Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στην Ραψάνη Λάρισας

alt
Η Ραψάνη είναι ένα όμορφο χωριό το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών.
Η Ραψάνη, χτισμένη από το 10 αιώνα, ανήκει στο Δήμο Τεμπών. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία και τη γεωργοκτηνοτροφία.
Είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού (Μπρούσκο) και τσίπουρου, ενώ προσφέρει όμορφη θέα προς το Αιγαίο.
Πέτρινα δρομάκια, γραφικά σπίτια, η πλατεία με τα μαγαζιά και τα πλατάνια καθώς και τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της Ραψάνης συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σύνολο από αξιοθέατα. Αξίζει εδώ να προσθέσετε το εξαιρετικά επιμελημένο λαογραφικό μουσείο και τις γιορτές του τρύγου.
Στη Ραψάνη πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε τα ντόπια κρεατικά και τις σπιτικές πίτες, ενώ θα φιλοξενηθείτε άριστα στον παραδοσιακό ξενώνα και τα δωμάτια που λειτουργούν στην περιοχή.
Τα δύο σπήλαια, κοντά στο χωριό παρουσιάζουν αξιόλογο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Σημαντικά μνημεία είναι το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (1778), που βρίσκεται στο ομώνυμο δάσος, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (18ος αι.) και το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου (1547) , ενώ σήμερα λειτουργεί το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.
Στη Ραψάνη δραστηριοποιούνται ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός - Λαογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης με παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και πιτών.
Πανηγύρια οργανώνονται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στην κινητή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων στο φερώνυμο μοναστήρι, ενώ στις 5 Μαρτίουπραγματοποιείται ο εορτασμός του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου του εκ Ραψάνης.
Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην πλατεία οργανώνεται η Γιορτή Κρασιού του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού με πολύ χορό, παραδοσιακό φαγητό και κρασί.
Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται παραδοσιακά με δωρεάν προσφορά κρασιού, φασολάδας και νηστίσιμων.
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Περιλαμβάνει πάνω από 10.000 βιβλία και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.
Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα , χαρτογραφικό και οπτικοαουστικό υλικό. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική και εκτός δανεισμού είναι το υλικό της συλλογής Ι.Τ. Χρυσοχόου , τα χειρόγραφα και οι σπάνιες εκδόσεις.
Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης, «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, 1778-1889», και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα
Στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κτήριο, ανήκει στα Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τεμπών (πρώην Κάτω Ολύμπου) και λειτουργεί καθημερινά ως δανειστική από Τρίτη έως Σάββατο από 8:00π.μ. -2:30 μ.μ.

Υποδομές
Στην Ραψάνη υπάρχουν Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Ταβέρνες στην Πλατεία, και παραδοσιακά καφέ.
Προτάσεις
• Φαγητό σε κάποια από τις Ταβέρνες της Πλατείας, κάτω από τα πλατάνια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα.
• Καφέ στο παραδοσιακό καφενείο «Μήτια»
• Δοκιμάστε τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού
• Κάνετε βόλτα στα καλντερίμια του χωριού
• Πιείτε κρασί από τον αμπελώνα της Ραψάνης, ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα και απαλή γεύση, σε ένα συνδυασμό τριών γηγενών ποικιλιών (Ξινομαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο).
Γύρω από το χωριό
Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ακολουθώντας χωμάτινο δρόμο ο οποίος περνά μέσα από δάσος από Βελανιδιές, οδηγούμαστε στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του και το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Υπάρχει τρεχούμενο νερό και χώρος για πικ νικ.
alt
alt


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου