Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ.

katsourides
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ 1971
Ο σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ, στη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ», περιγράφει το δικό του 1971 μέσα από την πορεία της δημιουργίας της ταινίας του «ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ;». Η ταινία του, που γυρίστηκε την εποχή της δικτατορίας και δυο χρόνια πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εξιστορεί την περιπέτεια ενός καθημερινού ανθρώπου που μετατράπηκε σε ήρωα την περίοδο της Κατοχής. Ο σκηνοθέτης μιλάει για όλους τους συντελεστές της ταινίας και για τον αγώνα του να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες παρ' όλες τις δυσκολίες της εποχής. Ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ αναφέρεται στην απήχηση της ταινίας του στο κοινό με αφορμή το έμμεσο αντιδικτατορικό της μήνυμα. Όλη η εκπομπή εμπλουτίζεται με αποσπάσματα από την ταινία, με πλάνα από τους χώρους που γυρίστηκε και με πλούσιο αρχειακό υλικό.



Εφυγε  από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ντίνος Kατσουρίδης, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλευόταν άρρωστος από καρκίνο.
Ο Nτίνος Kατσουρίδης είχε γεννηθεί το 1927 στη Λευκωσία της Kύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 βρέθηκε στην Aθήνα για σπουδές στην Iατρική Σχολή, αλλά τελικά τον τράβηξε η νεοϊδρυθείσα τότε κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου, όπου μπήκε στο τμήμα σκηνοθετών και μετά από έξι μήνες μάλιστα δίδαξε ως καθηγητής φωτογραφίας! H πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, "Πικρό Ψωμί" (1951). Εκτός από ένα μικρό πέρασμα από τη Σπέντζος Φιλμ, ως τεχνικός στο "Aμάρτησα για το παιδί μου", θα δουλέψει για οκτώ χρόνια στη Φίνος Φιλμ ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, σε 21 ταινίες, συνεγαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής, τον Γιώργο Tζαβέλλα, τον Αλέκο Σακελλάριο, αλλά και με τους μεγάλους ηθοποιούς εκείνης της γενιάς. Tο 1960 περνά στην σκηνοθεσία μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο του M. Σκουλούδη "Eίμαι Aθώος". Σχεδόν ταυτόχρονα γυρίζει και το "Έγκλημα στα Παρασκήνια", μια ταινία στα πρότυπα του φιλμ νουάρ, βασισμένη στο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με το βραβείο φωτογραφίας (Kαρύδης-Φουκς) και το βραβείο β' γυναικείου ρόλου (Zωρζ Σαρρή).
Συνολικά στη μεγάλη καριέρα του, που "ένωσε" τον παλιό με τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, ο Ντίνος Κατσουρίδης, που υπηρέτησε το σινεμά από σχεδόν όλα τα πόστα, σκηνοθέτησε 17 ταινίες, ήταν παραγωγός σε 15, έκανε το μοντάζ σε 76 και τη διεύθυνση φωτογραφίας σε άλλες 45, ενώ έγραψε και 14 σενάρια.
Ο Κατσουρίδης γύρισε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως "Ο κύριος Πτέραρχος", "Οι αδίστακτοι" και μια από τις πιο χαρακτηριστικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, "Της Κακομοίρας"ενώ παράλληλα ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ συνεργάστηκε με τους Γιώργο Τζαβέλλα, Αλέκο Σακελλάριο, Παντελή Βούλγαρη (με τον τελευταίο συνεργάστηκε ως παραγωγός στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο "Το προξενιό της Αννας", 1972). Πολύ σημαντική περίοδος της καριέρας του Κατσουρίδη ήταν η δωδεκαετία 1970-1982, με την ιστορική συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο, καθώς τον σκηνοθέτησε σε εννέα συνεχόμενες ταινίες, μεταξύ των οποίων τα "Ένας Βέγγος για όλες τις Δουλειές", "Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας" κ.ά. Αλησμόνητες έχουν μείνει οι προβολές των ταινιών Βέγγου-Κατσουρίδη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της χούντας, ειδικά της ταινίας "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση", όπου η νεολαία της εποχής έβρισκε την ευκαιρία να εκφράσει μέσα στην αίθουσα την αντίθεσή της στο δικτατορικό καθεστώς.
Τα τελευταία χρόνια δεν σκηνοθετούσε πλέον ο ίδιος, αλλά συνέχισε να εργάζεται στο μοντάζ και στη διεύθυνση φωτογραφίας σημαντικών παραγωγών. Εκανε τη διεύθυνση φωτογραφίας στο «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη και το μοντάζ στο «Όλα είναι δρόμος» του ιδίου, καθώς επίσης έκανε το μοντάζ στις «Γυναικείες συνωμοσίες» τουΒασίλη Βαφέα, ταινία παραγωγής 2007. (Περισσότερα για τον Ντίνο Κατσουρίδη στην κυριακάτικη "Αυγή"). Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει τον Ντίνο Κατσουρίδη "έναν από τους πιο διακεκριμένους «εργάτες» του ελληνικού κινηματογράφου. Τον υπηρέτησε με παραπάνω από μία ιδιότητες: αυτή του σκηνοθέτη, του διευθυντή φωτογραφίας, του μοντέρ. Στη συλλογική μνήμη του λαού μας έχει καταγραφεί ανεξίτηλα ως ο δημιουργός που έστειλε με τις ταινίες του ένα σθεναρό μήνυμα αντίστασης κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, αλλά και ως ο δημιουργός που ανέδειξε με το ταλέντο του μερικούς απ’ τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά".

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου