Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βραβείο στο AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου


Ηταν το καλύτερο project  που παρουσιαστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Έργων (FIPA) 

Tο εν εξελίξει τελευταίο ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο AGORA, που ετοιμάζει τα 4 τελευταία χρόνια ο Γιώργος Αυγερόπουλος παρουσιάστηκε στη Γαλλία και βραβεύτηκε πριν ακόμη ολοκληρωθεί.  Το AGORA, μια δουλειά τεσσάρων χρόνων, που είναι ταινία - ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και  γυρίζεται από την αρχή της κρίσης, παρουσιάστηκε  στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Έργων (FIPA) που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Biarritz της Γαλλίας,
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της, Γιώργος Αυγερόπουλος, μίλησε για το AGORA ενώπιον..  
εκπροσώπων τηλεοπτικών δικτύων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του FIPA Industry, όπου παρουσιάζονταν 17 projects μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, τον Καναδά, και την Ουγγαρία. Ήταν αυτά που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 126 κατατεθειμένες προτάσεις. Η παρουσίαση του Agora διήρκησε 7 λεπτά μέσα στα οποία ο Έλληνας σκηνοθέτης παρουσίασε ένα οπτικοακουστικό υλικό (teaser) 3 λεπτών.
Την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών δικτύων βράβευσαν σε ειδική τελετή, το καλύτερο project που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του pitching. Απένειμαν το βραβείο στο Agora. Το χρηματικό έπαθλο των €2000 παρέλαβε εκ μέρους του Γ. Αυγερόπουλου, ο αντιπρόσωπος του FIPA για την Ελλάδα, κινηματογραφιστής κ. Αλέξης Γρίβας.
Στον τέταρτο χρόνο της παραγωγής του, το AGORA έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την δημόσια γερμανική τηλεόραση (WDR) και το αραβικό Al Jazeera. Τα RTBF (Βέλγιο), DR (Δανία), Radio Canada και SVT (Σουηδία) επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για άλλη μια φορά και η ένταξή τους στο σχήμα των συμπαραγωγών είναι θέμα χρόνου. 
Υπολογίζεται πως η ταινία - κιβωτός της ελληνικής κρίσης θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2014. Η κινηματογραφική της έκδοση θα έχει διάρκεια 90 - 120 λεπτά ενώ η τηλεοπτική της  2 Χ 52' και 2 Χ 48'.
Είναι το τρίτο βραβείο του Γιώργου Αυγερόπουλου στο FIPA. Το 2007 είχε τιμηθεί με το βαρύτιμο FIPA D' Argent (Ασημένιο FIPA) στην διαγωνιστική κατηγορία current affairs για το ντοκιμαντέρ του Δέλτα, Οι Βρώμικες Δουλειές του Πετρελαίου, ενώ το 2009 είχε παραλάβει το βραβείο της Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Νέων Ευρώπης για Το Αίμα του Κουάν Κουάν


ΠΗΓΗ  http://zoornalistas.blogspot.gr/
Read more dy/>

Μετ' εμποδίων οι πληρωμές σε «Δημοκρατία» και «Espresso»

Μετ' εμποδίων γίνονται οι πληρωμές στον όμιλο του Γιάννη Φιλιππάκη στον οποίο -μεταξύ άλλων- ανήκουν οι εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Espresso».
Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο όποτε κι άρχισαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και περικοπές προσωπικού  με αποτέλεσμα μέσα στους  Νοέμβριο και Δεκέμβριο να έχουν απολυθεί 16 άτομα (δημοσιογράφοι και τεχνικοί).
Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν στον 3ο και 4ο όροφο  της  Ερατοσθένους για επιθετικό άνοιγμα του «Δημοκρατικού Τύπου» στη Θεσσαλονίκη, με την αγορά της «Μακεδονίας»,.. η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους φτάνει πλέον τους δύο μήνες.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε και με την αιτιολογία  πρόσφατων φορολογικών μεταβολών , οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται έναντι. Ετσι η εξόφληση για τον μισθό Δεκεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει εως τις 7 Φεβρουαρίου – για τον Ιανουάριο βλέπουμε...


ΠΗΓΗ  http://zoornalistas.blogspot.gr/
Read more dy/>

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 56-63 Τα highlights 31/1/2014

Read more dy/>

Από τον Μήτρογλου στον Αναστόπουλο, τον πρώτο Έλληνα που πήρε μεταγραφή στο ιταλικό πρωτάθλημα με 52 εκατομμύρια δραχμές

anasto4
Η μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου είναι η ακριβότερη “Ελληνα αθλητή στο εξωτερικό.
Την αρχή στη σύγχρονη ιστορία του ταλαίπωρου ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε κάνει ο κορυφαίος διεθνής στράικερ, Νίκος Αναστόπουλος, όταν βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του.
Είχε ήδη κατακτήσει 4 πρωταθλήματα (1981, 1982, 1983, 1987) και ένα κύπελλο Ελλάδας, ενώ είχε αναδειχθεί τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα και μια φορά τρίτος σκόρερ Ευρώπης.
Έτσι, το καλοκαίρι του 1988, η μικρομεσαία ιταλική ομάδα Αβελίνο, έκανε μια πρόταση στον Ολυμπιακό, που δεν μπορούσε να αρνηθεί ούτε η ομάδα, ούτε ο παίκτης.
Προσέφερε 52 εκατομμύρια δραχμές για την απόκτηση του «μουστάκια».
Μπορεί να μην ήταν μεγάλη ομάδα, αλλά το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν από τα σημαντικότερα της Ευρώπης και ο Αναστόπουλος άνοιγε την πόρτα στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μέχρι τότε, δεν έπαιζε κανένας Έλληνας, για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχαν κοινοτικοί και έπρεπε να καταλάβουν θέση ξένου.
Άρα έπρεπε να είναι εκλεκτός ποδοσφαιριστής και η Ελλάδα ήταν ποδοσφαιρικά ανυπόληπτη.
P1850068
Η πρόταση ήρθε τότε ως «μάννα εξ ουρανού» για τη διοίκηση του Ολυμπιακού, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η είδηση της μεταγραφής ήταν για πολλές ημέρες στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, που θεωρούσαν ότι ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε το μεγάλο άλμα, από την ελληνική μιζέρια στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Στην προετοιμασία «έβγαζε» μάτια. Σκόραρε σε κάθε οικογενειακό διπλό ή σε αγώνα με υποδεέστερες ομάδες.
Δυστυχώς όμως, ο κορυφαίος επιθετικός δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα της Αβελίνο.
Έπαιξε μόλις σε 16 αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος, χωρίς να σημειώσει γκολ.
Στους περισσότερους αγώνες έβλεπε τον αυστριακό Βάλτερ Σάχνερ να παίζει στη θέση του, καθώς ήταν το μεγάλο όνομα και πρώτος σκόρερ της ομάδας.
Ένα χρόνο μετά, ο Νίκος Αναστόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα με γεμάτες τις βαλίτσες του, όχι με εμπειρίες, αλλά με καταπληκτικά ιταλικά κοστούμια, που του άρεσε πάντα να φοράει.
anastopoylos_poleitai_avelino_52_ek_16-6-1987
Έπαιξε σε Πανιώνιο (1988-89), Ολυμπιακό (1989-92), Ιωνικό (1992-93) και Ολυμπιακό (1993-94).
Σήμερα, που επιτρέπεται απεριόριστος αριθμός κοινοτικών παικτών, οι Έλληνες βρίσκουν ομάδες, αλλά όχι με τα ποσά που ακούστηκαν στη μεταγραφή του Μήτρογλου.
Η Φούλαμ δεν είναι καλύτερη ομάδα από την Αβελίνο του 1988, αλλά το βρετανικό πρωτάθλημα είναι διαφορετικό από το καμπιονάτο.
Άραγε, ο Μήτρογλου θα τα καταφέρει καλύτερα;
ΠΗΓΗ  http://www.mixanitouxronou.gr/
Read more dy/>

«Ξενοδοχείον Ακταίον» : Το κτίριο-κόσμημα του Φαλήρου που έγινε σκόνη [εικόνες]

«Ξενοδοχείον Ακταίον» : Το κτίριο-κόσμημα του Φαλήρου που έγινε σκόνη [εικόνες]
Το κτίριο που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν βρισκόταν στη Βενετία, στη Φλωρεντία ή στη Βιέννη ή σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Ήταν το «κόσμημα» της περιοχής του Φαλήρου στην Αθήνα και αυτή ακριβώς ήταν και η ατυχία του...
Το 1903, ο τραπεζίτης Ιωάννης Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το θαυμάσιο ξενοδοχείο «Ακταίον», στο Νέο Φάληρο. Το ξενοδοχείο χτίστηκε σε σχέδιο των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Καραθανασόπουλου, κατά τα πρότυπα των «Palace» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.
Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της εποχής, με 160 υπνοδωμάτια και μεγάλες πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 2.000.000 δραχμών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
 http://www.iefimerida.gr/news/
Read more dy/>

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ - Το μεγάλο παραμύθι του πρωτογενούς πλεονάσματος

Μόλις κυκλοφόρησε
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα που υποτίθεται ότι πέτυχε το 2013. Υποτίθεται πάλι ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται από τους ισχυρισμούς της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού για το 2014. Βέβαια, όποιος ξέρει να διαβάζει τέτοιες εκθέσεις και είναι εξοικειωμένος με τους αριθμούς, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται ίσως για τον πιο «μαγειρεμένο» κρατικό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στα ελληνικά χρονικά.


Κάποιος θα αρκούσε να παραθέσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9.079 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6.775 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Με άλλα λόγια είναι υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 34%. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 37.993 εκατ. ευρώ, από 39.080 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.287 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 47.909 εκατ. ευρώ, από 44.521 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012

Read more dy/>

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΙΝ.... ΧΡΟΝΙΑ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ?

Φωτογραφία: Χιονίζει...
Σε αυτή την πλατεία έχω μεγάλη αδυναμία γιατί για μένα περνά όλη η ιστορία της Ελλάδας...
Άνθρωποι... συμπεριφορές...γεγονότα.. 
Ναι... σε ετούτο εδώ τον τόπο...
Ξεκίνησε με λαμπρές προοπτικές να γίνει ο Κήπος του Λαού...
Εδώ στήθηκε και το πρώτο θέατρο (αυτό του Σκοντζόπουλου) και μια συντροφία παθιασμένων νέων που είχε βιώσει την επανάσταση αλλά και την καταστροφή της Χϊου με επικεφαλής τον Ορφανίδη προσπάθησαν να αρθρώσουν Λόγον Ελληνικόν... 
Μετά κτίστηκαν Αρχοντικά, Τράπεζες, Ξενοδοχεία και Μέγαρα.
 Α. ναί  κτίστηκε και το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών αλλά... δεν τα φερνε...
Πάει κι αυτό.
Παραμένει ακόμα πολύ όμορφη αλλά έχω την αίσθηση ότι έχει φύγει η ζωή από μέσα της. 
Σαν ένα υπέροχο απονευρωμένο δόντι...
Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, γνωστότερη ως Πλατεία Κοτζιά.
Αθήνα.
Φωτογράφος: Θανάσης Τσαγκρής [γεν. 1922]
Δράση: 1945-1990
Φωτογραφικό Αρχείο Θανάση Τσαγκρή © All Rights Reserved.
Σχόλιο Despina Drepania
Από το αφιέρωμα του γιου του -επίσης φωτογράφου- Stelios Tsagris
http://www.flickr.com/photos/inphotobox/8359922520/

Χιονίζει...
Σε αυτή την πλατεία έχω μεγάλη αδυναμία γιατί για μένα περνά όλη η ιστορία της Ελλάδας...
Άνθρωποι... συμπεριφορές...γεγονότα..
Ναι... σε ετούτο εδώ τον τόπο...
Ξεκίνησε με λαμπρές προοπτικές να γίνει ο Κήπος του Λαού...
Εδώ στήθηκε και το πρώτο θέατρο (αυτό του Σκοντζόπουλου) και μια συντροφία παθιασμένων νέων που είχε βιώσει την επανάσταση αλλά και την καταστροφή της Χϊου με επικεφαλής τον Ορφανίδη προσπάθησαν να αρθρώσουν Λόγον Ελληνικόν...
Μετά κτίστηκαν Αρχοντικά, Τράπεζες, Ξενοδοχεία και Μέγαρα.
Α. ναί κτίστηκε και το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών αλλά... δεν τα φερνε...
Πάει κι αυτό.
Παραμένει ακόμα πολύ όμορφη αλλά έχω την αίσθηση ότι έχει φύγει η ζωή από μέσα της.
Σαν ένα υπέροχο απονευρωμένο δόντι...
Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, γνωστότερη ως Πλατεία Κοτζιά.
Αθήνα.
Φωτογράφος: Θανάσης Τσαγκρής [γεν. 1922]
Δράση: 1945-1990
Φωτογραφικό Αρχείο Θανάση Τσαγκρή © All Rights Reserved.
Σχόλιο Despina Drepania
Από το αφιέρωμα του γιου του -επίσης φωτογράφου- Stelios Tsagris
http://www.flickr.com/photos/inphotobox/8359922520/
 — μαζί μεDespina Drepania.


ΠΗΓΗ   https://el-gr.facebook.com/pages/%CE%97-%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%91-%CE%9C%CE%95%CE%A3%CE%91-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%9F/149801415032228
Read more dy/>

Ποιά είναι η άδεια λεωφόρος της Αθήνας;

SYGGROU_1950's

syggrou - 1952_SOFERAKI_TZAVELAS

Στο βάθος εικονίζεται ο λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Λόφος Σικελίας.
Η φωτογραφία φαίνεται να έχει τραβηχτεί τη 
δεκαετία του 50 κοντά στην διασταύρωση Συγγρού και Δαβάκη. Τα  σπίτια με τις  κεραμοσκεπές είναι τα πρώτα προσφυγικά των Ποντίων. 
Πίσω από το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, είναι το ψηλό -για την εποχή- κτίριο του Συλλόγου Αργοναυτών Καλλιθέας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δαβάκη, πρώην Δήμητρος.
Οι πληροφορίες είναι της Δέσποινας Δρεπανιά και των φίλων της διαδικτυακής ομάδας της: «Η Αθήνα μέσα στο χρόνο».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ  http://www.mixanitouxronou.gr/pia-ine-i-adia-leoforos-tis-athinas/#sthash.0epQW69D.dpbs
Read more dy/>

Satisfaction (I can’t get no). Πως γράφτηκε το τραγούδι θρύλος των Rolling Stones

Τον Ιούνιο του 1965, οι Rolling Stones κατάφεραν να ανέβουν στην πρώτη θέση των αμερικανικών charts, με το τραγούδι Satisfaction.
Στην Αγγλία, όμως, η διαχρονική επιτυχία ακουγόταν μόνο στα πειρατικά ραδιόφωνα, καθώς οι στίχοι του είχαν κριθεί προκλητικοί, επειδή είχαν σεξουαλικά υπονοούμενα.
Η φράση «δεν βρίσκω ικανοποίηση», εκείνη την εποχή, ακουγόταν βαριά, ενώ η λογοκρισία, όπως σε όλο τον κόσμο, ήταν ακατανόητη και πολλές φορές απλά ανόητη.
Τελικά, το τραγούδι κυκλοφόρησε και στο  Ηνωμένο Βασίλειο, τον Αύγουστο του 1965 και ήταν το 4ο κατά σειρά τραγούδι που ανέβηκε στην κορυφή.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ  http://www.mixanitouxronou.gr/satisfaction-cant-get-pos-graftike-tragoudi-thrilos-ton-rolling-stones/#sthash.8AgJ1y1V.dpbs
Read more dy/>

Οι 7 καλύτερες προτάσεις για να χαρείτε τον πραγματικό ρωσικό χειμώνα

Ο ρωσικός χειμώνας συνήθως προκαλεί φόβο. Θεωρείται πως οι θερμοκρασίες εδώ είναι τόσο χαμηλές, ώστε κάποιος μπορεί να ζεσταθεί μόνο με βότκα ή γούνα από αρκούδα. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Για το κρύο που επικρατεί, σας αποζημιώνει πλήρως η ομορφιά των τοπίων, ενώ η ενασχόληση με δραστήρια αθλήματα θερμαίνει το παγωμένο σώμα για μερικά λεπτά. Και ναι, είναι γεγονός ότι στη Ρωσία υπάρχουν μέρη με τόσο χαμηλή θερμοκρασία, όπου ακόμη και η βότκα παγώνει.
1. Ταξίδι στον πόλο του κρύου Γιακουτία
Πηγή: Lori / Legion Media
Για ορισμένες περιοχές της Ρωσίας το -40°C είναι μια συνηθισμένη χειμερινή θερμοκρασία. Εκεί λοιπόν βρίσκεται ο «πόλος του κρύου», το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την αντοχή τους. Είναι το σκληρότερο μέρος στη Γη από αυτά που έχουν μόνιμο πληθυσμό. Οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, μέχρι και -77, ενώ το καλοκαίρι μπορούν να ανέβουν και στο +30. Οι θερμοκρασίες του χειμώνα γεννούν εκπληκτικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, αυτό που οι κάτοικοι της Γιακουτίας αποκαλούν «ψιθύρισμα των άστρων». Στην παγωνιά ο άνθρωπος ακούει συνεχώς τον ελαφρύ σαν θρόισμα ήχο της στιγμιαία παγωμένης αναπνοής του.
2. Εξτρίμ περιπέτειες στα βουνά των Ουραλίων
Πηγή: Lori / Legion Media
Τα Ουράλια είναι το σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Πρόκειται για τα πιο αρχαία βουνά του κόσμου με αναρίθμητα δάση και χιονοδρομικές πίστες, αφηγήσεις για UFO και ανωμαλίες της φύσης, με την ιστορία για τον μυστηριώδη θάνατο της ομάδας Ντιάτλοφ, τη διαδρομή της οποίας πολλοί θέλουν να επαναλάβουν. Με δυο λόγια, ο χειμώνας στα βουνά των Ουραλίων είναι για τους λάτρεις των ακραίων συνθηκών και ολίγον του μυστηρίου. Εδώ θα σας δείξουν εγκαταλελειμμένα εργοστάσια αλλά και άλλα που λειτουργούν, θα σας προτείνουν να διανυκτερεύσετε σε στρατόπεδο κρατουμένων -σε γκουλάγκ- και γενικά θα κάνουν για εσάς ό,τι τραβάει η ψυχή σας. Οι τουριστικές υποδομές των Ουραλίων είναι από πιο ανεπτυγμένες στη χώρα.
3. Βόλτα με την τρόικα και έλκηθρα στις πόλεις της Μεσαιωνικής Ρωσίας
Το «Χρυσό δακτυλίδι» γύρω από τη Μόσχα που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια ντουζίνα από μεσαιωνικές ρωσικές πόλεις, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO, είναι θαυμάσιο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Όμως, αξίζει να το επισκεφθείτε συγκεκριμένα το χειμώνα για δύο λόγους.
Πρώτον, στην Κοστρομά και στο Ούγκλιτς που αποτελούν μέρος της διαδρομής, βρίσκονται οι κατοικίες του Παππού Παγετού-Ντεντ Μαρόζ και της Χιονάτης-Σνεγκούροτσκα (του ρωσικού Αϊ Βασίλη και της εγγονής του). Αν ταξιδεύετε με παιδιά, η επίσκεψη στον Ντεντ Μαρόζ και στο σπιτάκι από πάγο της Σνεγκούροτσκα θα είναι γι’ αυτά μια αληθινή γιορτή.
Δεύτερον, οι πόλεις του Χρυσού δακτυλιδιού προσφέρουν ένα ευρύτατο φάσμα από χειμερινές ψυχαγωγίες -κλασσικές ρωσικές- όπως η βόλτα με την τρόικα (άμαξα που τη σέρνουν τρία άλογα) μέσα σε χιονισμένα δάση, βόλτα με έλκηθρα, καθώς και πολλά άλλα ευχάριστα πράγματα, τα οποία μάλλον ούτε που φαντάζεστε ότι υπάρχουν.
4. Λουτρά της Σιβηρίας και τρέξιμο πάνω στον πάγο της Βαϊκάλης
Πηγή: Lori / Legion Media
Η πιο βαθιά και καθαρή λίμνη στον πλανήτη, η Βαϊκάλη, βρίσκεται στην καρδιά της Σιβηρίας. Εδώ και 10 συναπτά χρόνια, τον χειμώνα πραγματοποιείται πάνω στη λίμνη διεθνής μαραθώνιος, οι μετέχοντες στον οποίο καλύπτουν πάνω στον πάγο μια απόσταση 42 χιλιομέτρων. Εδώ δεν υπάρχουν οι συνηθισμένες ψυχαγωγίες όπως ανάβαση σε ορεινά μονοπάτια ή οι αναμενόμενοι για ένα μέρος όπως η Σιβηρία λόφοι από χιόνι. Από την άλλη όμως το νερό της λίμνης είναι τόσο καθαρό που μπορείτε να δείτε σε τρία μέτρα βάθος παγωμένα φύκια και παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα. Πολλοί φωτογράφοι έρχονται εδώ ειδικά το χειμώνα για να φωτογραφίσουν τον πάγο. Σε αυτό το μέρος μπορείτε να κάνετε βόλτα με έλκηθρο, να πραγματοποιήσετε έναν κύκλο θεραπείας με φυτά της Σιβηρίας, καθώς και να κάνετε σημαντικό καλό στην υγεία σας, καθώς οι ιαματικές ιδιότητες του νερού της Βαϊκάλης πολλαπλασιάζονται όταν αυτό παγώνει.
5. Heliskiing και Backcountry στην Καμτσάτκα
Το ανάγλυφο του εδάφους της χερσονήσου Καμτσάτκα (ρωσική Απω Ανατολή) έχει τόση ποικιλία, ώστε ακόμη και ένας επαγγελματίας του σνόουμπορντ δεν θα καταφέρει να περάσει από παντού, ούτε και σε 20 χρόνια. Το χειμώνα ξεκινά εδώ η high season, με το «κερασάκι» να αποτελεί το Heliskiing και το Backcountry (μετάβαση με ελικόπτερο σε απάτητες χιονισμένες βουνοκορφές για σκι εκτός πίστας, και πεζή ανάβαση σε κορυφή από όπου μετά η κατάβαση γίνεται με σκι ή σνόουμπορντ πάνω σε μη προετοιμασμένες πλαγιές, αντίστοιχα). Επίσης, το σκι και σνόουμπορντ μπορεί να γίνει εδώ όχι μόνο σε πλαγιές βουνών, αλλά και ηφαιστείων. Επιπλέον, το χειμώνα η περιοχή αυτή προσφέρεται για διαδρομές με τζιπ και για συμμετοχή σε πεζές “εκστρατείες” στα ηφαίστεια ή στην κοιλάδα με τους θερμοπίδακες, χωρίς το φόβο των αρκούδων.
6. Ψάρεμα κάτω από τον πάγο και βόλτες με μηχανές χιονιού
Το Αλτάι, η ορεινή αυτή αλυσίδα στη νότια Σιβηρία, είναι ένα μέρος που βρίθει χειμερινών απολαύσεων. Εδώ μπορείτε να κάνετε εκδρομές με άλογα, με σκι και μηχανές χιονιού, να συμμετάσχετε στο χειμερινό ψάρεμα στη λίμνη Τελέτσκογε, να πάτε για κυνήγι, να κάνετε ρωσικό μπάνιο (χαμάμ) και φυσικά, να κατεβείτε τις πλαγιές με σκι και σνόουμπορντ. Επίσης, ο χειμώνας είναι η μοναδική εποχή του χρόνου κατά την οποία μπορείτε να δείτε τις παγωμένες σπηλιές ψηλά στα βουνά, καθώς και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας κάνοντας ένα μπάνιο στη λίμνη Γκολουμπόγε (Γαλάζια) η οποία δεν παγώνει ούτε στους -30.
7. Χειμώνας στην τροπική ζώνη της Ρωσίας
Πηγή: Lori / Legion Media
Ο πιο θερμός χειμώνας -υπό την κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια- είναι στον Καύκασο. Αφενός μεν, οι θερμοκρασίες διαφέρουν πολύ από εκείνες που επικρατούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ρωσίας, αφετέρου δε, στο κοντινό Σότσι θα διεξαχθούν το 2014 οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ωστόσο, ακόμη και στις ακτές της Μαύρης θάλασσας θα υπάρχει αρκετό χιόνι, επομένως, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν μια βόλτα μέσα στα δάση από φοινικιές και ευκαλύπτους, και στη συνέχεια να πάνε στην Κράσναγια Παλιάνα στα βουνά, και να κάνουν σκι και σνόουμπορντ. Να σημειωθεί, ότι στον Καύκασο βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης και ένα από τα γνωστότερα χιονοδρομικά μέρη της Ρωσίας, το όρος Ελμπρούς (5642 μ.).

ΠΗΓΗ  http://rbth.gr/
Read more dy/>

Ο αληθινός νικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Μύθος είναι ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν μόνες τους τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματικό στόχο έχει να υποβαθμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ, αλλά και των υπολοίπων συμμάχων, στη νίκη. Που τελειώνει, λοιπόν, ο μύθος, και που αρχίζει η πραγματικότητα;
Ο αληθινός νικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Πριν από 72 περίπου χρόνια, μετά την ιαπωνική επίθεση στην αμερικανική ναυτική βάση στο Περλ-Χάρμπορ τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου 1941, οι ΗΠΑ εισήλθαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών, το γεγονός αυτό προκαθόρισε το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου Μεγάλου πολέμου του 20ου αιώνα.
Πολλοί Αμερικανοί είναι απόλυτα πεπεισμένοι, ότι η χώρα τους είχε την αποφασιστικότερη συμβολή στην Νίκη των Συμμάχων επί του γερμανικού Ράϊχ και της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ ΠΠ), και ότι η Σοβιετική Ένωση θα συνθλιβόταν από το Χίτλερ χωρίς την αμερικανική εξοπλιστική βοήθεια. Στο διαδίκτυο είναι πολύ συχνές οι αναφορές και οι δηλώσεις Αμερικανών που ειλικρινά πιστεύουν ότι «εμείς σώσαμε όλο τον κόσμο και τους Ρώσους από το Χίτλερ». Εκφραση, που με διάφορες παρεμφερείς παραλλαγές εμφανίζεται στον παγκόσμιο ιστό σαν μια βασική άποψη για την ιστορία του πολέμου. Σήμερα, τη θέση «Χωρίς τους Αμερικανούς, εσείς οι Ρώσοι δεν θα κερδίζατε ποτέ τον πόλεμο», την ενστερνίζονται και πολλοί Ευρωπαίοι.
Χωρίς αμφιβολία, οι Αμερικανοί μπορούν να είναι υπερήφανοι για ό,τι κατάφερε να κάνει η χώρα τους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ, σε συμμαχία με τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτεία, εξολόθρευσαν τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Ιαπωνίας και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη βιομηχανική και πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας. Ο ρόλος των ΗΠΑ στον εφοδιασμό της ΕΣΣΔ με όπλα και αμυντικά συστήματα, μεταφορικά μέσα, πολύτιμες βιομηχανικές πρώτες ύλες, φάρμακα και τρόφιμα στη διάρκεια του πολέμου είναι επίσης σημαντικός.
Το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν να γίνουν οι ΗΠΑ μια υπερδύναμη που κυριάρχησε στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Τα αποτελέσματα αυτά, τα πέτυχαν οι ΗΠΑ με σχετικά μικρές απώλειες, σε σύγκριση με την ΕΣΣΔ. Οι ανθρώπινες απώλειες των Αμερικανών ήταν 322.200 άτομα, σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτικοί, δεδομένου ότι ο πόλεμος σχεδόν δεν άγγιξε το έδαφος των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, απέφυγαν την πτώση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της χώρας. Το αντίθετο μάλιστα. Η αμερικανική οικονομία στη διάρκεια του πολέμου βίωσε μια περίοδο έντονης ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει βάση για να αποδοθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ τα όλα τα παραπάνω κατορθώματα στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αμερικανική βοήθεια στην ΕΣΣΔ
Τον Μάρτιο του 1941, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο που υπέβαλλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, το οποίο επέτρεπε τη χορήγηση σε χώρες «η άμυνα των οποίων είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», προνομιακών στοχευμένων πιστώσεων για την αγορά όπλων και κάθε είδους πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ. Το χρέος για τα όπλα και τα υλικά που θα είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, θεωρήθηκε διαγραμμένο. Το σύστημα αυτό έγινε γνωστό ως «νόμος εκμισθώσεως και δανεισμού (Lend - Lease Act)».
Πρώτος παραλήπτης της αμερικανικής βοήθειας, έγινε η Μεγάλη Βρετανία. Η χώρα αυτή, παρέμεινε ο κύριος αποδέκτης των παραχώρησης υλικού βάσει του νόμου «Lend – Lease» σε όλα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια (η αντίστοιχη βοήθεια στην ΕΣΣΔ, ανήρθε σε 11,3 δισ. δολάρια). Ο νόμος «Lend – Lease», επεκτάθηκε προς τη Σοβιετική Ένωση μόνο την 7η Νοεμβρίου 1941. Στην πραγματικότητα, οι παραδόσεις υλικού είχαν αρχίσει νωρίτερα. Αμέσως μετά την 30η Σεπτεμβρίου του 1941, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μόσχα του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου William Averell Harriman και του υπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας της Αγγλίας Lord Beaverbrook, υπεγράφη το πρώτο πρωτόκολλο για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
Ο συνολικός όγκος του υλικού που παραχωρήθηκε στην ΕΣΣΔ στη βάση του νόμου «Lend – Lease», συνήθως εκτιμάται στο 4% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΣΣΔ στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων. Η βοήθεια στο πλαίσιο του «Lend - Lease Act», δεν είχε σκοπό να αντικαταστήσει την σοβιετική αμυντική παραγωγή. Πιο αντικειμενικός δείκτης για το θέμα αυτό, είναι το ποσοστό των αμερικανικών προμηθειών σε ορισμένους τύπους παραγωγής πολεμικού υλικού, με έμφαση στα σπάνια στην ΕΣΣΔ στρατιωτικά υλικά και στα τρόφιμα.
Πολύ σημαντική ήταν η αμερικανική βοήθεια στην αποστολή συγκεκριμένων προϊόντων, όπως τρόφιμα, και πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, οι αποστολές κονσέρβες κρέατος (το 480% της συνολικής ποσότητας που παράχθηκε την περίοδο εκείνη στην ΕΣΣΔ), μη σιδηρούχων μετάλλων (από 76% έως 223% για διάφορα μέταλλα), ζωϊκών λιπών (107%), μαλλιού (102%), ελαστικών αυτοκινήτων (92%) και εκρηκτικών (53%). Σε μεγάλες ποσότητες έγιναν επίσης παραδόσεις φορτηγών αυτοκινήτων (375 χιλ. οχήματα), τζιπ (51,5 χιλ. οχήματα) και άλλου υλικού πολέμου, όπως συρματοπλέγματα (45 χιλιάδες τόνοι), τηλεφωνικά καλώδια (670 χιλιάδες μίλια), τηλεφωνικές συσκευές (189 χιλ. μονάδες). Οι προμήθειες των κυριότερων ειδών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθαν στο 12% της συνολικής παραγωγής των σοβιετικών εργοστασίων σε τεθωρακισμένα, στο 20% σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη, στο 16% σε καταδιωκτικά αεροπλάνα και στο 22% των πολεμικών πλοίων που ναυπηγήθηκαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα, η υπερατλαντική αποστολή συστημάτων ραντάρ (445 τεμάχια).
Ωστόσο, γεγονός είναι ότι την πιο δύσκολη περίοδο του πολέμου για τη χώρα, το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο 1941, δεν έγινε καμία μεταφορά υλικού «Lend – Lease» στη Σοβιετική Ένωση. Τα γερμανικά στρατεύματα σταμάτησαν στα προάστια του Λένινγκραντ και της Μόσχας μόνο από την ισχύ των σοβιετικών όπλων. Θα ήταν σωστό να υποθέσουμε, ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τις σοβιετικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) που εκτυλίχθηκε σε μεγάλη κλίμακα μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1943, επιτάχυνε την τελική ήττα των γερμανο-φασιστικών στρατευμάτων στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε, ότι χωρίς τη συνδρομή των αμερικανών δεν θα έρχονταν ποτέ αυτή η Νίκη.
Γιατί έγινε η απόβαση στη Νορμανδία;
Η εισβολή των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στη βόρεια Γαλλία, που ξεκίνησε τα χαράματα της 6ης Ιουνίου 1944, στην Δύση χαρακτηρίζεται σαν το κρίσιμο σημείο καμπής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις πολλαπλές σοβαρές ήττες που είχε ήδη υποστεί η Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο, ξεκινώντας από το Δεκέμβριο του 1941.
Από το Νοέμβριο του 1942, τα γερμανικά στρατεύματα στην Ανατολή πέρασαν ως επί το πλείστον, σε αμυντική στρατηγική. Μέχρι το καλοκαίρι του 1944, ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της ΕΣΣΔ που είχαν κατακτηθεί από τους ναζί και σε ορισμένες θέσεις, ο Κόκκινος Στρατός είχε περάσει τα σύνορα της προπολεμικής ΕΣΣΔ. Δεν υπήρχε πλέον καμιά αμφιβολία για την τελική έκβαση του πολέμου και το αποτέλεσμα αυτό, καθορίστηκε αποφασιστικά στο Ανατολικό Μέτωπο.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική στρατηγική εικόνα του Β’ΠΠ, η άποψη της ρωσικής ιστοριογραφίας για τη σημασία της «απόβασης στη Νορμανδία» φαίνεται ως η πιο λογική. Σύμφωνα με αυτήν, η αγγλο-αμερικανική εκστρατεία στη βόρειο Γαλλία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1944 με στόχο να αποτρέψει την τελική ήττα της Βέρμαχτ αποκλειστικά από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Η έκταση και η ένταση των μαχών στο δυτικοευρωπαϊκό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων (ΔΘΠ) στο διάστημα 1944 – 1945, ποτέ δεν έφτασε στο επίπεδο όλων αυτών που συνέβαιναν στο ανατολικό θέατρο πολέμου (ΑΘΠ), όχι μόνο στο διάστημα 1941 - 1943, αλλά και κατά τα δύο τελευταία χρόνια του πολέμου. Το σοβιετικο - γερμανικό μέτωπο (Ανατολικό Μέτωπο) παρέμεινε μέχρι και την 9η Μαΐου 1945 το κύριο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη.
Το Ανατολικό Μέτωπο
Τον Ιανουάριο του 1945, τη στιγμή τη μέγιστης έντασης των γερμανικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο που προκλήθηκε από την προσπάθεια της γερμανικής αντεπίθεσης μέσω των Αρδεννών, τα τμήματα της Βέρμαχτ στη Δύση αριθμούσαν μόλις 73 μεραρχίες. Στην Ανατολή, την ίδια στιγμή, μάχονταν 179 γερμανικές μεραρχίες. Γενικότερα, το 80% του προσωπικού του γερμανικού στρατού, το 68% του πυροβολικού του, το 64% των τεθωρακισμένων και το 48% των αεροσκαφών της Luftwaffe κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων. Έτσι, ακόμη και κατά το τελευταίο έτος του πολέμου, το ισχυρότερο τμήμα των γερμανικών δυνάμεων του στρατού ξηράς δεν πολέμησε στη Δύση, αλλά στην Ανατολή.
Στο Ανατολικό Μέτωπο, η Βέρμαχτ υπέστη στο Β’ ΠΠ τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Η ακριβής εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη είναι δύσκολο να γίνει, αλλά ο κατάλογος των μονάδων της Βέρμαχτ δείχνει ότι στη διάρκεια του Β’ ΠΠ καταστράφηκαν ολοσχερώς στο πεδίο της μάχης και διαγράφηκαν από τον κατάλογο 130 γερμανικές μεραρχίες. Από αυτές, οι 104, δηλαδή το 80%, διαλύθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Μύθος: «Οι ΗΠΑ νίκησαν μόνες τους»
Ο μύθος για τον καθοριστικό ρόλο των ΗΠΑ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει σαν στόχο να υποβαθμίζει το ρόλο στην τελική νίκη, όχι μόνο της ΕΣΣΔ, αλλά και των άλλων μελών του αντιφασιστικού συνασπισμού: Των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και της Κίνας. Την ίδια στιγμή, όταν μιλάμε για τα θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων (ΘΠ) στα οποία ενήργησαν τα αμερικανικά στρατεύματα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός, ότι κάθε φορά οι αμερικανικές ΕΔ πολέμησαν στο πλαίσιο των Συμμαχικών Δυνάμεων και ότι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν ήταν πάντα η πλειοψηφία στο συνολικό στράτευμα.
Στον πόλεμο, ανατολικά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε πραγματικές πολεμικές ενέργειες μόνο μετά την αποβατική εκστρατεία στη Βόρεια Αφρική, στις 8 Νοεμβρίου 1942. Για την ακρίβεια, το επιθετικό χτύπημα στις βορειοδυτικές αφρικανικές ακτές στη Μεσόγειο δεν ήταν καν ενάντια στη Γερμανία , αλλά ενάντια στην Ιταλία και την Γαλλία του Βισύ. Κατά τη διάρκεια του 1940 -1942, οι δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας αντιμετώπισαν μόνες τους σειρά επιθετικών ενεργειών του «Άξονα» στη Βόρεια Αφρική. Η βρετανική νίκη στο Ελ Αλαμέιν, τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 1942, που είχε σαν αποτέλεσμα την κρίσιμη καμπή στην πορεία των επιχειρήσεων στο θέατρο πολέμου της Μεσογείου, επιτεύχθηκε πριν από την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Μέχρι το καλοκαίρι του 1944, ο αριθμός των χερσαίων δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που πολέμησε με τον εχθρό στο Δυτικό ΘΠ και στο θέατρο πολέμου της Ασίας - Ειρηνικού (και μαζί και στο καθένα θέατρο πολέμου ξεχωριστά), υπερέβαινε σταθερά τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν εκεί. Μόνο μετά την απόβαση στη Νορμανδία, η αναλογία άρχιζε σιγά-σιγά να αλλάζει. Στη «Μάχη του Ατλαντικού», καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, που βύθισε 525 γερμανικά υποβρύχια, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, 174.
Στο ΘΠ Ασίας - Ειρηνικού , οι Αμερικανοί πολέμησαν μαζί με τους Αυστραλούς και τα βρετανικά αποικιακά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ινδία. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο μόνιμος -αν και από μόνος του παθητικός- παράγοντας της Κίνας. Στα κινεζικά εδάφη απασχολούνταν σε σταθερή βάση περισσότερο από το μισό των ιαπωνικών χερσαίων δυνάμεων και μια σημαντική δύναμη της ιαπωνικής αεροπορίας. Οι δυνάμεις αυτές, ενεργώντας συνδυαστικά και όχι οι Αμερικανοί από μόνοι τους, εξασφάλισαν τη νίκη των Συμμάχων πάνω στη ναυτική και αεροπορική ισχύ της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας. Και όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, η είσοδος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και όχι οι βομβαρδισμοί με ατομικές βόμβες, ήταν «το τελειωτικό χτύπημα του σπαθιού» που ανάγκασε την Ιαπωνία να παραδοθεί.
Έτσι, ακόμη και για στα θέατρα πολέμου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα οποία τον καθοριστικό ρόλο είχαν οι Δυτικοί σύμμαχοι, ο ρόλος των ΗΠΑ στις συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο απόλυτα κυρίαρχος.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: file-rf.ru

ΠΗΓΗ  http://rbth.gr/

Read more dy/>

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει 'To Χαμόγελο του Παιδιού'

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει 'To Χαμόγελο του Παιδιού'

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" ευχαριστεί με επίσημη ανακοίνωσή του τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για την αμέριστη υποστήριξη, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συγκινητική ανταπόκριση από την πλευρά της εταιρείας προς τις ανάγκες των παιδιών που φροντίζει το "Χαμόγελο".
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: "Από τον Νοέμβριο του 2013, η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των υποστηρικτών του «Χαμόγελου του Παιδιού». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το γάλα, το πιο βασικό αγαθό για τη διατροφή των παιδιών που τόσα χρόνια εξασφαλίζαμε εύκολα με χορηγίες εταιρειών, τώρα εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε.

Η ανταπόκριση από την εταιρεία και τους ανθρώπους της, συγκινητική. Αμέσως ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας. Εξασφάλισαν όλη την αναγκαία ποσότητα για 3 σπίτια μας και ξεκίνησαν να τα τροφοδοτούν καθημερινά με φρέσκο γάλα!

Ταυτόχρονα είναι στη διάθεσή μας για οτιδήποτε άλλο χρειαστούμε.

Όλοι εμείς στο Χαμόγελο του Παιδιού και κυρίως τα 68 παιδιά που ζουν στα σπίτια μας σε Κέρκυρα, Μελίσσια και Αγρίνιο, σας ευχαριστούμε πολύ!"

Read more dy/>

Πληρωμές συντάξεων ΟΓΑ Φεβρουαρίου 2014

Η σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου 2014 θα καταβληθεί σε 713.355 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή στους λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, την Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 323.112.063,24 ευρώ.

Read more dy/>

Η κόρη του Ρασούλη ξεσπά κατά του Νταλάρα

Η κόρη του Ρασούλη ξεσπά κατά του Νταλάρα

Σε συνέντευξή μας στο "ΕΓΩ! Weekly", είχε δηλώσει ότι είχε πληγωθεί πολύ από τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, όπως και τον Νίκο Παπάζογλου. Μίλησες μαζί τους;
Με τον Νικόλα δεν προλάβαμε ποτέ να μιλήσουμε, όμως είχαν συναντηθεί λίγο πριν πεθάνει ο πατέρας μου. Μου έλεγε "Ο Νίκος δεν είναι πολύ καλά". Ήταν πολύ στεναχωρημένος και ταραγμένος. Είχαν μπλέξει σε μια αντιπαράθεση στο παρελθόν, εξαιτίας της κυκλοφορίας ενός δίσκου στο εξωτερικό, όμως όταν έμαθε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν άσχημη, πήγε και τον είδε. Τον αγαπούσε πολύ. Υπάρχουν σχέσεις όμως οι οποίες είναι κατεστραμμένες από την αρχή. Έτσι συνέβη με τον Γιώργο Νταλάρα, γι' αυτό δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ.
Ποιος ήταν ο λόγος;
Νομίζω ότι ο Γιώργος Νταλάρας -και ο κόσμος το καταλαβαίνει πια- ναι μεν είναι πολύ καλός στη δουλειά του, αλλά την κυνηγά σε βαθμό που να αδικεί τους άλλους και να μπαίνει σε συγκρούσεις. Με τον πατέρα μου είχε φτάσει σε σημείο χειροδικίας.
Εννοείς ότι είχε επιτεθεί ο Γιώργος Νταλάρας στον Μανώλη Ρασούλη;
Ναι. Πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να λύνουν τις διαφορές τους αλλιώς. Ο πατέρας μου ήταν ιδεολόγος. Το χρήμα δεν υπήρξε ποτέ κίνητρό του, κάτι που δεν ισχύει για τον Γιώργο Νταλάρα. Όμως οι διαφορές λύνονται με πιο πολιτισμένο τρόπο... Τον χτύπησε. Ο πατέρας μου δεν αντέδρασε συνειδητά, γιατί εκείνη την περίοδο είχε στραφεί σε μια φιλοσοφία της Ανατολής. Ήταν ειρηνιστής. Μετά ξεκίνησαν τα δικαστήρια σωρηδόν, όπου άρχισε να ανακαλύπτει κάποια πράγματα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο κύριος Νταλάρας στο χώρο του τραγουδιού.
Προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σου μετά το θάνατο του πατέρα σου;
Έστειλε στεφάνι στην κηδεία, αλλά ζήτησα να το απομακρύνουν. Ήταν πολύ σοβαροί και ουσιαστικοί οι λόγοι αυτής της αντιπαράθεσης. Όλα τα στεφάνια και τα συλλυπητήρια μηνύματα του κόσμου δεν μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό. Ο πατέρας μου είχε φύγει πια. Η ζημιά είχε γίνει.
Πηγή: iefimerida.gr   ///   http://www.gazzetta.gr/


Read more dy/>

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου 4-0 (ΒΙΝΤΕΟ)

Με 4 γκολ σε ένα ημίχρονο (4-0 τον Ολυμπιακό Βόλου), ο Παναθηναϊκός έκανε τυπική την ρεβάνς, πέρασε στους 4 και πλέον στο μυαλό όλων είναι ο τελικός του Κυπέλλου! Τράβηγμα ο Πράνιτς, δύο δοκάρια οι «πράσινοι»!

Διάβασε περισσότερα στοhttp://www.gazzetta.gr/football/article/582551/panathinaikos-olympiakos-voloy-4-0
Read more dy/>

Γ ΕΘΝΙΚΗ - Οι διαιτητές στον 3ο όμιλο 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Οι διαιτητές των παιχνιδιών της 16ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (29/1) από την ΕΠΟ.
Αναλυτικά:
Νάουσα -Τρίκαλα
Μυριούνης (Καστοριάς), Νατσιούλας (Λάρισας), Μπιντής (Καστοριάς)
Χαλκίδα-Μαχητής Τερψιθέας
Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας), Κωνσταντόπουλος, Σεφέρης (Κορινθίας)
Δωτιέας Αγιάς-Αχιλλέας Δομοκού
Καρατέρπος, Ιωαννίδης (Κοζάνης), Μανάσης (Τρικάλων)
Λαμία -Αχιλλέας Νεοκαισάρειας
Μπουμαρσόπουλος, Γκαρέλης, Καρακώστας (Λάρισας)
Μακροχώρι-Πυργετός
Μαλλιώρας, Δίπλαρης, Βογιατζής (Καρδίτσας)
ΑΟ Καρδίτσας-Ρήγας Φεραίος
Τσιάκος (Θεσπρωτίας), Σαρλής, Γαρδικιώτης (Άρτας)
Κύμη-Λευκάδια
Κρητικός, Τριάντος, Κόκκαλης (Θεσσαλίας)

Read more dy/>

Ελλάς το μεγαλείου σου! Αστυνομικές Ταυτότητες τέλος μέχρι … νεωτέρας

tautotites

Συνέβη και αυτό για να δείξει ακόμα μια φορά ότι είμαστε ένα κράτος που παραπαίει και διαλύεται.
Σήμερα ημέρα Τρίτη έλαβαν όλα τα αστυνομικά τμήματα ασφαλείας μια διαταγή από το αρχηγείο που λέει με λίγα λόγια ότι:
Δεν υπάρχει σάλιο για προμήθεια χαρτιού και αυτοκόλλητης ταινίας για την έκδοση ταυτοτήτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όπου και θα προμηθευτούμε νέο ποσότητα, δηλαδή μετά από ένα μήνα και μέχρι να μοιραστούν οι νέες ποσότητες στα τμήματα υπομονή πολίτες!
Η διαταγή συνεχίζει και μέσα σε όλα διατάζει τα τμήματα ασφαλείας ότι μέχρι να προμηθευτούν και πάλι χαρτί να εκδίδονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες ταυτότητες εάν και εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Οπότε Έλληνες μην τολμήσετε να βγάλετε ταυτότητα από σήμερα και μέχρι να γίνει η νέα προμήθεια!!!!
Είμαστε περίεργοι οι αστυνομικοί τι δικαιολογία θα λένε στους πολίτες για το ότι δεν έχουν γραφική ύλη για να εκδώσουν νέες ταυτότητες!!
Ελλάς το μεγαλείο σου…

Read more dy/>

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΜΟΚΟ (πηγη http://www.meteo.gr/)

Ημερομηνία
ΏραΘερμ/σίαΥγρασίαΔιεύθ. ανέμου - ΈντασηΚαιρός - φαινόμενα
Τετάρτη
29/1
14:00
11°C
46%
4 Μπφ Δ
24 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
20:00
7°C
66%
3 Μπφ ΝΔ
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Πέμπτη
30/1
02:00
2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-1°C
88%
2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-2°C
95%
2 Μπφ N
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
14:00
12°C
40%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
20:00
8°C
90%
3 Μπφ Α
16 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Παρασκευή
31/1
02:00
7°C
95%
3 Μπφ Α
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
6°C
Αισθητή Θερμοκρασία3°C
92%
3 Μπφ BA
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
14:00
6°C
Αισθητή Θερμοκρασία3°C
85%
3 Μπφ Α
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
20:00
5°C
Αισθητή Θερμοκρασία2°C
91%
3 Μπφ BA
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Σάββατο
1/2
02:00
5°C
98%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 4-6 ΗΜΕΡΩΝ
Σάββατο
1/2
08:00
5°C
Αισθητή Θερμοκρασία2°C
92%
3 Μπφ Α
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
14:00
4°C
99%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΒΡΟΧΗ
20:00
4°C
99%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΒΡΟΧΗ
Κυριακή
2/2
02:00
5°C
Αισθητή Θερμοκρασία2°C
97%
3 Μπφ Α
16 Km/h
ΒΡΟΧΗ
08:00
6°C
Αισθητή Θερμοκρασία3°C
98%
3 Μπφ BA
16 Km/h
ΒΡΟΧΗ
14:00
6°C
Αισθητή Θερμοκρασία3°C
97%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΒΡΟΧΗ
20:00
5°C
Αισθητή Θερμοκρασία2°C
99%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΒΡΟΧΗ
Δευτέρα
3/2
02:00
5°C
100%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΒΡΟΧΗ
08:00
5°C
100%
1 Μπφ BA
3 Km/h
ΒΡΟΧΗ
14:00
5°C
100%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΒΡΟΧΗ
20:00
5°C
100%
1 Μπφ B
3 Km/h
ΒΡΟΧΗ
Τρίτη
4/2
02:00
5°C
96%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Read more dy/>