Τη στιγμή που το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ των αντρών επαίρεται για τα δημοφιλή τέκνα του, τον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των γυναικών υπάρχει μία παίκτρια που σε μικρή ηλικία κατάφερε όσα οι δύο σταρ των αιωνίων χρειάστηκαν χρόνια για να πετύχουν παίζοντας στην Ευρώπη.
Η Τζάκι Γέμελος, που από τον Αύγουστο βρίσκεται στην Ελλάδα και αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό, κάθε άλλο παρά μία ακόμα ελληνοαμερικανίδα είναι που ήρθε στην πατρίδα της να γίνει επαγγελματίας. Η Τζάκι Γέμελος ευτύχησε να κουβαλάει ένα σπάνιο μπασκετικό ταλέντο, δυστύχησε όμως διότι η τύχη και τα γόνατά της δεν της επέτρεψαν, αυτή τη στιγμή, να βρίσκεται στη θέση που της αναλογεί. Να είναι μία σούπερ σταρ του WNBA δηλαδή. Η Τζάκι Γέμελος γεννήθηκε στις 22/11/1988 στην Καλιφόρνια και από τα επτά χρόνια της, καθοδηγούμενη από τον πατέρα της (πρώην παίκτης μπάσκετ στην Ελλάδα), κατάλαβε ότι το μεγάλος πάθος της ήταν το μπάσκετ.
Δέκα χρόνια μετά, παίζοντας στο λύκειο Σεντ Μαίρι'ς, σχεδόν κάθε χρόνο αναδεικνυόταν καλύτερη παίκτρια της ηλικίας της σε ολόκληρη την Αμερική. Εγινε η πιο μικρή αθλήτρια που δέχθηκε πρόταση υποτροφίας από το σπουδαίο Κονέκτικατ. Ηταν μόλις 15 ετών. Από τα 17 όμως μέχρι και πέρσι, η θεά Τύχη θέλησε να δοκιμάσει την αντοχή και τη δύναμή της. Η απίστευτη αθλήτρια και ακόμα πιο σπουδαία μπασκετμπολίστρια χρειάστηκε να υποβληθεί σε διάστημα 5 ετών σε ισάριθμες επεμβάσεις στους χιαστούς των δύο ποδιών της.
Τρεις φορές κόπηκε ο δεξιός χιαστός και άλλες δύο ο αριστερός, ενώ παράλληλα χρειάστηκε να κάνει και μία επέμβαση στον μηνίσκο. Μία απίστευη κατάρα κυνηγούσε την Τζάκι, που ήταν υπόδειγμα αθλήτριας, ταλέντου κι αυταπάρνησης. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να υποβληθεί σε πέντε επεμβάσεις για χιαστό, η Τζάκι είναι στην Ελλάδα και ξεδιπλώνει το ταλέντο της, ελπίζοντας πως πολύ σύντομα θα την καλέσει το WNBA... Εκεί που ανήκει βεβαίως.
Οι απειλές του Τζίνο Αουριέμα
Η Τζάκι Γέμελος μίλησε χθες στην κάμερα του OTE ΤV, όπου ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές της ζωής της, ακόμα και μερικές από τις πιο... μυστικές. Οπως για παράδειγμα η επίθεση που δέχτηκε από τον θρυλικό προπονητή του Κονέκτικατ, Τζίνο Αουριέμα, όταν έμαθε ότι αρνήθηκε την πρόταση των Χάσκις, που τρέχουν το καλύτερο κολεγιακό πρόγραμμα στο γυναικείο μπάκσετ, για να επιλέξει το USC της Καλιφόρνιας.
«Δεν πήγα ποτέ στο Κονέκτικατ. Ηταν πολύ τιμητική πρόταση, αλλά όσο περνούσε ο καιρός αντιλαμβανόμουν ότι είχα άλλες προτεραιότητες. Προτίμησα να μείνω κοντά στους φίλους μου και στους γονείς μου, έστω κι αν χρειάστηκε να αρνηθώ το καλύτερο σχολείο στη χώρα και πιθανώς έναν τίτλο. Οταν έγινε αυτό, ο Τζίνο Αουριέμα, αυτός ο μεγάλος κόουτς, άφησε δύο μηνύματα στο κινητό μου, όπου μεταξύ άλλων μου είπε πως δεν θα φτάσω ποτέ την Νταϊάνα Ταουράσι (η μεγαλύτερη εν ενεργεία παίκτρια των ΗΠΑ, που φοίτησε στο Κονέκτικατ), πως είμαι πάρα πολύ εγωιστικό άτομο και πως έπρεπε να προσευχηθώ ώστε η ομάδα που θα πάω να μη συναντήσει ποτέ το Κονέκτικατ».
Το μεγάλο ελληνικό όνειρο της Τζάκι
Παίζοντας πλέον στον Παναθηναϊκό κι έχοντας χτυπήσει τατουάζ με τις δύο λέξεις "Μαχητική ψυχή" ("αυτό ακριβώς που είμαι κι εγώ κι όταν έμαθα τι σημαίνει θεώρησα ότι είναι σημάδι για μένα" είπε), η Τζάκι έχει ένα όνειρο... "Ναι, θέλω να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, αν φυσικά με θέλει η χώρα να παίξω. Πολύ θα ήθελα να ηγηθώ της προσπάθειας και να κερδίσουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου" είπε η Τζάκι, που στην Αμερική ήταν γνωστή ως Ελληνίδα... "Εστω κι αν στην Ελλάδα με θεωρούν κατά το ήμισυ Ελληνίδα". Τόνισε ότι παραμένει στόχος της να παίξει στο WNBA...
"Κάποια στιγμή αισθανόμουν ότι φοβάμαι, αλλά δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό. Επρεπε να το ξεπεράσω". Παραδέχθηκε ότι οι συνεχόμενοι τραυματισμοί επηρέασαν τον χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή της "Στο γυμνάσιο είχα μεγάλη αυτοπεποίθηση, ενώ στο κολέγιο ήμουν πιο ντροπαλή και συντηρητική". Οταν ρωτήθηκε ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχει ακούσει για το ταλέντο της, απάντησε... "Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ήμουν η καλύτερη παίκτρια που πέρασε από αυτήν τη χώρα στην ιστορία των γυμνασίων. Και είναι κολακευτικό".
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου