ΡΙΜΕΪΚΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ
Επεισόδιο της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ» αφιερωμένο στον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Καθώς η επέτειος αυτή σφραγίστηκε με την έκδοση της πρώτης εκτενούς βιογραφίας του μεγάλου Έλληνα ποιητή από τον Άγγλο νεοελληνιστή καθηγητή ΡΟΝΤΡΙΚ ΜΠΙΤΟΝ, η εκπομπή επιχειρεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές του βίου και της διπλωματικής σταδιοδρομίας του εντάσσοντάς τον στην πολιτική επικαιρότητα της εποχής του. Γίνεται αναφορά στην αμηχανία έως αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε η κοινή γνώμη της εποχής την απονομή του Νόμπελ στον ΣΕΦΕΡΗ, ενώ δίνονται στοιχεία σχετικά με την τελετή και τις ζυμώσεις που προηγήθηκαν. Ακολουθεί σύντομη αναδρομή σε σταθμούς της ζωής του, η οποία παρουσιάζεται σε σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την εποχή του από το 1900 ως το 1971. Παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τη γενέτειρά του, τη Σμύρνη, τις νομικές σπουδές του, την ένταξή του στο διπλωματικό σώμα, τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις του σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ιδιαίτερη μνεία επιφυλάσσεται στην εμπλοκή του στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το 1956, οι οποίες οδήγησαν στις συνομιλίες της Ζυρίχης.
Στη διάρκεια της εκπομπής η ΑΝΝΑ ΛΟΝΤΟΥ, κόρη της ΜΑΡΩΣ ΣΕΦΕΡΗ, αποκαλύπτει πτυχές της σχέσης της μητέρας της με τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ, από το σπίτι της οδού Άγρας, όπου έζησε για αρκετά χρόνια ο ποιητής. Ο καθηγητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ εντοπίζει αντιστοιχίες ανάμεσα στον πολιτικό και ποιητή ΣΕΦΕΡΗ, ενώ, αποτιμώντας το ποιητικό του έργο, επισημαίνει ότι με αυτό εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο λογοτεχνικός μοντερνισμός. Τέλος ο κριτικός λογοτεχνίας ΑΛΕΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ και ο βιογράφος του ποιητή, ΡΟΝΤΡΙΚ ΜΠΙΤΟΝ, σχολιάζουν τους λόγους που ο ΣΕΦΕΡΗΣ καθυστέρησε τόσο να προβεί στην περίφημη δήλωση κατά της χούντας, παρ' όλες τις πιέσεις που είχε δεχτεί.
Στη διάρκεια του επεισοδίου μιλούν επίσης η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΥΔΗ, διευθύντρια των εκδόσεων Ίκαρος και η ΛΕΝΑ ΣΑΒΒΙΔΗ, ενώ περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπή του ΦΡ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ και της εκπομπής «Μονόγραμμα» όπου μιλά η ΜΑΡΩ ΣΕΦΕΡΗ. Πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό συνοδεύει την αφήγηση των γεγονότων.
πηγη http://www.ert.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου