Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΤΕ ΤΑ.... ΒΟΥΝΑ: ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Ο ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Ο ξενώνας Δαδί στην Αμφίκλεια
Η Αμφίκλεια είναι μια ζωντανή κωμόπολη στις βορειοανατολικές υπώρειες του Παρνασσού. Παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Αμφίκλειας, τώρα όμως αυτός καταργήθηκε, οπότε η Αμφίκλεια αποτελεί έδρα του νεοσύστατου Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας. Είναι χτισμένη στα 400 μ. υψόμετρο και απέχει εξίσου τόσο από τη Λαμία (50 χλμ.) όσο και από τη Λιβαδειά (50 χλμ.) ενώ από την Αθήνα o οδηγός θα χρειαστεί 160 χλμ. Ο πληθυσμός της Αμφίκλειας ανέρχεται περίπου στους 3.500 κατοίκους ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα προστίθενται εκατοντάδες εκδρομείς, που έρχονται κυρίως για να απολαύσουν το σκι στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, τα οποία απέχουν μόλις 17 χλμ. από την Αμφίκλεια. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 2004.

Κατά την αρχαιότητα εδώ βρισκόταν η Οφιτεία, ενώ κάποια στιγμή εμφανίστηκε το τοπωνύμιο Αμφίκαια, το οποίο σιγά σιγά άλλαξε σε Αμφίκλεια. Την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο οικισμός λέγεται πλεόν Δαδί, μία ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι το 1915, οπότε άλλαξε ξανά σε Αμφίκλεια.

Ο κυριότερος δρόμος της Αμφίκλειας βρίσκεται στην κάτω γειτονιά, περνάει από την κάτω πλατεία, έχει καταστήματα, τράπεζες, ταβερνάκια, καφετερίες, δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Το γοητευτικότερο όμως κομμάτι της πόλης βρίσκεται στην πάνω γειτονιά. Εκεί, ανάμεσα στα καλντερίμια και τους καταπράσινους κήπους βρίσκονται τα περισσότερα από τα παλιά διώροφα δαδιώτικα σπίτια με τα μικρά μπαλκόνια, τις περίτεχνες βαριές σιδεριές και τις μεγάλες ξύλινες αυλόθυρες. Στην ίδια γειτονιά θα συναντήσουμε και την παραδοσιακή πέτρινη δίκρουνη βρύση της Χορευταριάς. Εκεί κοντά θα βρούμε και την γραφική πάνω πλατεία (πλατεία Παρνασσού) με την ταβερνούλα της, το μεζεδοπωλείο της, ένα καφενεδάκι και μία ποτοποιία. Από τα ψηλότερα σημεία της Αμφίκλειας θα απολαύσουμε τη θέα απέναντι στο όρος Καλλίδρομο.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ

Στην κάτω πλατεία αξίζει να επισκεφθούμε το Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα 5 αντίστοιχα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Ο επισκέπτης θα δει (εκτός από τα δεκάδες διαφορετικά ψωμιά) τις φωτογραφίες, τις αναπαραστατικές εικόνες και το υλικό από τον αγροτικό βίο, θα μάθει για την πορεία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του σιταριού, θα γνωρίσει τα έθιμα που συνοδεύουν το ψωμί και θα μυηθεί στη διατροφική και συμβολική του αξία. Ανοιχτό καθημερινά 10:00 με 14:00, Σαβ/κα 10:00 με 16:00, Δευτέρα κλειστό. Το εισιτήριο κοστίζει 2,00 € για τους ενήλικες και 1,00 € για τα παιδιά. Τηλ. 2234023044. Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και το Μουσείο Επαγγελμάτων, το οποίο φιλοδοξεί να αναπαραστήσει παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν. Στον ίδιο επίσης χώρο υπάρχει και μία αίθουσα που είναι αφιερωμένη στον Αθανάσιο Ευταξία, έναν πολιτικό από την Αμφίκλεια που χρημάτισε πρωθυπουργός για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο 1926, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Θόδωρου Πάγκαλου. Εκτίθενται κάποια προσωπικά του αντικείμενα.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ

Παίρνουμε τώρα το δρόμο για τα χιονοδρομικά, στα 6 χλμ. περνάμε από τη Μονή Δαδίου στα 650 μ. υψόμετρο, που είναι γνωστή και ως Παναγία Γαυριώτισσα, μπαίνουμε μέσα σε ωραιότατο ελατόδασος και φτάνουμε στην τοποθεσία Περδικόβρυση, όπου και το πέτρινο ξωκκλήσι του Αγ.Ιωάννη του Ριγανά, μέσα στα πεύκα, τα έλατα και τα τρχούμενα νερά.
Άλλη δημοφιλής διαδρομή είναι προς τη χαράδρα της Βαρσάμως μέσα από σχετικά απότομο μονοπάτι, που μας οδηγεί στο βάθος μιας σπηλιάς όπου είναι χτισμένο το παμπάλαιο εκκλησάκι της Αγ. Ιερουσαλήμ, το οποίο εκτός των άλλων διαθέτει και μπαλκόνι με ανεπανάλητη θέα.
Μια άλλη διαδρομή είναι βόρεια, προς Πολύδροσο (Σουβάλα). Περνάμε πρώτα στα 3 χλμ. τον οικισμό Άνω Καλύβια. Σε ακόμη 2 χλμ. στρίβουμε αριστερά για Πολύδροσο, οπότε από κει θέλουμε ακόμη 3 χλμ.

Ας πάμε και λίγο πιο κάτω στο δρόμο προς τη Λιβαδειά. Στα 15 χλμ. από την Αμφίκλεια θα συναντήσουμε την Κάτω Τιθορέα (η οποία αρχικά λεγόταν Καλύβια Τιθορέας και αργότερα Κηφισσοχώρι). Μέχρι και τις 31/12/2010 ήταν έδρα του Δήμου Τιθορέας. Είναι ένα κεφαλοχώρι με περίπου 2.800 κατοίκους. Υπάρχει πινακίδα που μας οδηγεί δεξιά σε 4 χλμ. προς την Άνω Τιθορέα, την παλιά Βελίτσα. Φτάνοντας στο χωριό διακρίνουμε τα Κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Τιθορέας και συνεχίζουμε ώσπου να φτάσουμε στην ωραία πλατεία με τον πλάτανο που φυτεύθηκε το 1887.

Η πλατεία με τα καφενεία στην Άνω Τιθορέα με τη θαυμάσια θέα προς το Καλλίδρομο

Στην πλατεία θα καθίσουμε κάτω από τον τεράστιο πλάτανο. Εκεί απλώνει τα τραπεζάκια του το καφέ ουζερί Μαντείο, το οποίο εκτός από μεζεδάκια προσφέρει και άπλετη θέα. Λίγο πιο πάνω από την πλατεία αυτή υπάρχει μία ακόμη, η πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα και το μνημείο πεσόντων Τιθορέας. Από τα κάγκελα στην άκρη της πλατείας θα απολαύσουμε την εξαιρετική θέα προς το φαράγγι του ρέματος Καχάλα, το οποίο τον χειμώνα «κατεβάζει» ορμητικά νερά, ενώ χάρη στους κοφτερούς του βράχους, τις αμέτρητες σπηλιές και τους καταρράκτες που ρίχνουν τα νερά τους από ύψος 30 μέτρων δημιουργεί ένα επιβλητικό τοπίο που εντυπωσιάζει τους φυσιολάτρες.

Ας παραθέσουμε κι ένα ανέκδοτο που είναι πολύ διαδεδομένο στους Βελιτσιώτες και θέλει να δείξει ότι η Τιθορέα είναι γνωστή σε όλη την υφήλιο...
Ξεκινάει ένας από την Άνω Τιθορέα για να πάει στο Πεκίνο. Πάει στο σταθμό του τρένου και λέει:
-Ένα εισιτήριο για Πεκίνο, παρακαλώ.
-Τρελός είσαι, λέει ο σταθμάρχης. Εγώ σου κόβω για Λαμία και πήγαινε στη Λαμία και κανόνισε.
Στη Λαμία τα ίδια:
-Ένα εισιτήριο για Πεκίνο, παρακαλώ.
-Εγώ σου κόβω μέχρι Αθήνα και πήγαινε εκεί και κανόνισε.
Στην Αθήνα τα ίδια:
-Ένα εισιτήριο για Πεκίνο, παρακαλώ.
Μπερδεύτηκε ο υπάλληλος, τέλος πάντων του κόβει ένα εισιτήριο για Μόσχα, πάει ο δικός μας στη Μόσχα, βγάζει για Πεκίνο, πάει στο Πεκίνο, κάνει τη δουλειά του, έρχεται η ώρα της επιστροφής. Φτάνει στο σταθμό του τρένου, πάει στο γκισέ των εισιτηρίων, και λέει:
-Παρακαλώ ένα εισιτήριο για Τιθορέα.
Και ο Κινέζος:
-Άνω ή Κάτω Τιθορέα;

Από την Κάτω Τιθορέα μπορούμε επίσης σε 5 χλμ. να ανεβούμε στην Ελάτεια, μία ακόμη γραφική κωμόπολη της Φθιώτιδας, με 2.500 περίπου κατοίκους, στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομο. Παλαιότερα εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Ελάτειας. Θα επισκεφθούμε την απλόχωρη πλατεία με τα καφενεδάκια, το μεγάλο πεζόδρομο με τα καταστήματα και τέλος θα περάσουμε και μια βόλτα από το παλιό δημοτικό σχολείο, ένα πανέμορφο κτίριο της δεκαετίας του '20, το οποίο ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά για την στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Ελάτειας. Εκτίθενται τόσο τα ευρήματα των ανασκαφών στο παρακείμενο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο όσο και εκείνα των ανασκαφών στο λόφο της Τσούκας, όπου ήρθε στο φως ο Ναός της Κραναίας Αθηνάς, πολιούχου της αρχαίας Ελάτειας.

ΦΑΓΗΤΟ

Μπριζόλα χοιρινή στην ταβέρνα "Ο Γιατρός"

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ταβέρνα Δαδί. Στην κάτω πλατεία. Προβατίνα στα κάρβουνα, κοκορέτσι, σπληνάντερο, γαλοτύρι "μάσκουρι", γιουβέτσι, κόκορας με χυλοπίτες, μοσχαράκι κοκκινιστό, φλογέρες γεμιστές κλπ. Τηλ. 2234023133.


Ταβέρνα Γαρυφαλλιά. Μετά την κάτω πλατεία, άλλα 150 μ. Εξαιρετικό μαγειρείο, όπου κάθε μέρα η μαρμίτα βγάζει σούπες, παστίτσιο, φασολάκια, γιουβέτσι, μουσακά, κοκκινιστό, γεμιστά, φασολάδα, μέχρι και πατσά. Τηλ. 2234022631.

Εστιατόριο Μερεντίτης. Στην κάτω πλατεία. Ωραίο περιβάλλον και κουζίνα που περιλαμβάνει τα πάντα: από ομελέτες, πίτσες και μακαρονάδες μέχρι μπιφτέκια, μπριζόλες και μπον φιλέ. Τηλ. 2234022246.

Ουζερί Λυκώρεια. Επίσης στην κάτω πλατεία. Δίπλα ακριβώς στο μουσείο άρτου. Σερβίρει από ουζάκι, μεζέδες και σαλάτες μέχρι καφεδάκι, γλυκά του κουταλιού και παγωτό. Τηλ. 2234022572.

Ταβέρνα Ο Γιατρός. Στην πάνω πλατεία. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια έξω, ενώ το χειμώνα μέσα είναι λίγο στενάχωρα. Λαϊκό απλό μαγαζί για μπριζολίτσες, πανσέτες, σουβλάκια, πατατούλες, τζατζίκι και αγγουροντομάτα. Τιμές πολύ λογικές. Τηλ. 2234023126.

Μεζεδοπωλείο Το Μαγειριό. Στην πάνω πλατεία. Μεζεδοκαμώματα από το Στέργιο Παπαχρήστο και τη Δήμητρα Νικολαΐδου. Τηλ. 2234022535.

Εστιατόριο Καλιφόρνια. Προσεγμένη διακόσμηση αλλά μπορεί να πέσεις σε καμιά βάφτιση ή σε κανένα χορό κάποιου συλλόγου. Τηλ. 2234022021.

Ψησταριά Ανδρέας. Στο ομώνυμο ξενοδοχείο. Τηλ. 2234022696.

Ταβέρνα Δροσιά. Τηλ. 2234022898.

Ταβέρνα Αρχοντικό. Τηλ. 2234023264.

ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ

Ταβέρνα Λυχνάρι. Τηλ. 2234049521.

Ταβέρνα Παρνασσός. Τηλ. 2234049276.

Πιτσαρία Glamous. Τηλ. 2234048881.

ΕΛΑΤΕΙΑ
Ψησταριά Κώστας Καραΐσκος. Τηλ. 2234031389.

Ταβέρνα του Πόντιου. Τηλ. 2234032085.

Ψησταριά Αφροδίτη. Τηλ. 2234031440.

ΑΝΩ ΤΙΘΟΡΕΑ
Ταβέρνα Το Στέκι του Γιαλά. Δοκιμάσαμε παϊδάκια στα κάρβουνα, κόκορα κρασάτο με τηγανητές πατάτες, σαγανάκι ανάμικτο (με κεφαλοτύρι, λουκάνικο, κρεμμύδι και ντομάτα - σκέτη βόμβα ήταν) και ένα περίεργο γαλοτύρι που το λένε "μάσκουρι". Όλα ήταν εξαιρετικά. Τηλ. 2234071237 & 6936973805.

Ταβέρνα 1829. Παραδοσιακές λιχουδιές κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο. Τηλ. 2234071042 & 6972328325.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αγρόκτημα Αμφίκαια

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ξενώνας Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού. Όμορφο νεοκλασικό ηλικίας περίπου 100 ετών που αναπαλαιώθηκε υποδειγματικά. Δημιουργήθηκαν 8 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα) που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV, A/C και internet (στην πρίζα του τηλεφώνου) ενώ σε κάποια υπάρχει τζάκι, υδρομασάζ και mini bar. Λειτουργεί σάουνα στο υπόγειο δωρεάν για όλους. Στο ισόγειο βρίσκεται ένας ενιαίος χώρος όπου συνυπάρχουν το γραφείο της υποδοχής, ένα σαλόνι με πέτρινο τζάκι, η τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό και η κουζίνα. Αυτόν τον ενιαίο χώρο όμως μετά τις 11:30 το βράδι οι φιλοξενούμενοι οφείλουν να τον εγκαταλείψουν. Η ιδιοκτήτρια κα Καίτη δεν αγαπάει το ξενύχτι, φεύγει για ύπνο (σε άλλο κτίριο) και θέλοντας να προστατέψει το χώρο κλειδώνει και τις εσωτερικές πόρτες. Τιμές από 70 € έως 200 €, ανάλογα με το δωμάτιο και την εποχή. Μείναμε εδώ τον Οκτώβριο του 2006 στο δωμάτιο Μιμόζα τρία άτομα προς 130 € με πρωινό. Τηλ. 2234029040 & 2234029041.

Ξενώνας Κυριακή και Studios Κυριακή. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κτίρια, μακριά το ένα από το άλλο. Ο ξενώνας βρίσκεται ψηλά και τα στούντιο χαμηλότερα. Ο ξενώνας είναι ένα πέτρινο αναπαλαιωμένο αρχοντικό με 8 δωμάτια (6 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 σουίτα) με αυτόνομη θέρμανση, TV και A/C. Τζάκι υπάρχει στα 3 από τα δωμάτια. Στο ρομαντικό καθιστικό με το τζάκι, τα βιβλία και τα παιχνίδια θα απολαύσετε το πλούσιο πρωινό, το οποίο ετοιμάζει η Κυριακή με τη βοήθεια ακόμη τριών κοριτσιών. Όαση δροσιάς το καλοκαίρι αποτελεί ο χώρος της εξωτερικής πισίνας. Στο άλλο κτίριο υπάρχουν 5 στούντιο με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, TV, A/C και wi fi internet, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 5 άτομα το καθένα, το πρωινό όμως δε σερβίρεται εκεί αλλά στον ξενώνα (το άλλο κτίριο). Μείναμε εδώ (στον ξενώνα) τον Αύγουστο του 2005 στο δωμάτιο α12 τρία άτομα προς 100 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2234029011, 2234029012 & 2109400720.

Αγρόκτημα Αμφίκαια. Βρίσκεται 9 χλμ. έξω από την Αμφίκλεια, στο δρόμο προς Τιθορέα. Προσοχή στο χωματόδρομο όταν περνάτε τις γραμμές του τρένου. Ο κος Κώστας και ο γιος του ο Φαίδων μέσα σε ένα αγρόκτημα 200 στρεμάτων έχουν δημιουργήσει 16 ανεξάρτητα πέτρινα σπιτάκια, τα οποία διαθέτουν καλοριφέρ, τζάκι και κουζινούλα. Υπάρχουν ακόμη: εστιατόριο, καφέ μπαρ καθιστικό, παραδοσιακός πέτρινος φούρνος, γήπεδο ποδοσφαίρου μικρών διαστάσεων με φυσικό γκαζόν, στίβος τοξοβολίας, στάβλοι με άλογα για ιππασία, καλλιέργειες όλων των βοτάνων, πάπιες, κότες, γαλοπούλες, οπωροφόρα δέντρα, πέργκολες με φυσική σκιά και μία μίνι εξωτερική πισινούλα για να τσαλαβουτούν τα πιτσιρίκια το καλοκαίρι. Επίσης διατίθενται και ποδήλατα βουνού. Μείναμε εδώ τον Οκτώβριο του 2006 στο σπιτάκι Κέδρος τρία άτομα προς 120 € με πλουσιοπάροχο πρωινό. Τηλ. 2234048860, 2234048885 & 6977596196.

Διαμερίσματα Ζάγγου. Υπάρχουν 3 μονόχωρα τρίκλινα, 3 δίχωρα τρίκλινα και 2 δίχωρα τετράκλινα. Όλα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη, μπάνιο, TV, NOVA, A/C, internet και τηλέφωνο, ενώ 3 από τα διαμερίσματα διαθέτουν και τζάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2234022818.

Ξενοδοχείο Ανδρέας. Πάνω στον δρόμο που συνδέει την Αμφίκλεια με την Τιθορέα. Ακριβώς πάνω από την ταβέρνα Ανδρέας. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, TV και A/C ενώ την καθαριότητα επιμελείται η κα Ευσταθία. Τηλ. 2234022696.

Αγρόκτημα Κένταυροι. Βρίσκεται 7 χλμ. έξω από την Αμφίκλεια, στο δρόμο για Τιθορέα. Έχει επτά δωμάτια με τζάκι και A/C. Το αγρόκτημα διαθέτει άλογα για ιππασία, τυροκομείο και πτηνοτροφείο. Πωλούνται βότανα και φρέσκα ζαρζαβατικά. Τηλ. 6942904611 & 2108949426.

Allexandra's Villas

Κατοικίες Allexandra's Villas. Πετρόχτιστες αυτόνομες κατοικίες δύο επιπέδων. Κάθε κατοικία διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, 3 ανεξάρτητα υπνοδωμάτια, ένα πλήρες μπάνιο, ένα μικρό WC, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι με τζάκι και δύο καναπέδες που μετατρέπονται σε διπλά κρεβάτια, 2 TV, 2 DVD, NOVA , Hi Fi CD player και wi fi internet. Συνολικά μέχρι 10 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στο κάθε σπίτι. Ιδανικό για μεγάλες παρέες, όχι για ζευγάρια. Τηλ. 6981234868.

Ξενοδοχείο Πανόραμα. Υπάρχουν 14 δωμάτια (1 μονόκλινο, 12 δίκλινα και 1 τρίκλινο) που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, κλιματισμό και τηλεόραση. Το πρωινό σερβίρεται ψηλά, στον 3ο όροφο, για να απολαμβάνουμε τη θέα. Τηλ. 2234022111, 2234022120, 6977094515, 6999922111 & 6932255378.

Ξενώνας Οφιτεία. Δωμάτια δίχωρα, με σαλονάκι, τζάκι, κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, A/C, mini bar και παροχή room service. Λειτουργεί cafe bar restaurant. Τηλ. 2234023511, 2234023512, 6974870537, 6976611454 & 6972812425.

Εξοχικό πέτρινο σπίτι "Εύμορφο". Αυτόνομη πέτρινη μεζονέτα για 4 ή το πολύ 6 άτομα, με πλήρη κουζίνα, σαλονάκι με τζάκι, τηλεόραση και στερεοφωνικό. Τηλ. 6977067504.

Πανσιόν Η Ωραία Θέα. Τηλ. 2234022093.

Ξενοδοχείο Λεωνίδας. Τηλ. 2234022544.

ΑΝΩ ΚΑΛΥΒΙΑ
Βίλλες Παρνασσός (Nadia). Πρόκειται για 2 ανεξάρτητα πέτρινα τριώροφα κτίρια, το καθένα 210 m², με αυτόνομη θέρμανση, 2 σαλόνια με 2 τζάκια, 1 κουζίνα, 5 υπνοδωμάτια, 3 μπάνια, 2 TV, NOVA, DVD και μεγάλο κτιστό barbeque. Η απόλυτη επιλογή για όσους είναι μεγάλη παρέα 10, 12 ή ακόμη και 14 άτομα. Η χρέωση γίνεται κατ' άτομο: αν έρθουν 2 ή 3 ή 4 άτομα πληρώνουν 60 € το άτομο την ημέρα . Αν έρθουν περισσότεροι, πάνω από 6, πληρώνουν 35 € το άτομο την ημέρα, αν είστε 10 άτομα 30 € το άτομο την ημέρα και αν είστε 14 άτομα τότε 25 € το άτομο. Πάντα με πλούσιο πρωινό. Μέσα στις βίλλες θα βρείτε τα απαραίτητα για να ετοιμάσετε self service το πρωινό σας. Εκτός αυτού η κα Ρίτσα κάθε πρωί φέρνει φρέσκο χωριάτικο ψωμί, ζεστά κρουασάν κλπ. Τηλ. 2234022811, 6944545339 & 6937002272.


ΤΙΘΟΡΕΑ
Τιθοριέων σπίτια. Πρόκειται για διάφορα παλιά πέτρινα σπίτια, διάσπαρτα στον οικισμό της Τιθορέας, που αναστηλώθηκαν, αναπαλαιώθηκαν και εξοπλίσθηκαν με αυθεντικά παραδοσιακά, παλιά έπιπλα, πέτρινα ή σιδερένια κρεβάτια αλλά και σύγχρονα μπάνια με στήλη υδρομασάζ. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και πλήρη κουζίνα. Τιμές: 70 € για 2 άτομα και 100 € για 4 άτομα. Εκτός αυτών υπάρχει και το αγρόκτημα Κατσινέλου με ένα πανέμορφο ξύλινο σπιτάκι μέσα στο δάσος, που διαθέτει καθιστικό, μπάνιο, κουζίνα και τζακόσομπα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2234071260, 6948829822, 6946694316 & 2102581819.

ΕΛΑΤΕΙΑ
Ξενώνας Κραναία Αθηνά. Πέτρινο κτίριο με 3 δίκλινα χωρίς τζάκι, 1 δίκλινο με τζάκι και 1 σουίτα με τζάκι. Διαθέτουν θέρμανση, τηλεόραση και τηλέφωνο. Σερβίρεται πρωινό στον ισόγειο χώρο του καφέ μπαρ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2234031400.

Καλλίδρομο

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΤΖΙΠΑΤΩΝ

Η λίμνη Νευρόπολη

Το Καλλίδρομο είναι ένα βουνό της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα του Ν. Φθιώτιδας. Πρόκειται για το βουνό που βλέπουμε στα αριστερά μας, όπως κινούμαστε από Αθήνα προς Λαμία, ακριβώς στο ύψος των Θερμοπυλών. Και αφού μιλάμε για Θερμοπύλες, να πούμε ότι το Καλλίδρομο είναι το βουνό στο οποίο οδήγησε τους Πέρσες ο Εφιάλτης για να κυκλώσουν τους 1.000 Έλληνες (τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς) που αντιστέκονταν σθεναρά στο στενό πέρασμα ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα.

Το υψόμετρό του είναι μόλις 1.419 μ. και η πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα είναι ιδιαίτερα εύκολη, εξ ου και Καλλίδρομο! Η χλωρίδα του είναι εντυπωσιακή, καθώς ολόκληρο το βόρειο τμήμα του  βουνού καλύπτεται από πυκνά ελατοδάση, τα οποία μάλιστα ξεκινούν από πολύ χαμηλά, περίπου από τα 500 μ. υψόμετρο. Προς τα νότια θα συναντήσουμε και πεύκα και βελανιδιές και φυσικά τα πανταχού παρόντα πουρνάρια.

Αφήνουμε την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και ανεβαίνουμε από τον κόμβο του Μπράλου με κατεύθυνση την Άμφισσα. Και μια που τό 'φερε η κουβέντα ο Μπράλος είναι χωριό και όχι βουνό. Περνάμε τη διασταύρωση για τη Μονή Δαμάστας και φτάνουμε στην πινακίδα που λέει "Ελευθεροχώρι 1 χλμ.". Μία λύση είναι να ανεβούμε στο βουνό από εδώ, προσεγγίζοντας σε 7 χλμ. την εποχιακή λιμνούλα Νευρόπολη.

Η λίμνη το χειμώνα μισοπαγωμένη

Η άλλη επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε ως το χωριό Άνω Μπράλος, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μ. Από κει και πέρα απλώνεται χαμηλά μπροστά μας η κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισσού. Αμέσως μετά τον Άνω Μπράλο υπάρχει μία μικρή αριστερή διασταύρωση (ο παλιός δρόμος για Παλαιοχώρι) και 1 χλμ. πιο κάτω μία μεγάλη διασταύρωση: ευθεία συνεχίζουμε για Γραβιά και από κει για Άμφισσα, Δελφούς, Γαλαξίδι και Ναύπακτο ενώ αν στρίψουμε αριστερά πηγαίνουμε προς Παλαιοχώρι Δωριέων, Πολύδροσο (Σουβάλα), Αμφίκλεια (Δαδί), Τιθορέα και Λιβαδειά. Στρίβουμε λοιπόν αριστερά και σε 1 - 2 χλμ. μπαίνουμε στο Παλαιοχώρι Δωριέων.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ

Πρωτομαγιά στη Λίμνη Νευρόπολη

Το Παλαιοχώρι Δωριέων είναι ένα ήσυχο χωριουδάκι, χτισμένο στα 500 μ. υψόμετρο και βρίσκεται ακριβώς στη θέση της αρχαίας πόλης Κυτίνιον, που θεωρείται μία μόνο από τις τέσσερις της ομάδας "Τετράπολις". Οι άλλες ήταν η Πελασγία, η Δρυμαία και το Τιθρώνιο. Από το Παλαιοχώρι μπορούμε να ανεβούμε στο βουνό προσεγγίζοντας σε 7 χλμ. την λιμνούλα Νευρόπολη (όσο ακριβώς και από Ελευθεροχώρι. Οι δε δύο αυτές προσβάσεις είναι χωματόδρομοι μεν αλλά βατοί για όλα τα αυτοκίνητα. Η λίμνη αυτή είναι εποχιακή, δηλαδή μαζεύει τα νερά από τις γύρω πλαγιές από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Ας δούμε παρακάτω πώς είναι (χωρίς νερό) στα μέσα Οκτωβρίου:


Η λιμνούλα βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. και είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης για όλες τις "λέσχες" τετρακίνητων της Αττικής. Ειδικά όταν έρχεται η μέρα της Πρωτομαγιάς πέφτουν όλοι με τα μούτρα: άλλοι ψήνουν, άλλοι στήνουν καντίνες, άλλοι οργώνουν τη λίμνη με "γουρούνες", άλλοι μπαίνουν μέσα στο νερό με τα τζιπ, άλλοι έρχονται με ελικόπτερα (!), γενικά χαμός, όπως βλέπουμε και παρακάτω:

Λαϊκό πανηγύρι στη λίμνη Νευρόπολη

Βέβαια αξίζει να τονίσουμε ότι και το χειμώνα έχει πολλή κίνηση η περιοχή, ιδιαίτερα από κυνηγούς που στήνουν πολυμελή καρτέρια, αφού το αγριογούρουνο αφθονεί. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία ας αποφύγουν το περπάτημα μέσα στο δάσος από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο μήπως τους έρθει καμμιά αδέσποτη.

Πρωτομαγιά με ελικόπτερα στη λίμνη!

Πολύ κοντά στη λίμνη υπάρχει κι ένα ορειβατικό καταφύγιο που το διαχειρίζεται ο ορειβατικός και φυσιολατρικός σύλλογος Λαμίας, τηλ. 2231026786. Υπάρχει και δεύτερη λίμνη στο Καλλίδρομο! Αυτή της Παλιοσουβάλας πολύ κοντά στο χωριό Μενδενίτσα, εποχιακή κι αυτή, κρατάει νερό μέχρι τα τέλη Μαΐου.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΑΛΙΟΣΟΥΒΑΛΑ

Η πανέμορφη λιμνούλα Παλιοσουβάλα κοντά στη Μενδενίτσα.

Υπάρχει φυσικά μια πολύ ευχάριστη διαδρομή (μόνο όμως για πεζούς) από τη λίμνη της Μενδενίτσας προς τη λίμνη Νευρόπολη (περίπου 2 ώρες περπάτημα, με ελλάχιστες υψομετρικές διαφορές) μέσα στα έλατα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Καλλίδρομο θα βρούμε στα πολύ ενδιαφέροντα ιστολόγια
1. Καλλίδρομο όρος
και
2. Καλλίδρομο
και
3. Το Καλλίδρομο
τα οποία και ευχαριστούμε για την ευγενή παραχώρηση των παραπάνω φωτογραφιών.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΔΩΡΙΕΩΝ

Κόκορας με μακαρόνια στην ταβέρνα Χολέβαιανα

Το Παλαιοχώρι Δωριέων απέχει από τη Λαμία 34 χλμ. και οι περίπου 300 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Στο Παλαιοχώρι λειτουργεί κοινοτικό κατάστημα, αγροτικό ιατρείο, κοινοτική βιβλιοθήκη, ένα ταξί, ένα σούπερ μάρκετ, ένα πρακτορείο τύπου, δύο καφενεία, μία ταβέρνα και ένας ξενώνας που διαθέτει ξύλινα σπιτάκια, ταβέρνα και στάβλο με άλογα για όποιον θελήσει να ασχοληθεί με την ιππασία. Η ταβέρνα Χολέβαινα, τηλ. 2231092200, βρίσκεται χαμηλά, στον κεντρικό δρόμο, έχει τέλειο φαγητό (δοκιμάσαμε πολύ καλό κόκορα με μακαρόνια αλλά και θεσπέσιο κουνέλι λεμονάτο) και θαυμάσιο κήπο με δέντρα, λουλούδια και γκαζόν για να καθίσουμε το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχει μια ζεστή αίθουσα με τζάκι.

Δωμάτιο στα ξύλινα σπιτάκια του ξενώνα Τετράπολις

Για διαμονή η μόνη επιλογή είναι ο ξενώνας Τετράπολις, όπου ένα νεαρό ζευγάρι, ο Τάσος και η Φωτεινή, κατασκεύασαν εννέα δίκλινα δωμάτια σε ξύλινα σπιτάκια και δύο πέτρινα σπιτάκια, ενώ υπάρχει και ακόμη μία τρίχωρη μεζονέτα για 5 άτομα με τζάκι, κουζινάκι και αυτόνομη θέρμανση. Οι τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στα 90 € και τα 180 € ανάλογα το δωμάτιο. Περιλαμβάνεται και πλούσιο πρωινό. H βόλτα με τα άλογα διαρκεί για αρχάριους περίπου μισή ώρα και κοστίζει 10 €, ενώ για προχωρημένους τουλάχιστον μία ώρα και κοστίζει 15 €. Στον ξενώνα λειτουργεί ταβέρνα με τοπικές νοστιμιές. Ο Τάσος, που είναι ευγενικός, πρόσχαρος και καλαμπουρτζής, συνεργάζεται και με την εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων Nature in Action. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2003 τρία άτομα στο ξύλινο δωμάτιο Νο 5 προς 50 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2231092592, 6977595988 & 6974337944.

Παύλιανη


ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ
Η Άνω Παύλιανη περιτριγυρισμένη από τα έλατα της Οίτης

Αφήνουμε την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (που τώρα λέγεται Νέα Οδός) και από τον κόμβο του Μπράλου ανηφορίζουμε για 15 χλμ. οπότε και βρίσκουμε πινακίδες που μας κατευθύνουν δεξιά προς Παύλιανη (ακόμη 18 χλμ.). Περνάμε το χωριό Σκαμνός, περνάμε και το χωριό Οίτη και φτάνουμε στην Παύλιανη στα 1050 μ. υψόμετρο. Από δω και πέρα ο δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά της ορεινής Φωκίδας για να καταλήξει στα Βαρδούσια.

Πρώτα θα συναντήσουμε τη συνοικία της Κάτω Παύλιανης και ύστερα από 1-2 χλμ. την Άνω Παύλιανη. Και οι δύο γειτονιές είναι πνιγμένες στα έλατα, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία ας ρωτήσουν πώς θα βρουν (λίγο πιο χαμηλά από την Κάτω Παύλιανη) το μονοπάτι για το "ψυχαγωγικό πάρκο Ασωπού". Πρόκειται για δασικό χώρο αναψυχής μέσα στα πανύψηλα έλατα και δίπλα ακριβώς στο ρέμα του Ασωπού, με δεκάδες πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, ένα γήπεδο βόλεϊ πάνω σε στρωμένο ροκανίδι και με ξύλινες κερκίδες, κούνιες, ξύλινα τραπέζια και άφθονα τρεχούμενα παγωμένα νερά.

ΟΙΤΗ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Φυσική λιμνούλα στο οροπέδιο Λιβαδιές στα 1810 μ. Στο βάθος η κορυφή Γρεβενό (2116 μ.)

Από την Άνω Παύλιανη ξεκινούν χωματόδρομοι που θα μας ανεβάσουν στην Οίτη, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης με υψόμετρο 2.152 μ. Από τα βόρεια και τα ανατολικά έχει πλαγιές απόκρημνες και δύσβατες με βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο αλλά σε ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται εξαιρετικά ομαλό με καταπράσινα λιβάδια, μικρές λιμνούλες, καταβόθρες, καταρράκτες και χιλιάδες αγριολούλουδα. Καλύπτεται ψηλά από εκτεταμμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ χαμηλότερα συναντούμε πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, κέδρους, κουμαριές, αγριολωτούς, πουρνάρια, φράξους, σφενδάμια, γαύρους και άλλα 1250 είδη χλωρίδας μεγάλης οικολογικής αξίας, γιαυτό και έχει ιδρυθεί ο Εθνικός Δρυμός Οίτης. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, μερικά ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κλπ.

Φτάνοντας στο οροπέδιο Λιβαδιές θα βρούμε και μια μικρή λίμνη στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται η κορυφή Γρεβενό. Δίπλα ακριβώς στη λίμνη μπορούμε να ξεδιψάσουμε σε μια πέτρινη βρύση, έργο του π. Γερμανού, ηγούμενου της Μ.Αγάθωνος. Το λιβάδι προς το τέλος της άνοιξης είναι γεμάτο νάρκισσουςβιόλες, τούφες, πανσέδες και αγριοκυκλάμινα αλλά αξίζει να βρεθεί κανείς εδώ τον Ιούνιο για να απολαύσει το σπάνιο κόκκινο κρίνο ή Λείριον το Χαλκηδονικό.

ΦΑΓΗΤΟ

Ζυγούρι στο φούρνο στον Ξενώνα της Κατερίνας

ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ταβέρνα Μαρία Αναστασίου. Γουρουνόπουλο, κοκορέτσι, γίδα βραστή κ.ά. Η ταβέρνα ανήκει στους ιδιοκτήτες των ξενώνων "Πέτρινο" και "Εποχές". Τηλ. 2231083111.

ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ο Ξενώνας της Κατερίνας. Πίτες, κόκορας κρασάτος, κατσικάκι, κεφτεδάκια, φασολάκια κ.ά. Τηλ. 2231083009.

Η ταβέρνα της Λίτσας. Έχει πολύ καλό σπιτικό φαγητό, αλλά λειτουργεί μόνο τα Σαβ/κα. Τηλ. 2231083039.

Ψησταριά Γιώργος Ρηγάκης. Χορτόπιτα, κόκορας στιφάδο, λουκάνικο χωριάτικο, μπιφτέκι και παϊδάκια στα κάρβουνα. Τηλ. 2231083099.

Παντοπωλείο-Καφενείο-Ταβέρνα Αθαν. & Γιώτα Κατσίμπα. Τσίπουρο, ομελέτα, λουκάνικο και κεφλοτύρι σαγανάκι. Σερβίρει και γαλακτομπούρεκο. Δίπλα ακριβώς στον Ξενώνα της Κατερίνας. Τηλ. 2231083004.

ΔΙΑΜΟΝΗ 


ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ξενώνας Πέτρινο & Ξενώνας Εποχές. Το Πέτρινο (το πιο παλιό απ' τα δύο) με δέκα απλά δωμάτια με κεντρική θέρμανση και καφέ μπαρ στο ισόγειο. Οι Εποχές (το καινούριο) με δέκα δωμάτια από τα οποία κάποια έχουν τζάκι και υδρομασάζ. Στο ισόγειο καφέ μπαρ. Έχουν και ταβέρνα σε ξεχωριστό κτίριο. Τηλ. 2231083111.

ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ο ξενώνας της Κατερίνας. Διαθέτει 7 συνολικά διαμερίσματα (για δύο, τρία, τέσσερα ή και για έξι άτομα) με κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση και τηλεόραση. Στο ισόγειο η Λένα και η Έφη (Κατερίνα ήταν η μητέρα τους) σερβίρουν το πρωινό (μεταξύ άλλων σπιτικό κέικ με σοκολάτα και σπέσιαλ ζεστούς λουκουμάδες) αλλά και το βραδινό. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2003 στο δωμάτιο Νο 105 τρία άτομα προς 90 € με πρωινό. Η φιλοξενία τους ήταν άψογη. Τηλ. 2231083009.

Ενοικ. δωμάτια Αγ. Παπαδημητρίου. Τρία δίκλινα και δύο τρίκλινα σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλ. 2231083019.


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου