Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ: Ενα άγνωστο δέντρο για την παραγωγή ξυλείας.


Ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ ανά στρέμμα οι αποδόσεις σε βάθος πενταετίας

Ανάλογη με την ποιότητά του είναι η τιμή του ξύλου της παουλόβνιας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικού εισοδήματος για τους καλλιεργητές
Ανάλογη με την ποιότητά του είναι η τιμή του ξύλου της παουλόβνιας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικού εισοδήματος για τους καλλιεργητές
Μια εντελώς άγνωστη δενδρώδης καλλιέργεια, που μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας για την παραγωγή ενός πανάκριβου ξύλου, υπόσχεται εντυπωσιακές οικονομικές αποδόσεις, οι οποίες φθάνουν σε βάθος πενταετίας να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.
Κατά μέσο όρο, ετησίως αναπτύσσει ξύλο ύψους 2 μέτρων (μπορεί να φθάσει και τα 4 μέτρα) διαμέτρου 4-5 εκατοστών. Οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος και μπορεί να φθάσει τα 18 μέτρα.
Μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -20ο C μέχρι +40ο C. Το έδαφος που προτιμά είναι τα βαθιά αμμώδη εδάφη, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών, τα οποία όμως πρέπει να στραγγίζουν. Φυτεύονται 70-80 δένδρα το στρέμμα.
Η τιμή του ξύλου της παουλόβνιας είναι ανάλογη με την ποιότητά του. Η τιμή του ξύλου, προελεύσεως Κίνας είναι 350 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Ε) και 550 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Α1). Το ξύλο ανωτέρας ποιότητας που προέρχεται από την Αυστραλία κοστίζει 2.000 δολάρια το κυβικό μέτρο. Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.
Το ξύλο όμως της παουλόβνιας είναι ελαφρό αλλά σκληρό με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες που οφείλονται στην υγρασία, δεν σχίζεται από το κάρφωμα.
Το πριόνισμα είναι εύκολο χωρίς κίνδυνο θρυμματισμού, ενώ η κόλλα και τα χρώματα έχουν εύκολη πρόσφυση. Η παουλόβνια -όπως αναφέρει στις "Επαγγελματικές Ευκαιρίες" ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει μία πηγή σημαντικού εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη ότι: ένα δέντρο σε ηλικία 10 ετών δίνει 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε ένα στρέμμα φυτεύονται 80 δέντρα τότε από ένα στρέμμα λαμβάνουμε περίπου 80 κυβικά μέτρα ξυλείας.
Με τις τιμές να κυμαίνονται από 350 έως 2.000 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, τότε η ακαθάριστη πρόσοδος είναι από 2.800 δολάρια για ξύλο κατηγορίας (Ε) και 4.800 δολάρια για ξύλο κατηγορίας Α1 και για ξύλο ανωτέρας ποιότητας 16.000 δολάρια ανά έτος και στρέμμα.
Η συγκομιδή γίνεται όταν το δέντρο έχει ηλικία 8-10 ετών και μπορεί κάθε χρόνο να αποδίδει μία ποσότητα ξύλου από τους ετήσιους πλάγιους βλαστούς. Ενα δέντρο παουλόβνιας ηλικίας 10 ετών δίνει συνήθως 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας και 100 κιλά καυσόξυλων από τους πλάγιους βλαστούς.
Υπάρχουν περιπτώσεις δέντρων ηλικίας 15 ετών που έδωσαν 6,5 κυβ. μέτρα ξυλείας με μία διάμετρο 1m στο ύψος του στήθους. Το ξύλο της παουλόβνιας συγκομίζεται την περίοδο φθινοπώρου- χειμώνα.
Η αποξήρανσή του γίνεται εύκολα και γρήγορα. Σε ειδικό φούρνο γίνεται σε 24-48 ώρες, ενώ στον αέρα σε 30-60 ημέρες. Το ξύλο όμως αυτό έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και γι' αυτό χρησιμοποιείται σαν μονωτικό σε ψυγεία αλλά και για την κατασκευή κυψελών.
Το ξύλο της παουλόβνιας χρησιμοποιείται για:
  • Κατασκευή μουσικών οργάνων, επειδή το ξύλο αυτό έχει πολύ καλή αντήχηση. Κυρίως χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό στην Κίνα και την Ιαπωνία.
  • Ξύλο οικοδομικών κατασκευών, επειδή είναι ελαφρύ ξύλο, ανθεκτικό στο σάπισμα είναι ιδεώδες ξύλο για δοκάρια στεγών, πόρτες, παράθυρα, πατώματα, ταβάνια.
  • Ξύλο για κατασκευή κιβωτίων μεταφοράς εμπορευμάτων, φρούτων κ.λπ.
  • Ξύλο για κατασκευή επίπλων, καρεκλών, τραπεζιών, ντουλαπιών κ.λπ.
  • Λόγω της χαμηλής του θερμικής αγωγιμότητας χρησιμοποιείται σαν μονωτικό.
  • Για την παρασκευή τού κοντραπλακέ. Το κοντραπλακέ που γίνεται με το ξύλο της παουλόβνιας που έχει αποξηρανθεί για 7 χρόνια, είναι εφάμιλλο με το κοντραπλακέ από το ξύλο της λεύκας που έχει αποξηρανθεί σε μία διάρκεια 50 ετών.
  • Για την παραγωγή ξυλοκάρβουνων.
Οι ιδιοτήτες: Είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και εύκολα επεξεργάσιμο
Οι μοναδικές ιδιότητες που έχει το ξύλο της παουλόβνιας, όπως η ανθεκτικότητα, το χαμηλό βάρος, η σταθερότητα της κατεργασίας του, καθιστούν το ξύλο αυτό πολύτιμο.
Η ελαφρότητα του ξύλου. Η παουλόβνια είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στις ΗΠΑ σε σχέση με την εμπορική ξυλεία που κυκλοφορεί. Φθάνει μόνο στα 2/3 του συνήθους βάρους των εμπορικών ειδών ξυλείας.
Η πυκνότητα του ξύλου της παουλόβνιας είναι μεταξύ 0,23- 0,30 (δηλαδή 0,23-0,30 % του βάρους του νερού). Η μέση πυκνότητα αυτού του ξύλου είναι 0,28 σε σύγκριση με τη λεύκα, της οποίας είναι 0,42 και της φιλύρας 0,37. Το μέσο βάρος ενός κυβικού μέτρου ξύλου παουλόβνιας είναι 7,5 κιλά. Το βάρος των 1.000 σανίδων της ζυγίζει 626,8 κιλά ενώ οι 1.000 σανίδες της λεύκας ζυγίζουν 993,6 κιλά και της λευκής βελανιδιάς 1.514 κιλά.
Δύναμη και σταθερότητα. Αν και είναι ελαφρύ ξύλο, είναι πολύ δυνατό και δεν σχίζεται κατά την κατεργασία του σε αντίθεση με άλλα ξύλα, ακόμη και όταν γίνεται ταχεία ξήρανση του ξύλου.
Εύκολα κατεργάσιμο. Μια πολύτιμη ιδιότητά του είναι η ευκολία που γίνεται η κατεργασία του ειδικά όταν ακόμη το ξύλο είναι πράσινο. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή αερομοντέλων (αεροπλάνων) από ξύλο. Με την αποξήρανση του ξύλου της παουλόβνιας αποκτά μία σκληρότητα η οποία όμως δεν είναι τόσο μεγάλη όπως με τα άλλα είδη ξύλου.
Το ξύλο της παουλόβνιας αποξηραίνεται γρήγορα στον αέρα, σε 30 ημέρες χωρίς να παρουσιάζει παραμορφώσεις. Η ιδιότητα αυτή είναι σημαντική επειδή μειώνεται το κόστος αποξήρανσης, αν γινόταν σε φούρνο.
Δεν είναι κατάλληλο για παραγωγή χαρτιού. Οι ιδιότητες του ξύλου της παουλόβνιας δεν το καθιστούν κατάλληλο για παραγωγή χαρτιού λόγω της χαμηλής του πυκνότητας και του μικρού μήκους που έχουν οι ίνες του.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος
Γεωπόνος -SymAgro
26510 07653, 6944846475
info@symagro.com
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου