Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Super market η «καλή καρδιά» στην ΛΑΡΙΣΑ!!!! διαφορετικό από όσα ξέρουμε....


Ενα super market διαφορετικό
 από όσα ξέρουμε λειτουργεί στη Λάρισα. Στα ράφια του βρίσκει κάποιος από ρούχα και παπούτσια μέχρι τρόφιμα, μόνο που σκοπός του δεν είναι το κέρδος αλλά η προσφορά. Αλλωστε τα είδη του δεν πωλούνται! Δίνονται δωρεάν σε Λαρισαίους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη για την προσωπική και οικογενειακή επιβίωση. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες αδυνατούν να αγοράσουν ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κουτί γάλα ή ένα μπουκάλι λάδι.

Η προμήθεια των ειδών, που παλιά θεωρούνταν αυτονόητη και ρουτίνα, για πολλούς είναι καθημερινό ζητούμενο. Πάντως, οι κάτοικοι της Λάρισας που έχουν περιέλθει σε τέτοια δυσχερή κατάσταση έχουν ένα αποκούμπι αλληλεγγύης. Είναι το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, που αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα και αποδεικνύει στην πράξη ότι όπου επικρατεί πνεύμα φιλαλληλίας και ανθρωπιάς οι συνέπειες της κρίσης αμβλύνονται. Πρόκειται για μια ιδέα του δημάρχου Κώστα Τζανακούλη, ο οποίος έγκαιρα αντιλήφθηκε την επιδείνωση της καθημερινότητας και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Το κοινωνικό παντοπωλείο έχει δημιουργηθεί για να παρέχει δωρεάν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και άλλα προϊόντα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στεγάζεται σε κτίριο το οποίο έχει διατεθεί δωρεάν στον δήμο από επιχειρηματία και στα ράφια του υπάρχουν πάνω από 25 κωδικοί βασικών προϊόντων διατροφής και οικιακής χρήσης, αλλά και ρούχα και παπούτσια.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι τον Ιούλιο και από τότε έχει διευρύνει σημαντικά την γκάμα των προσφορών του.

Οι πόρτες του για το κοινό ανοίγουν κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 08.00 έως τις 14.00.

Οι δημότες που εξυπηρετεί το κοινωνικό παντοπωλείο επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Οι τελικοί δικαιούχοι έχουν πρόσβαση με την επίδειξη ειδικής προσωπικής κάρτας (εκδίδεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολυμελείς οικογένειες, άνεργοι, μοναχικά άτομα κ.λπ. Υπολογίζεται ότι μηνιαίως εξυπηρετούνται περίπου 500 άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί σημαντικές προσφορές από το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Εξοδος» και από δεκάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες της Λάρισας.


Κάλεσμα του δημάρχου για αύξηση των προσφορών

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης μιλώντας για το θέμα στη «δημοκρατία», απηύθυνε κάλεσμα, ιδιαίτερα προς τους επιχειρηματίες, για αύξηση των προσφορών προς το κοινωνικό παντοπωλείο, προκειμένου αυτό να βοηθήσει περισσότερους αναξιοπαθούντες. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Οι εποχές που βιώνουμε είναι δύσκολες. Ομως η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, για να κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια στους καιρούς που έρχονται. Ο Δήμος Λαρισαίων, αντιλαμβανόμενος τα μηνύματα της εποχής, προχώρησε στη σύσταση και τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, την ίδια στιγμή που συνεχίζει, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, να στηρίζει οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ομως, εκτός από τις δράσεις του δήμου, είναι απαραίτητη και η στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους πολίτες της Λάρισας, που έμπρακτα θα πρέπει να αποδεικνύουν την κοινωνική τους ευθύνη. Ηδη συνεργαζόμαστε με πολλές επιχειρήσεις της Λάρισας που προμηθεύουν αγαθά το κοινωνικό παντοπωλείο, όμως θα πρέπει ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών να διευρυνθεί, ώστε όλοι μαζί να είμαστε σε θέση να απλώσουμε ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας».

Οσοι πολίτες και επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου Λάρισας (Μανωλάκη 9-11, 2410-255876, Kinoniko_pantopolio@hotmail.gr)
προσφέροντας συσκευασμένα τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου