Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η υπόγεια αμόλυντη λίμνη Βοστόκ κρύβει ζωή λένε οι Ρώσοι

Νέους τύπους βακτηριακής ζωής ανακάλυψαν στα νερά της υπόγειας λίμνης Βοστόκ, στην Ανταρκτική, Ρώσοι επιστήμονες.
Μετά από μια δεκαετία ερευνών και γεωτρήσεων, η Ρωσία κατάφερε τελικά πέρυσι να «τρυπήσει» την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης, που  παραμένει απομονωμένη κάτω από τους πάγους για 14 εκατομμύρια χρόνια, και να συλλέξει δείγματα υδάτων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η λίμνη Βοστόκ, κάτω από τέσσερα χλμ πάγου, με έκταση περίπου 15.000 τ. χλμ. και βάθη που ξεπερνούν τα 800 μέτρα, κρύβει στοιχεία για το πώς ήταν ο πλανήτης πριν την εποχή των παγετώνων, καθώς και στοιχεία για ζωή σε άλλους πλανήτες.
«Αφού αποκλείσαμε όλους τους γνωστούς παράγοντες μόλυνσης βρήκαμε βακτηριακό DNA που δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό είδος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA ο  Sergei Bulat, από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης.
«Αν αυτά τα βακτήρια είχαν εντοπιστεί στον Άρη τότε αναμφίβολα θα λέγαμε ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, όμως αυτό είναι DNA που συλλέχθηκε από τη Γη», τόνισε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι «αυτή η μορφή ζωής δεν έχει αναγνωριστεί ή κατηγοριοποιηθεί».
Πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου σχεδιαστεί και εφαρμοστεί το πρόγραμμα γεωτρήσεων στη λίμνη Βοστόκ, κυρίως λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από τη θέση της στην καρδιά των πάγων της Ανατολικής Ανταρκτικής, όπου στις 21 Ιουλίου του 1983 καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη, στους μείον 89 βαθμούς Κελσίου.
Πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε μια άλλη λίμνη της Ανταρκτικής, τη λίμνη Whillans.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι Αμερικανοί επίσης εντόπισαν μικροβιακή ζωή, ωστόσο τα νερά της λίμνης Whillans θεωρείται ότι είναι λιγότερο απομονωμένα συγκριτικά με τη λίμνη Βοστόκ.
—Οι Βρετανοί στη λίμνη Έλσγουορθ
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή των Ρώσων στη Βοστόκ κατέβαλλαν οι Βρετανοί στην υπόγεια Λίμνη Έλσγουορθ της Ανταρκτικής.
Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να αναβάλει την αποστολή διάνοιξης ενός περάσματος τριών χιλιομέτρων ανήμερα των Χριστουγέννων του 2012, διότι απέτυχαν να συνδέσουν τον κύριο διάδρομο με τη σήραγγα εξόδου των υδάτων της γεώτρησης.
Στόχος ήταν η ανάλυση των υδάτων της λίμνης τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα για 500.000 χρόνια.
Η λίμνη Έλσγουορθ είναι μία από τις 400 και πλέον λίμνες της Ανταρκτικής που βρίσκονται κάτω από τον πάγοκαι επελέγη επειδή θεωρείται σχετικά προσβάσιμη, ενώ η περιοχή φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.


πηγη   http://www.econews.gr/http://www.econews.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου