την εκδήλωση στην πρωτεύουσα δεν θα μπορούσε να λείπει η Πολεμική Αεροπορία που, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, επιφυλάσσει μία επίδειξη σε χαμηλό ύψος με τα μαχητικά Τ-6 και F-16, που κόβει την ανάσα.


Με αερόστατα και υδροπλάνα στην Καβάλα!

«Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά» είναι το σύνθημα του... υπερθεάματος με μαχητικά αεροπλάνα, υδροπλάνα και αερόστατα ή ακόμα και αντιχαλαζικά αεροσκάφη στην Καβάλα. Τα τελευταία δύο χρόνια στο Kavala Air Show που διοργανώνει ο δήμος συμμετέχουν δεκάδες φημισμένοι πιλότοι από το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η μοναδική στη χώρα μας όταν χώρες όπως η Αγγλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν μεγάλη παράδοση στις διοργανώσεις επιδείξεων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σημιτσή, οι προετοιμασίες για το επόμενο Air Show άρχισαν μόλις τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του φετινού σόου (τον περασμένο Ιούνιο). Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα του 2103. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα υποδεχτούν πάνω από 40.000 θεατές το 2013.


Ελένη Ευαγγελοδήμου   @@@   http://www.dimokratianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου