Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Υπέρογκα πρόστιμα σε τρεις ξένες Ασφαλιστικές ( ΑΧΑ - ING - GROUPAMA) από τη ΓΓΚ.



Περίεργη θεωρήθηκε η Ποινή των δύο εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε τρεις Πολυεθνικές Εταιρείες και συγκεκριμένα στην ΑΧΑ και την ING από 700.000 ευρώ στην κάθε μία και 600.000 στη Groupama! Τώρα γιατί της Groupama το πρόστιμο ήταν μειωμένο κατά €100.000 ευρώ είναι άγνωστο… Ο λόγος επιβολής των προστίμων τον οποίο επικαλείται η ΓΓΚ είναι ότι οι τρεις ξένες Εταιρείες έκαναν χρήση καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια Ασφάλισης που εκδίδουν και προέβησαν σε αυθαίρετες Αναπροσαρμογές Ασφαλίστρων στα συμβόλαια Νοσοκομειακής Περίθαλψης των Πελατών τους. Η ΓΓΚ ισχυρίζεται ότι τα πρόστιμα επεβλήθησαν μετά από ελέγχους που ξεκίνησαν με αφορμή πολλά παράπονα Ασφαλισμένων στις τρεις Εταιρείες, για τις αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαιά τους, χωρίς να τους δώσει η ευκαιρία να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Οι όροι των συμβολαίων, δήλωσε η ΓΓΚ δεν είναι ξεκάθαροι, είναι αόριστοι και ο Ασφαλισμένος δεν μπορεί να διακρίνει το δικαίωμα της Εταιρείας να προβαίνει σε αυξήσεις Ασφαλίστρων.
Από ότι γνωρίζουμε, η Εθνική υποχρέωσε όλους τους Ασφαλιστές να επισκεφτούν όλους τους κατόχους συμβολαίων και να ζητήσουν την έγγραφη συγκατάθεσή τους προκειμένου να έχει το δικαίωμα να τους αυξάνει τα Ασφάλιστρα.  Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10% μέχρι και 15%! Τα νέα συμβόλαια των Εταιρειών έχουν παρακάμψει αυτήν τη…λεπτομέρεια γιατί τα συμβόλαια Νοσοκομειακής Περίθαλψης θα έχουν διάρκεια ενός έτους, επομένως κάθε χρόνο θα έχουν το νόμιμο δικαίωμα να προτείνουν τη συνέχιση του συμβολαίου με νέους όρους που πιθανόν να περιλαμβάνουν και αυξήσεις Ασφαλίστρων.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία, οι εταιρείες στήριζαν τις αυξήσεις αυτές σε γενικούς όρους ασφάλισης («ψιλά γράμματα»), οι οποίοι προέβλεπαν τη δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής δίχως όμως να την εξαρτούν πράγματι από ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου