Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ - ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

 ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
Δείτε το VIDEO
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», εξετάζει την ιστορία των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου και της Καππαδοκίας.
Στο πρώτο μέρος, γίνεται αναφορά στον ποντιακό ελληνισμό, στις εστίες αντίστασης των Ποντίων απέναντι στους Τούρκους, στο ποντιακό αντάρτικο κίνημα και τη σχέση του με τη Ρωσία στη διάρκεια των ετών 1916-1924, με επίκεντρο το χωριό Σάντα της Τραπεζούντας. Εστιάζεται επίσης, στις πράξεις γενοκτονίας του πληθυσμού από τους Τούρκους, στους εκτοπισμούς των Ελλήνων των παραλιών της Μ.Ασίας κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αλλά και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που υπαγόρευε η Συνθήκη της Λοζάνης (1923).
Το δεύτερο μέρος, ασχολείται με την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων της Καππαδοκίας, παρουσιάζοντας στοιχεία της πολιτιστικής τους ταυτότητας, όπως τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Ιερέας, καταγόμενος από την κοινότητα των Φαράσων περιγράφει μνήμες από τις διώξεις του πληθυσμού το 1922, ενώ γίνεται επίσης μνεία, στον αναγκαστικό εκπατρισμό των Ελλήνων ορθοδόξων κατοίκων της Καππαδοκίας από τις πατρογονικές τους εστίες το καλοκαίρι του 1924.
Την ιστορική αφήγηση του ντοκιμαντέρ εμπλουτίζουν προφορικές μαρτυρίες Ποντίων και Καππαδόκων που ενθυμούνται τα ιστορικά γεγονότα, ενώ μιλούν επίσης, ο καθηγητής πανεπιστημίου ΧΑΡΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ και η ιστορικός ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑ. Προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου