Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πατέντα για καινοτόμο μέθοδο συντήρησης του χαλβά Φαρσάλων


Ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Λάρισας με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μηχανικής Μεταποίησης του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνο Πετρωτό και με συνεργάτες τους καθ. Παναγιώτη Γούλα (Τμήμα Ζωικής Παραγωγής) και Στέφανο Ζαούτσο (διευθυντή Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών) και τον μηχανικό Βιοσυστημάτων (ΜsC) Πασχάλη Γκουτσίδη σε αρμονική συνεργασία με τον γνωστό για τις καινοτόμες ιδέες του παρασκευαστή χαλβά Φαρσάλων Δημήτριο Αλεξόπουλο έγιναν κάτοχοι πατέντας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με χρηματοδότηση της ΓΓΕΤ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή της νέας καινοτόμου μεθόδου επεκτείνεται ο χρόνος ζωής του παραδοσιακού χαλβά Φαρσάλων από 2-3 μέρες σε 25 ημέρες χωρίς ανάγκη αγοράς πρόσθετων μηχανημάτων και πολύπλοκες διαδικασίες ή μεθόδους συσκευασίας. Η χρήση και μόνο αντί του παραδοσιακού αμύλου ενός ειδικού φυσικού αμύλου από κηρώδες καλαμπόκι που περιέχει μόνο αμυλοπηκτίνη και όχι και αμυλόζη επέφερε με φυσικό τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα βελτιώνοντας θεαματικά την υφή του χαλβά και εξασφαλίζοντας σταθερότητα με το χρόνο χωρίς καμιά επίδραση στη γεύση ούτε στο κόστος του προϊόντος. Η ανάπτυξη της καινοτομίας που περιγράφεται με την πατέντα που εκδόθηκε πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της ΓΓΕΤ με πρόγραμμα προϋπολογισμού μόλις 8.600 ευρώ εξασφαλίζοντας μία πολύ καλή σχέση αποτελέσματος προς την αντίστοιχη δημόσια επένδυση. Η ανάπτυξη του προϊόντος έγινε με ευθύνη του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του Τμήματος Μηχανικής Βιoσυστημάτων (www.fabe.gr) αλλά επίσης σημαντική συνεισφορά είχε στο τεχνικό κομμάτι και το Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών του καθ. Στέφανου Ζαούτσου. Γενικότερα, η καινοτομία συνδύασε την παραδοσιακή τεχνική του μάστορα Χαλβαδοποιειού Δημήτρη Αλεξόπουλου με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές.

 

ΠΗΓΗ   http://paidis.com 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου