Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«Μετέωρα» στον τουρισμό








Δύο αριθμοί πιστοποιούν το τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον για τα Μετέωρα και συνάμα την αδυναμία να μετουσιωθεί αυτό σε οικονομική ανάπτυξη: Η περιοχή δέχεται κάθε χρόνο γύρω στους 2.000.000 επισκέπτες, από τους οποίους μόλις 180.000 κάνουν έστω και μία διανυκτέρευση εκεί. Τα μοναδικά Μετέωρα είναι από τα must των τουριστών της χώρας μας, που επιθυμούν διακαώς να τα θαυμάσουν από κοντά. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι η περιοχή της Καλαμπάκας και ευρύτερα των Τρικάλων εισπράττει ελάχιστα από την παγκόσμια φήμη και την έλξη των Μετεώρων. Κι αυτό μολονότι ο νομός έχει την ξενοδοχειακή υποδομή να δεχτεί πολύ περισσότερους επισκέπτες, ενώ Μετέωρα - Καλαμπάκα - Τρίκαλα συγκροτούν ένα ελκυστικότατο τουριστικό πακέτο με ποικίλες επιλογές.

Το στοίχημα λοιπόν είναι να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των τουριστών, ώστε να πολλαπλασιαστεί το όφελος στην τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την τουριστική αξιοποίηση αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού η Περιφέρεια Θεσσαλίας προωθεί τη δημιουργία ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών -τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών- ειδικότερα, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των Μετεώρων.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκονται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον κόσμο των Μετεώρων και η δυνατότητα «ολοκληρωμένης ξενάγησης», ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ιδιαίτερου αναγλύφου της περιοχής (ιδιαιτέρα για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία).

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχει δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης. Ετσι, όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν το μοναδικό φαινόμενο των βράχων των Μετεώρων.

Η ψηφιακή απεικόνιση των Μετεώρων, που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Μουσείου Καλαμπάκας, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Παράλληλα, το Δημοτικό Σχολείο Καστρακίου μετατρέπεται σε ένα είδος μουσείου, όπου θα ενημερώνεται το κοινό για γεωμορφολογικές μεταβολές της περιοχής.


Πάρκινγκ στις ιερές μονές για τα πούλμαν

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνονται οι επισκέπτες.

Χαρακτηριστικά δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης:

«Στους πρωταρχικούς στόχους είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός, όπου εντάσσονται τα Μετέωρα. Ηδη ως Περιφερειακή Ενότητα έχουμε ολοκληρώσει το έργο οδικό κύκλωμα Μετεώρων. Πιο συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση ολόκληρου του οδικού κυκλώματος και έχουν κατασκευαστεί ομοιόμορφα πέτρινα στηθαία, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική όψη στο όλο τοπίο, το οποίο είναι μοναδικό παγκοσμίως. Τα έργα συνεχίζονται με τη δημιουργία πάρκινγκ στις ιερές μονές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολλών λεωφορείων που κατακλύζουν καθημερινά τη μοναστική κοινότητα».


Δημήτρης Κυριακόπουλος     http://www.dimokratianews.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου