Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Στέβια μια δυναμική καλλιέργεια!

Με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών οι Έλληνες αγρότες μέσα από την τραγωδία της οικονομικής κρίσης επιχειρούν να αναπτύξουν νέες , εναλλακτικές καλλιέργειες για την επιβίωση τους.
Δυστυχώς με την ενθάρρυνση πολιτικών προσώπων και  κομμάτων εξουσίας στο παρελθόν, ορισμένοι Έλληνες αγρότες είχαν αποκτήσει την ιδιότητα του εισοδηματία  αθρόων επιδοτήσεων και  ουσιαστικά είχαν αφήσει τα χωράφια τους  ως τεκμήρια  περιουσιακής οντότητας και όχι  ως εργαλεία παραγωγής προϊόντων.
Το αποτέλεσμα ήταν  η χώρα μας να εισάγει ακόμη και τα πιο απλά στην παραγωγή τους αγροτικά προϊόντα , για την εισαγωγή τους βέβαια πληρώναμε αδρά και για να πληρώσουμε δανειστήκαμε ασύστολα….
Οι αγρότες μας με την… γενναιότητα και τον διεθνιστικό  αλτρουισμό  του σημερινού  πρωθυπουργού , πρώην υπουργού εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που άνοιξε τις πόρτες στη γειτονική Αλβανία δέχτηκαν ευχαρίστως την ...εισβολή  εκατοντάδων χιλιάδων  πεινασμένων γειτόνων μας που ανέλαβαν  πλέον να ανορθώσουν την  αλβανική  οικονομία αφού κατέλαβαν τις θέσεις εργασίας αντίστοιχων ελλήνων εργαζομένων .
Στέβια μια δυναμική καλλιέργεια!Οι Έλληνες αγρότες έγιναν πλέον αφεντικά του αρχοντοχωριατισμού τους , τους ήθελαν  σκόπιμα τεμπέληδες, καφενόβιους , μπουζουκόβιους , ευκαιριακούς μικροαστούς που δεν καταδέχονταν ούτε να επισκεφτούν τα κτήματα τους.
Είχαν τον αλβανό επιστάτη τους και  τον συρφετό των μεροκαματιάρηδων συμπατριωτών τους που εργάζονταν για λογαριασμό τους.
Τώρα όμως τα ψέμματα τελειώνουν, τα πράγματα έσφιξαν και αναζητούν εναγώνια μια προοπτική γιατί  έτσι ακατάρτιστοι  που ήταν αρκετοί από  αυτούς , με τις επιδοτήσεις αγόραζαν διαμερίσματα ,ακριβά αυτοκίνητα , ακόμη πιο ακριβά τρακτέρ και τώρα καταχρεωμένοι αναζητούν λύσεις σωτηρίας.
Κάλιο αργά όμωςπαρά ποτέ.
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή μπορεί να βρεθεί  λύση και αυτή αφορά τις εναλλακτικές καλλιέργειες και μάλιστα αρκετά πιο προσοδοφόρων εκμεταλλεύσεων όπως  για παράδειγμα της Στέβια.
Η Στέβια είναι φυτό  που παράγει  ένα υποκατάστατο της Ζάχαρης και έχει  φοβερή ζήτηση σε όλο τον κόσμο , φυσικά παράγεται και αλλού και μάλιστα συστηματικά αλλά η χώρα μας έχει  ορισμένα ποιοτικά πλεονεκτήματα ου μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε όπως αναφέρθηκε και στην χθεσινή ημερίδα που έγινε στο  πολιτιστικό κέντρο του Δήμου από τον  νεοσυσταθέντα συνεταιρισμό Στυρφάκων.
Ο προσωρινός εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Λεωνίδας Ζέρβας ανέφερε στον FM-1 ότι  το προϊόν αυτό μπορεί να υποκαταστήσει εμπορικά και καλλιεργητικά  και τον καπνό που τώρα αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας ή και άλλες καλλιέργειες.
Στην Ελλάδα επίσης δεν υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας της Στέβιας και έτσι ο  πανελλαδικός συνεταιρισμός θα  έρθει σε επαφή  με εργοστάσια της Ευρώπης μέχρι  και στη χώρα μας η καλλιέργεια του φυτού να  επεκταθεί ώστε να συμφέρει η  δημιουργία και λειτουργία ανάλογης μονάδας.
ΠΗΓΗ   http://www.lamiafm1.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου