Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Βουλή

Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.
Καταρχήν η ψηφοφορία είναι φανερή, ενώ υπάρχει και το «παρών», καθώς όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών».
Επειδή λοιπόν ο Σταύρος Δήμας είναι ο μοναδικός προτεινόμενος, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν «ναι», ή «όχι» και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».
Η κλήση του κάθε βουλευτή είναι ονομαστική και η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
«Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.
Θυμίζουμε ότι η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, όπου δεν προηγείται καμία συζήτηση.
Εξάλλου, μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου