Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Το χρονικό διάσπασης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών



«Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών σαν υποκείμενο του διεθνούς πολιτικού δικαίου και γεωπολιτική πραγματικότητα τερμάτισε την ύπαρξή της».


Αυτό το γεγονός είχε διαπιστωθεί στο έγγραφο, το οποίο έμεινε στην ιστορία σαν οι «Συμφωνίες του Μπελοβέζας». Πριν 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, στη Λευκορωσία, στην προεδρική κατοικία Βισκούλι το έγγραφο υπογράφτηκε από τους ηγέτες των τριών σλαβικών Δημοκρατιών: Μπορίς Γιέλτσιν (Ρωσία), Λεονίντ Κραβτσούκ (Ουκρανία) και Στανισλάβ Σουσκέβιτς (Λευκορωσία). Στο ίδιο έγγραφο γινόταν αναφορά για την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).
Για τους κατοίκους των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και για τους ξένους παρατηρητές η εξαφάνιση της υπερδύναμης από τον Παγκόσμιο Άτλαντα αποτέλεσε έκπληξη. Τις αιτίες της ταχείας κατάρρευσής της στον κόσμο τις συζητούν ως σήμερα. Ως αφετηρία της διάλυσης οι ιστορικοί θεωρούν τη 12η Ιουνίου του 1990, ημέρα κατά την οποία το Συνέδριο Λαϊκών Αντιπροσώπων υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την Κρατική Κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά στη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη παρέλαση των κυριαρχιών των Σοβιετικών Δημοκρατιών.
Στις 17 Μαρτίου του 1991 πραγματοποιήθηκε το πρώτο και μοναδικό στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης δημοψήφισμα. Στους πολίτες των Σοβιετικών Δημοκρατιών πρότειναν να εκφράσουν τη γνωστή τους για τη διατήρηση του ενωσιακού κράτους με «ανανεωμένη μορφή». Και παρόλο που οι έξι Σοβιετικές Δημοκρατίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, πάνω από το 70% των πολιτών των υπόλοιπων εννιά ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ.
Στις 19 Αυγούστου του 1991 ομάδα πολιτικών από τον κύκλο του Γκορμπατσόφ εξάγγειλε τη σύσταση Κρατικής Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων (ΚΕΕΚ). Τα μέλη της Επιτροπής αυτής απαίτησαν από τον Πρόεδρο να επιβάλει στη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή προσωρινή μεταβίβαση της εξουσίας στον Αντιπρόεδρο Γκενάντι Γιανάγιεφ. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε το δεύτερο στάδιο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, λέει συνεχίζοντας ο ανώτερος επιστημονικός λειτουργός του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντρ Τσιπκό:
- Η ΚΕΕΚ ήταν πραγματικά ένα από τα πιό παράλογα εγχειρήματα στην ιστορία της Ρωσίας. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να σώσουν τη Σοβιετική Ένωση. Όμως στην πραγματικότητα επιτάχυναν τη διάλυσή της.
Η ήττα του πραξικοπήματος (της ΚΕΕΚ) ουσιαστικά οδήγησε στην κατάρρευση της κεντρικής εξουσίας της ΕΣΣΔ. Στη διάρκεια ενός μήνα μετά το πραξικόπημα την ανεξαρτησία τους εξάγγειλαν οι ηγέτες όλων των Σοβιετικών Δημοκρατιών.
Οριστικά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τη διατήρηση της Σοβιετικής Ένωσης εκμηδενίστηκαν με την απόσυρση του Γκορμπατσόφ από τη θέση του Προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης. Και να είμαστε ακριβείς, στη βάση του δημοψηφίσματος δεν είχε δικαίωμα να εγκαταλείψει το αξίωμά του το Δεκέμβριο. Νομικά η απόφαση του δημοψηφίσματος υπερίσχυε της συμφωνίας των ηγετών των τριών Δημοκρατιών στο δάσος της Μπελοβέζας.
Η ολοκλήρωση του τεράστιου ευρασιατικού χώρου είχε αρχίσει στη Ρωσική Αυτοκρατορία, μετά συνεχίστηκε στην ΕΣΣΔ, στην οποία διάρκεσε πάνω από 500 χρόνια. Η διάσπαση και διάλυση της υπερδύναμης διάρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια. Στο έδαφός της στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 άρχισε η διαμόρφωση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

πηγη   http://greek.ruvr.ru
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου