Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΛΟΣ: Ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό κρουαζιέρας!!!!


Δελτίο Τύπου Δήμος Βόλου
Ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό κρουαζιέρας 
Προοπτικές σύνδεσης του Βόλου με λιμάνια της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας
Σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια για την κρουαζιέρα με τίτλο «Cruise Tourism Crossroads between Europe-Asia», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από 5 έως 7 Δεκεμβρίου, συμμετείχε ο Δήμος Βόλου από κοινού με τον Οργανισμό Λιμένος και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Εκτός από το Βόλο συμμετείχαν επίσης ο Πειραιάς, η Κως, η Ρόδος και το Ηράκλειο.
Κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας απ’ όλο τον κόσμο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Βόλου και διαφάνηκαν προοπτικές σύνδεσης του Βόλου με πόλεις - λιμάνια της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες συμβάλλουν στην εδραίωση της θέσης του λιμένος Βόλου στο Μεσογειακό χάρτη των λιμανιών.
Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δηλαδή από Δεκέμβριο μέχρι και Μάρτιο. Όπως τονίστηκε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, οι πόλεις – λιμάνια να συνδυάζουν τις υποδομές με την ανάπτυξη δράσεων που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών, όπως ανοικτή εμπορική αγορά, ανοικτά μουσεία, εκδηλώσεις κ.α. 
 Το Δήμο Βόλου εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Σούλα Μπαρτζιώκα, η οποία επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μας στο συνέδριο ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο τουρισμός κρουαζιέρας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος, από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Βόλου 59 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 70.962 τουρίστες. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση των αφίξεων κατά 100% σε σύγκριση με το 2010, γεγονός που ενδυνάμωσε αρκετά την  τοπική οικονομία (μεταφορές, αγορά κ.λ.π)». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης, το 2012 η κρουαζιέρα στην Ελλάδα θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με φέτος, ενώ ανοδική αναμένεται να είναι η πορεία το 2013 και το 2014. 
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπαρτζιώκα τόνισε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει εγκαίρως συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε όλοι μαζί, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να διεκδικήσουμε ως πόλη το κομμάτι που μας αναλογεί. Ως Δημοτική Αρχή, προχωρούμε με στόχο και συγκεκριμένο σχέδιο σε όλες απαραίτητες ενέργειες που θα ενισχύσουν την παρουσία του λιμανιού και της πόλης στις τουριστικές αγορές».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση των τοπικών φορέων για τον τουρισμό κρουαζιέρας, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου κ. Σκοτινιώτη, αποφασίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο πρωτοβουλιών με στόχο να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που διανοίγονται για τον τόπο από την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή του Βόλου που συμμετείχε στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης είχε επαφές με εκπροσώπους των εταιρειών Carnival Cruises, Royal Carribean Cruises, Princess Cruises, Disney κ.λ.π.
Επίσης, η κ. Μπαρτζιώκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Νικητιάδη για θέματα που αφορούν την προβολή και προώθηση του λιμανιού του Βόλου ως κατάλληλου προορισμού για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, ενώ είχε ενδιαφέρουσες επαφές με τον πρόεδρο της εταιρείας Medcruise κ. Σταύρο Χατζάκο, καθώς και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά κ. Ανωμερίτη. 
Τέλος, η κ. Μπαρτζιώκα είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τον εκπρόσωπο της Γεωργιανής Κυβέρνησης κ. Levan Varshalomidze, ο οποίος έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων των δυο περιοχών, αξιοποιώντας τις προοπτικές διασύνδεσης του λιμανιού του Βόλου με το Batumi της Μαύρης Θάλασσας, και κυρίως το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας που συνδέει το Βόλο με τη Γεωργία. 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου