Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - Τα χιώτικα πρόβατα της Μακεδονίας

Στην πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα του θοδωρη παπαθεοδωρου και της συζύγου του, αγγελινας κυριακοπουλου, η καλύτερη ελληνική ράτσα προβάτων, η χιώτικη, βελτιώνεται γενετικά και σπάει τα ρεκόρ παραγωγής.

Εξι χρόνια πριν ο κ. Παπαθεοδώρου και η κ. Κυριακοπούλου αποφάσισαν να ασχοληθούν επισταμένα με την εκτροφή της καλύτερης ελληνικής φυλής προβάτων, της χιώτικης. Στην πρότυπη μονάδα τους επιτυγχάνεται η γενετική βελτίωση και η συνέχειά της. Το ζευγάρι επί είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια ζούσε στην Καρδίτσα και ασχολείτο με τη γη, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του στην εμπορία γεωργικών μηχανημάτων, εντός κι εκτός συνόρων. Από εκείνη την περίοδο της ζωής του, κράτησε την εξάρτηση από τη γη, την αγάπη για καθετί ζωντανό και τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος με ισορροπία, περίσκεψη και ελάχιστες παρεμβάσεις.
Επιτυχία. Η κ. Κυριακοπούλου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και θεραπείας των προβάτων.
Επιτυχία. Η κ. Κυριακοπούλου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και θεραπείας των προβάτων.
«Η επιθυμία μας να επαναπατριστούμε μας ξανάφερε στον τόπο όπου γεννηθήκαμε, στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε κουραστεί πολύ και θέλαμε να ηρεμήσουμε. Υπήρχε στην περιοχή Γέφυρα της πόλης ένα κτήμα 5 στρεμμάτων, έτσι το 2006 κατασκευάσαμε έναν στάβλο και αγοράσαμε 130 καθαρόαιμα αρνιά της φυλής Χίου, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Φυλής Χίου «Μακεδονία», στον οποίο έκτοτε είμαστε μέλη. Ο στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας οικονομικά βιώσιμης εκτροφής προβάτων φυλής Χίου, με έμφαση στη γενετική βελτίωση, για την αύξηση αφενός της γαλακτοπαραγωγής και αφετέρου για την παραγωγή γεννητόρων», λέει ο ίδιος.
Το 2010, η φάρμα, που σήμερα διαθέτει 300 ζώα, εντάχθηκε σε επιστημονικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Νέας Μεσημβρίας, τον Συνεταιρισμό «Μακεδονία» και το Εργαστήριο ζωοτεχνίας της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Κάπως έτσι, «ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής της φάρμας ανά πρόβατο φτάνει τα περίπου 475 κιλά ετησίως. Αυτό το γάλα διοχετεύεται στις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής», λέει η κ. Κυριακοπούλου.
Η φάρμα, στην οποία όλα είναι αυτοματοποιημένα, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα γονοτύπισης για την πρόληψη της τρομώδους εγκεφαλοπάθειας, με σκοπό τη δημιουργία γενετικά βελτιστοποιημένων ζώων τα οποία θα αποκλείσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας στους απογόνους τους. Επίσης, στον τομέα της πρόληψης ασθενειών του προβάτου, από το 2009 διεξάγεται πανεπιστημιακή έρευνα με στόχο τον προσδιορισμό των γενετικών δεικτών που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα των προβατίνων στις μαστίτιδες. Ετσι, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδων. H πρωτοτυπία της φάρμας, βέβαια, είναι η ελεγχόμενη γονιμοποίηση προς αποφυγήν της αιμομιξίας και της διατήρησης της καθαρότητας. Αποτέλεσμα, η καλύτερη ελληνική φυλή προβάτων συνεχίζει να υπάρχει και βελτιώνεται.
Bάσω Mιχοπούλου
vmihop@yahoo.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com



πηγη   http://www.ethnos.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου