Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΣΙΚΑΓΟ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ


Η Βέλμα, η Ρόξι και η Μαμά Μόρτον τον φετινό χειμώνα θα... κατοικούν όχι σε κάποιο αμερικανικό θέατρο αλλά στο «Παλλάς». Το θρυλικό μιούζικαλ «Chicago» των βραβείων και των διθυραμβικών κριτικών -και ίσως η πιο πολυαναμενόμενη παραγωγή της θεατρικής Αθήνας- ξεκινάει στις 27 Οκτωβρίου στο «Παλλάς».

Μάλιστα για την παρουσίασή του ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής επιστράτευσε την ελίτ του ελληνικού θεάτρου: Σμαράγδα Καρύδη (στον ρόλο της Ρόξι Χαρτ), Τάνια Τρύπη (Βέλμα Κέλι), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Μπίλι Φλιν), Αντώνης Λουδάρος (Εϊμος Χαρτ) και η Μαρινέλλα στον ρόλο της Μάμα Μόρτον.

Αυτή θα είναι μάλιστα και η τρίτη φορά που το φημισμένο μιούζικαλ θα παρουσιαστεί σε αθηναϊκή σκηνή από αμιγώς ελληνικό θίασο. Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το είχαμε δει για πρώτη φορά με τη Σμαρούλα Γιούλη, τη Μαριάννα Τόλη και τον Δάνη Κατρανίδη, ενώ αργότερα ανέβηκε με τις Μπέσυ Μάλφα και Κερασία Σαμαρά.

Πρωταγωνίστριες του εμβληματικού έργου -που αποκαλείται και η... Rolls Royce των μιούζικαλ-, μια τραγουδίστρια καμπαρέ, η Βέλμα, και μια ανερχόμενη καλλιτέχνιδα ονόματι Ρόξι, οι οποίες βρίσκονται στη φυλακή μετά τον φόνο των εραστών τους. Πρόκειται για μια αυθεντική τζαζ ιστορία, που εκτυλίσσεται την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και συνδυάζει τον έρωτα, την κωμωδία με τη μοιχεία και το δράμα σατιρίζοντας τη δικαιοσύνη και τον κρατικό φαρισαϊσμό.

Εκρηκτικά χορευτικά και εξαιρετική μουσική, με το τραγούδι «All that jazz» να ξεχωρίζει.

Και επειδή, ως γνωστόν, η τέχνη μιμείται τη ζωή, το «Chicago», όπως υποστηρίζουν και οι δημιουργοί του, είναι βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, αφού αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκαν οι δύο δολοφονίες που διέπραξαν το 1924 μια εργάτρια και μια τραγουδίστρια καμπαρέ σκοτώνοντας τους συντρόφους τους.

Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το 1975. Η σκηνοθεσία και οι πρωτοποριακές χορογραφίες που έμειναν στην Ιστορία είχαν την υπογραφή του Μπομπ Φος. Το κοινό το χειροκρότησε με ενθουσιασμό για δύο χρόνια και λόγω αυτής της μεγάλης του επιτυχίας ανέβηκε και πάλι το 1996 και το 1997 σε δύο σκηνές του Μπρόντγουεϊ κατακτώντας τον τίτλο του τέταρτου μακροβιότερου μιούζικαλ στην ιστορία του θεάτρου. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια επιτυχία είχε και στο West End του Λονδίνου, αφού παιζόταν από το 1997 έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2012, όταν δόθηκε η τελευταία παράσταση.

Συνολικά έχει τιμηθεί με έξι βραβεία Tony, δύο βραβεία Olivier, πέντε βραβεία κριτικών (Drama Desk Awards), αλλά και το βραβείο Grammy για το καλύτερο Musical Album το 1998.

Ως τις 17 Ιουνίου είχε συμπληρώσει ήδη 6.472 παραστάσεις και σήμερα συνεχίζεται στο Ambassador Theatre στη Νέα Υόρκη.

Το 2002 έγινε ταινία σε σκηνοθεσία και χορογραφίες Ρομπ Μάρσαλ. Μάλιστα, η κινηματογραφική του μεταφορά χάρισε στους δημιουργούς του έξι βραβεία Οσκαρ, ανάμεσα σε αυτά και εκείνο του καλύτερου μιούζικαλ, που ως τότε ανήκε στο «Oliver» από το 1969. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Ρενέ Ζελβέγκερ, ο Ριτσαρντ Γκιρ και η Queen Latifah.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα θεατρική του προσαρμογή στην Αθήνα τα λαμπερά κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ντένη Βαχλιώτη, ενώ τις χορογραφίες έχει κάνει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Στον θίασο συμμετέχουν ακόμη 14 ηθοποιοί-χορευτές αλλά και δεκαμελής ορχήστρα.

Info: Το «Chicago» κάνει έναρξη στο Θέατρο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα) το Σάββατο 27 Οκτωβρίου.
 Ελληνική Θεαμάτων Α.Ε.Τ.Ε.
Σκουφά 77 & Στάικου 2
Κολωνάκι,  Τ.Κ. 10680
Αθήνα
Τηλ.: 210 36 40 813
Fax: 210 36 40 783
e-mail: info@ellthea.gr
 
Γιώτα Βαζούρα

ΠΗΓΗ   http://www.dimokratianews.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου