Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Αρχαίες λίμνες, “ελληνικά” ποτάμια και ζωή ανακαλύπτουν στον πλανήτη Άρη NASA-ESA

Μια υπόγεια λίμνη, εντός του τεράστιου κρατήρα ΜακΛάφλιν εντόπισε ο δορυφόρος MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.
Ο κρατήρας ΜακΛάφλιν έχει διάμετρο 92 χιλιομέτρων και βάθος 2,3 χιλιομέτρων και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μιας πλαγιάς μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στη δυτική πλευρά της περιοχής Arabia Terra.
Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και το βάθος του κρατήρα οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή πιθανότατα υπήρξε μια υπόγεια λίμνη στο παρελθόν.
Η μορφολογία του κρατήρα επέτρεψε σε υπόγεια ύδατα να διαρρεύσουν στο εσωτερικό του μέσω μικρών καναλιών που καταλήγουν σε επίπεδο 500 μέτρων πάνω από τον πυθμένα, λέει η NASA .
Επιπλέον, ο φασματογράφος του δορυφόρου MRO εντόπισε ανθρακικά άλατα καθώς και αποξηραμένο άργιλο, υλικά που σχηματίζονται λόγω της ύπαρξης νερού.
Μάλιστα, οι επιστήμονες Τζον Παρνέλ, του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν και Τζόσεφ Μικάλσκι πλανητικός γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο υποστηρίζουν πως “δεν υπάρχει λόγος να μην ζουν στο υπέδαφος του Άρη βακτήρια ή μικρόβια”.
Προσθέτουν δε πως οι μορφές ζωής που βρίσκονται στο υπέδαφος του Αρη δεν χρειάζονται υδρογόνο για να επιβιώνουν, όπως συμβαίνει και με τα μικρόβια που ζουν στο υπέδαφος της Γης, και ότι  δεν αποκλείεται να υπάρχουν τέτοιες μικρές, αλλά σύνθετες μορφές ζωής και στον Άρη, όπως είναι οι μύκητες στο γήινο υπέδαφος.
—Ποτάμι στην “αρειανή” Ελλάδα 
Σε ξεχωριστές παρατηρήσεις, ο δορυφόρος Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη από το 2003 έστειλε φωτογραφίες ενός γιγάντιου καναλιού το οποίο καταλήγει σε μια γιγάντια λεκάνη που ονομάζεται Ελλάδα (Hellas Basin).
Το κανάλι, αποτελεί το απομεινάρι ενός μεγάλου ποταμού που υπήρχε κάποτε στον Άρη και είχε μήκος 1.500 χλμ και πλάτος 6,5 χλμ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τις εικόνες, η μορφολογία του αρχαίου ποταμού παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με περιοχές στη Γη των οποίων η μορφολογία έχει επηρεαστεί από την παρουσία παγετώνων.
Η παρουσία του καναλιού αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της ύπαρξης νερού στην επιφάνεια του Άρη κάποτε.


ΠΗΓΗ    http://www.econews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου