Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το λαδοτυράκι και το... λαδοτυράτσι «άνοιξαν» πόλεμο!!!!


«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα σε Μυτιληναίους και Κρητικούς με αφορμή το... λαδοτυράτσι. Ολα ξεκίνησαν όταν τυροκόμοι και έμποροι της Λέσβου πληροφορήθηκαν προ διαστήματος ότι κυκλοφορεί -στην πρωτεύουσα κυρίως- ένα κρητικό προϊόν που αντιγράφει το λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τους Μυτιλιναίους, «ο Κρητικός επιχειρηματίας είχε την έμπνευση να αντιγράφει το λαδοτύρι, χρησιμοποιώντας την ονομασία “Λαδοτυράκι” και έτσι να εκμεταλλευτεί την εμπορική αξία του δικού μας προϊόντος και να δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος στην Κρήτη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες», όμως εκείνοι το πληροφορήθηκαν όταν το είδαν να διατίθεται «στο αεροδρόμιο της Αθήνας».

Οι παραγωγοί της Λέσβου έκαναν λόγο για «άθλια κλοπή της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Λαδοτύρι Μυτιλήνης”» και συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης. Σαν πρώτο μέτρο αποφασίστηκε να σταλεί κείμενο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με το αίτημα να παρέμβει στην υπόθεση. Στο κείμενο τονίζεται ότι «η ονομασία έχει κατοχυρωθεί από την Ε.Ε. ως προϊόν ΠΟΠ για σκληρά τυριά με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία παράγονται αποκλειστικά στη Λέσβο», ενώ προσθέτουν: «Ηδη δεχόμαστε αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες χώρες από την παραποίηση επίσης πιστοποιημένων ως ΠΟΠ προϊόντων μας, όπως είναι η “ΦΕΤΑ”, αλλά είναι τραγικό να δεχόμαστε τέτοιου είδους ανταγωνισμούς και εντός των συνόρων της χώρας μας».

Στη συνέχεια καλούν τον υπουργό να παρέμβει «διότι η κατοχύρωση πιστοποιήσεων για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει το νησί μας αποτελεί κεφάλαιο για την περιοχή μας, η οποία βρισκόταν σε αναπτυξιακή υστέρηση σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, πολύ προτού μας χτυπήσει η οικονομική κρίση». Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά των Κρητικών και συγκεκριμένα της εταιρίας που παράγει το λαδοτυράκι.

Κώστας Καντούνης

ΠΗΓΗ   http://www.dimokratianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου