Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 90 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ





ΡΙΜΕΪΚ

Δείτε το VIDEO
Εκπομπή της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ» η οποία παρακολουθεί τα γεγονότα που οδήγησαν από τον θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών, το 1920, στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 – στη «μεγαλύτερη ήττα του ελληνισμού από υπάρξεώς του», η οποία επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.
Στη διάρκεια της εκπομπής αποδίδονται ευθύνες για την πορεία της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922) και την κατάρρευση του μετώπου που οδήγησε στην Καταστροφή. Επισημαίνεται ότι αν και οι ευθύνες βαρύνουν και τους δύο πολιτικούς κόσμους της εποχής, τον βενιζελικό και τον αντιβενιζελικό, σαφώς η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο προς το αντιβενιζελικό τόξο, που είχε και την ευθύνη της διαχείρισης. Γίνεται λόγος για την πολυεθνοτική σύνθεση της Σμύρνης και την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού, παράλληλα με αναφορά στην αφύπνιση της τουρκικής συνείδησης με το κίνημα των Νεότουρκων και την πολιτική του σταδιακού εκτουρκισμού. Εξηγείται ο λόγος που ο ελληνικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη, ακολουθώντας εντολές των συμμάχων για να προστατεύσει το εκεί χριστιανικό στοιχείο. Σχολιάζεται γιατί ο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ χάνει τις εκλογές του 1920 στην Ελλάδα, γίνεται αναφορά στην άνοδο των αντιβενιζελικών, καθώς και στο γεγονός ότι από το 1921 έχει αρχίσει να διαφαίνεται το αδιέξοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Εντοπίζονται λάθη πολιτικά και διπλωματικά, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για τις αδυναμίες στο στράτευμα και τα δεινά που έκαμψαν τη μαχητικότητα και το ηθικό του. Δίνονται εν συντομία οι λόγοι που οδηγούν στην Καταστροφή, με την ανοχή των Ευρωπαίων συμμάχων, οι οποίοι πεισμένοι από τα επιχειρήματα της τουρκικής διπλωματίας «χαρίζουν την παρτίδα» στον Κεμάλ. Ακολουθεί αναφορά στο πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα των προσφύγων στην Ελλάδα καθώς και στις εστίες πολιτισμού που δημιούργησαν, όπως η Εστία της Νέας Σμύρνης και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με αναφορά στη Δίκη των Εξ και στην εκτέλεση των υπαίτιων της μεγάλης ήττας.
Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός επιστήμονας ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ, ο αντιστράτηγος, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗΣ, η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ κ.ά. Την αφήγηση των γεγονότων πλαισιώνει πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό.

ΠΗΓΗ   http://www.ert.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου