Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι σιδηροδρομικοί τιμούν τους προγόνους τους!

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λειανοκλαδίου γνώρισε μεγάλες δόξες στο  παρελθόν και ήταν σημείο αναφοράς για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Εκεί ζούσε σαν μια οικογένεια μια πλειάδα υπαλλήλων των τότε ΣΕΚ (σιδηρόδρομοι ελληνικού κράτους)
οι οποίοι στην πλειοψηφία τους στεγάζονταν σε κτήρια που του παραχωρούσε δωρεάν  η υπηρεσία τους ,
εκεί μεγάλωσαν  τα παιδιά τους και μάλιστα ίδρυσαν και  δημοτικό σχολείο που λειτούργησε  για περισσότερα από 20 χρόνια.
Οι απόγονοι των σιδηροδρομικών της εποχής 1930-1960 ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια και  επαναλαμβάνουν  σήμερα 2 Δεκεμβρίου να τιμούν τους γονείς τους που έχουν φύγει οι περισσότεροι από τη ζωή με ένα λιτό μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου.
Αυτό θα γίνει και σήμερα Κυριακή.
Εκεί θα  ξαναβρεθούν οι παλιοί  φίλοι , γείτονες και συμμαθητές να μιλήσουν για τους γονείς τους ,τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια και μαζι θα θυμηθούν εκείνες τις εικόνες με  τους εκατοντάδες ταξιδιώτες να  γεμίζουν τις αίθουσες και τα εστιατόρια του ΣΣ Λειανοκλαδίου , τις  βόλτες  το καλοκαίρι στο δρόμο που  οδηγεί στην Υπάτη….
Εικόνες που μόνο  νοσταλγία προκαλούν αν τις συγκρίνει κανείς με τη σημερινή κατάσταση πλήρους απαξίωσης αυτού του ιστορικού Σταθμού όπου στο παρελθόν και πριν  κατασκευαστεί η  Εθνική οδός Αθήνας –Θεσσαλονίκης,  από το Λιανοκλάδι περνούσαν για τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα μέλη της βασιλικής οικογένειας ,πρωθυπουργοί ,υπουργοί.
Κάποιοι από αυτούς μάλιστα κατέβαιναν  να χαιρετίσουν  τα πλήθη που τους περίμεναν  και τους επευφημούσαν και συνέχιζαν το  ταξίδι τους, με τις αμαξοστοιχίες της εποχής τις οποίες έσερναν οι καρβουνομηχανές (ατμάμαξες)…..
Στη μνήμη των γονιών μας σήμερα στο  κοινό μνημόσυνο στον Άγιο Βασίλειο του ΣΣ Λειανοκλαδίου.
 
 
ΠΗΓΗ   http://www.lamiafm1.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου