Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 4-13/11/2011

ΑΝΟΙΓΕΙ σιγά-σιγά τα χαρτιά του το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το τι θα παρακολουθήσουν οι φίλοι της 7ης τέχνης κατά τη διάρκειά του (από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου). Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στις αίθουσες του Φεστιβάλ η νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν «Το παιδί με το ποδήλατο», αλλά και η τελευταία ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ «Φάουστ», που βραβευτηκε με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.


Ακόμα, στο πλαίσιο των «Ειδικών Προβολών», θα παρουσιαστούν οι νέες ταινίες των Ματιέ Κάσοβιτς «Η τάξη και το ηθικό» και του Αντρέι Ζβάτζιντσεφ «Eλενα». Αλλά και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, ταινία «Αντίο» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, στον οποίο έχει επιδικαστεί από δικαστήριο του Ιράν πενταετή ποινή φυλάκισης.
Ρεκόρ συμμετοχών σημειώνει φέτος η αγορά του 52ου ΦΚΘ, με περισσότερους από 250 τίτλους να παίρνουν μέρος στις δράσεις του. Μεταξύ τους οι ταινίες «Aλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου και «Το γάλα» του Γιώργου Σιούγα σε προβολές της Aγοράς, αλλά και πέντε νέα ελληνικά projects των Aγγελου Φραντζή, Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Θοδωρή Παπαδουλάκη και Γιώργου Σερβετά, στο Crossroads Φόρουμ Συμπαραγωγών.
Η ιδέα του «Μύθου της Εξαφάνισης/Η εξαφάνιση του Μύθου» κυριαρχεί στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, που αναδεικνύει χαμένους μύθους και θησαυρούς: Τη σλοβένικη κολεκτίβα εικαστικών και κινηματογραφιστών ΟΜ Production, το κινηματογραφικό αίνιγμα J.X. Williams, αλλά και την ταινία του Ερίκ Μποντλέρ The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 years without Images, για την επανεμφάνιση του θρυλικού σκηνοθέτη Μασάο Αντάτσι.
Ακόμα μια παρουσίαση του Collectif Jeune Cinema, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, η ταινία της Μαργκερίτ Ντιράς «Les mains Négatives» (1979), αλλά και το φιλμ «Pandrogeny Manifesto» (2005) του Eλληνα Διόνυσου Ανδρόνη για τους Breyer P-Orridge.
Στον τομέα των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιατεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Eνας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη. Πρόκειται για μια αναδρομική παρουσίαση του γνωστού Eλληνα φωτογράφου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Επίσης, οι εκθέσεις: «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες. Φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική» μαζί με προβολές τριών ταινιών του σκηνοθέτη της DEFA Ράινερ Ζίμον στο Ινστιτούτο Γκαίτε (2/11 - 11/12/2011) και «Rrose Selavy où Eros c'Αest la vie» με έργα (φωτογραφίες και βίντεο) φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - γκαλερί (επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γραμματικοπούλου - 1-21 Νοεμβρίου).
Τέλος το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε άνεργους να παρακολουθήσουν κάποιες προβολές του Φεστιβάλ δωρεάν, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου