Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μπυραρίες: Το νόημα της ζωής σε 14 Αθηναϊκές διευθύνσεις

Μπυραρίες... το νόημα της ζωής σε 14 αθηναϊκές διευθύνσεις
Η μπύρα, λέει σε κάποιο σημείο του τελευταίου του βιβλίου "B is for Beer" ο Τομ Ρόμπινς, είναι το μέσο που βοηθά τους ενήλικες να σηκώσουν για λίγο την κουρτίνα που χωρίζει αυτόν τον κόσμο με τον άλλο, να ρίξουν μια φευγαλέα ματιά στο νόημα του σύμπαντος πριν επιστρέψουν στην πεζή πραγματικότητα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τσέχικη Kozel από βαρέλι, ίσως να μη συμμερίζεστε την άποψή του.
Ίσως, επίσης, να πιστεύετε ότι χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ η μπύρα δεν μπορεί να σε μεθύσει –λάθος–, ότι στην Αθήνα δε βρίσκεις πολλά διαφορετικά είδη μπύρας –άπειρα–, ότι τέλος πάντων πόσο μεγάλες διαφορές να έχουν αυτά τα διαφορετικά είδη μεταξύ τους –τεράστιες– και ότι τα μενού των μπυραριών περιέχουν μόνο ποικιλίες και λουκάνικα –από ψάρι μέχρι vegetarian meal.
Ήταν διδακτικό από κάθε άποψη το ρεπορτάζ στις αθηναϊκές μπυραρίες –αν και η ματιά που ρίξαμε, τελικά, στο νόημα της ζωής ήταν μάλλον τόσο φευγαλέα που χάθηκε ανάμεσα στα λίτρα μπύρας που καταναλώσαμε για τις ανάγκες του.
Μεταφέρουμε τη γνώση και αφήνουμε εσάς να σηκώσετε την κουρτίνα, στις παρακάτω διευθύνσεις.

Ζύθος

Κολοκοτρώνη 8, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6896700
Ζύθος Cool περιβάλλον, με ξύλινο ταβάνι, πέτρινο τοίχο και μεγάλη μπάρα στο στεγασμένο πλέον μπαλκονάκι του, με ξύλινα πατώματα και memorabilia στους εσωτερικούς χώρους, που πλέον θα τους χαίρονται μόνο οι μη καπνιστές. Ζεστή ατμόσφαιρα, σέρβις που ξέρει να σου συστήσει είδη, γεύσεις και συνδυασμούς, εκατόν δεκαπέντε ετικέτες σε μπουκάλι και οκτώ βαρέλια –μεταξύ των οποίων η αυθεντική Pilsner Urquell, η ανταγωνίστρια τσέχικη Kozel και η κοκκινόμαυρη Flensburger. Κλασικές γεύσεις για να συνοδεύσετε τη μπύρα σας –εξαιρετικά λουκάνικα, χοιρινό κότσι, φοντύ τυριών– και ποικιλίες που αγγίζουν το… ένα μέτρο: ελάτε με μεγάλη παρέα για να παραγγείλετε ένα «ρωμαϊκό όργιο».

Beer Academy

Ν. Καρελά 45 & Κηφισίας 336, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6817170 και
Καραΐσκου 151, Πλ. Τερψιθέας, Πειραιάς, τηλ.: 210 4297278 και σε 9 ακόμη σημεία σε όλη την Αθήνα
Beer Academy Ο ιδιοκτήτης του Beer Academy, Ιωάννης Αδάμης, που άνοιξε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας το 1992 στη Στουρνάρα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν ο πρώτος διδάξας, τότε που οι Αθηναίοι πίστευαν πως η μπύρα είναι μόνο ξανθιά. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Beer Academy ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Αθήνας, υιοθετώντας το καθένα το δικό του στυλ –το Beer Academy της Κηφισιάς είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του Ψυρρή– αλλά παραμένοντας πιστά σε μία και μοναδική φιλοσοφία: αυτήν της αυθεντικής μπυραρίας.
Στόχος εδώ, πέραν του προφανούς "να περάσεις καλά", είναι και να δοκιμάσεις νέα είδη, και να μυηθείς στα μυστικά των γεύσεων και των συνδυασμών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα σεμινάρια γευσιγνωσίας Beer Masters, που οργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα –το τελευταίο ολοκληρώθηκε προχθές– με δωρεάν είσοδο και συμμετοχή. Κατά τα άλλα, πέντε βαρέλια, ένα εκ των οποίων Guinness, και σαράντα ετικέτες- με εξαίρεση τα καταστήματα της Κηφισιάς και του Χαλανδρίου, που σερβίρουν ενενήντα τρεις και εβδομήντα τέσσερις ετικέτες σε μπουκάλι αντίστοιχα– και μεγάλη ποικιλία πιάτων, από τα οποία ξεχωρίζει το καλύτερο ίσως κότσι που δοκιμάσαμε ποτέ, απειλούν να σας… εθίσουν χωρίς να το καταλάβετε.

Birra Birra

Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4515075
Η αγαπημένη μπυραρία των κατοίκων του Πειραιά έχει κερδίσει το δικό της, φανατικό κοινό χάρη στην cozy ατμόσφαιρα, τη ζεστασιά του ξύλου που είναι πανταχού παρόν, από τα πατώματα μέχρι τα ταβάνια, τη θέα στη θάλασσα από τα –ξύλινα, το μαντέψατε– παράθυρα, και τη μεγάλη ποικιλία σε βαρέλια –σημειώστε, μεταξύ άλλων, τη La Trappe– κι ετικέτες και το εξαιρετικό μενού για να τη συνοδεία του. Η πατατοσαλάτα είναι hit και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Ο χώρος είναι λιλιπούτειος, με αποτέλεσμα να ευνοεί τους καπνιστές. Οι ξενύχτηδες θα χαρούν να μάθουν ότι σερβίρει καθημερινά μέχρι τις 3.00 το πρωί.

Octoberfest

Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6082999
Octoberfest Κάπως έτσι πρέπει να είναι η ατμόσφαιρα στο Oktoberfest του Μονάχου: κόσμος πολύς, σε μεγάλα ξύλινα τραπέζια, φωνές που καλύπτουν τη μουσική και η μπύρα να ρέει άφθονη από τεράστια ποτήρια, τα οποία με τη σειρά τους γεμίζουν από οκτώ βαρέλια. Υπάρχουν και πενήντα πέντε ετικέτες σε μπουκάλι, για να μη βαριόμαστε, και εξαιρετικές ποικιλίες αλλά και πιάτα από κλασικά κι αγαπημένα λουκάνικα μέχρι vegetarian επιλογές για να συνοδεύσετε όλα αυτά.

Draft

Λ. Ποσειδώνος 29 & Εσπέρου, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9824175
Στην Draft θα πας Τρίτη βράδυ με φόρμα και αθλητικά για να δεις αγώνα Champions League πίνοντας έναν σωλήνα Paulaner και να τσιμπήσεις μία ποικιλία του Χωριάτη (με εκπληκτικά λουκάνικα). Θα πας, όμως, και Σάββατο, φορώντας τα καλά σου, για να δοκιμάσεις πρωτότυπες φρουτώδεις μπύρες ή σπάνιες μαύρες, όπως η μεξικάνικη Negra Modelo, μαζί με νόστιμο φιλέτο σχάρας, πατάτες ψημένες με την φλούδα τους και μία εκπληκτική σαλάτα Kaiser.
Και εκεί που στην αρχή θα ακούς παλιές και νέες ξένες ροκ επιτυχίες, που φαινομενικά ταιριάζουν με το πνεύμα μιας μπυραρίας, θα εκπλαγείς αργότερα με τις επιλογές του dj που κυμαίνονται από ποπ ελληνικά της δεκαετίας του ‘80 μέχρι βαρύ λαϊκό (τύπου Μητροπάνος και Τερζής). Εξίσου «τουρλουμπούκι» και η διακόσμηση του μαγαζιού, η οποία ωστόσο καταφέρνει να δημιουργεί απίστευτα φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη μπυραρία αποτελεί αγαπημένο στέκι για τους περισσότερους Φαληριώτες (και μη).

Diver

Δαβάκη 65, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9530040
Diver Λίγο από βαυαρέζικη μπυραρία και λίγο από λονδρέζικη pub, η μικρούλα Diver στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου της Πλατείας Δαβάκη, αποπνέει cozy ατμόσφαιρα και χαλαρό κλίμα. Με το ξύλο να κυριαρχεί στο χώρο, τις εκατόν είκοσι ετικέτες και τα επτά βαρέλια της, αλλά και το multi culti μενού που συνδυάζει έξυπνα διεθνείς και ελληνικές συνταγές, από κρέας μέχρι θαλασσινά, έχει όλα τα φόντα για να γίνει το νέο σας στέκι. Μας αρέσουν πολύ και οι μουσικές επιλογές, που κινούνται σε όλο το φάσμα της rock, της jazz και της soul των δεκαετιών 60-70-80 αλλά παρεκκλίνουν καμιά φορά και προς τα τελευταία hits, και την έντεχνη ελληνική μουσική. Σερβίρει καθημερινά από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 3.00, εκτός Κυριακής που ανοίγει στις 18.00, ενώ κάνει και delivery στις γύρω περιοχές.

Αλεξάνδρα

Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 2106450345
Αλεξάνδρα Στον ίδιο χώρο ανελλιπώς από το 1997, στο παρκάκι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σερβίρει τέσσερις βαρελίσιες –λατρεύουμε τη McFarland από το βαρέλι– και σαρανταοκτώ ετικέτες σε μπουκάλι, συνοδεία εκλεκτών μεζέδων, ποικιλιών και ζυμαρικών σε λογικότατες τιμές. Το ντεκόρ είναι απλό αλλά στιλάτο, η ατμόσφαιρα χαλαρή και παρεΐστικη, ενώ η ξύλινη μπάρα με τα κρεμασμένα ανάποδα ποτήρια προσδίδει το απαραίτητο βαυαρέζικο-cult στοιχείο.

Βύνη

Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ.: 210 9226225
Άλλη μία sui generis μπυραρία με το δικό της, φανατικό κοινό. «Κρυμμένη» στον πεζόδρομο της Δράκου σερβίρει εδώ και δεκαεπτά σχεδόν χρόνια, επτά βαρελίσιες μπύρες –από αυστριακή Foster’s μέχρι… ελληνικότατη Βεργίνα– και πενήντα έξι ετικέτες σε μπουκάλι, σε ένα χώρο ζεστό, φιλικό, ντυμένο με ανοιχτόχρωμο ξύλο και soundtrack που «ροκάρει» χαλαρά, δείχνοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία στα old school pop rock. Στο μενού, πέρα από τις κλασικές γερμανικές συνταγές, συναντάμε και κάποια ελαφρώς gourmet touches, όπως το τυρί πανέ με σος ταρτάρ και γεμισμένο με μπέικον. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος για σπιτικό brownie συνοδεία εξίσου σπιτικού παγωτού. Ναι, ξέρουμε, δε σας ταιριάζει γλυκό με μπύρα. Αυτή η μία και μοναδική εξαίρεση, όμως, επιβάλλεται.

Bier Haus

Θάσου 16 & Ψαρρών, Βάρκιζα, τηλ.: 210 8979098
Bierhaus Μπορεί να απέχει λίγο από τα τείχη της πόλης, αποτελεί όμως την ιδανική αφορμή για μια βόλτα στην αττική… εξοχή. Πνιγμένο στο πράσινο, με το θαλασσινό αεράκι να εισβάλλει από τα ξύλινα παράθυρά του όταν ο καιρός είναι καλός, το Bier Haus σερβίρει έξι βαρελίσιες και τριανταπέντε μπίρες σε μπουκάλι, σε ένα ζεστό χώρο, ντυμένο με πέτρα και ξύλο. Το μενού του ακροβατεί ανάμεσα σε γερμανική κρεατοφαγία –τα λουκάνικα είναι must– και μεσογειακές γεύσεις. Τα Σαββατοκύριακα σερβίρει και μεσημέρι, τις καθημερινές από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι τη 1.00 το βράδυ.

Villa Marietta

Αριστοτέλους 31, Άλιμος, τηλ.: 210 9853188
Villa Marietta Όσο παράδοξο είναι το όνομα για μπυραρία, τόσο αυθεντική είναι η Villa Marietta. Μια παλιά μονοκατοικία με κήπο ντυμένη στα ζεστά χρώματα του σκούρου καφέ και του μπορντό, ατμοσφαιρικά φωτισμένη. Ένας κατάλογος που αγγίζει τις εκατόν είκοσι ετικέτες σε μπουκάλι, plus οκτώ βαρέλια, ανάμεσα στα οποία η König Ludwig που δε θα βρείτε πουθενά αλλού. Ένα πρόγραμμα live εμφανίσεων που ανανεώνεται συχνά, για να περιλάβει από unplugged rock με ακουστικές κιθάρες μέχρι… περουβιανή μουσική. Ένα μενού σπιτικών εδεσμάτων, που θα συνοδεύσει τέλεια την μπίρα σας. Σερβίρει από τις 18.00 ως τις 2.00, καθημερινά.

Craft

Λ. Αλεξάνδρας 205, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6462350 και στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6832670
Την Craft ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Μέση λύση δεν υπάρχει. Αποκλειστικά και μόνο έξι βαρέλια, αποκλειστικά και μόνο δικής τους παραγωγής –πρόκειται, άλλωστε περισσότερο για μικροζυθοποιείο και λιγότερο για μπυραρία– κι ένας εκτενέστατος κατάλογος με μικρές και μεγαλύτερες νοστιμιές για να τα συνοδεύσετε. Ο χώρος είναι αρκετά glam σε σχέση με αυτό που μας έχουν συνηθίσει οι υπόλοιπες μπυραρίες, και αρκετά μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να χάνει λίγο το cozy παρεΐστικο feeling. Αλλά είπαμε: ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Η καραμελένια Red Ale είναι το δικό μας, αγαπημένο hit.

Εν Αιθρία

Βρυούλων 4, πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582751
Εν Αιθρία Ένα κουκλίστικο, πολύχρωμο εσωτερικό, με τους τοίχους του ζωγραφισμένους στο χέρι, με τραπεζάκια και καθίσματα που ξεφεύγουν από τη λογική του ενιαίου χρωματισμού και του σκουρόχρωμου ξύλου, και με ένα πανέμορφο, μεγάλο μπαλκόνι για όταν ο καιρός είναι καλός, συνθέτουν το χώρο μιας μπυραρίας πολύ πέρα από τα συνηθισμένα. Πέντε βαρέλια και εβδομήντα μία ετικέτες μπουκαλιών, ένα εξαιρετικό μεσογειακό μενού για να τις συνοδεύσετε –το ταμπουλέ είναι not to be missed– και το soundtrack να λικνίζεται ανάμεσα στη reggae, την ethnic και την dub. Ακριβώς όπως θα ήταν η αγαπημένη σας μπυραρία αν ζούσατε στο Μεξικό.

Moly Malone’s

Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8944247
Τυπική ιρλανδέζικη pub, με τη βαρελίσια Guinness να ρέει άφθονη από το μεσημέρι έως το ξημέρωμα, με ελάχιστες ετικέτες σε μπουκάλι, αλλά ενδιαφέροντα βαρέλια –πέραν της Guiness– Foster’s, Μύθο, Kilkenny και Carlsberg. Κεφάτη ατμόσφαιρα, ζεστός χώρος ντυμένος με σκουρόχρωμο ξύλο, και μενού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, για να περιλάβει… “fish and chips”, σολομό με πέστο, κανελόνια με σπανάκι και ανατολίτικους μεζέδες για χορτοφάγους.

James Joyce

Άστιγγος 12, Θησείο, τηλ.: 210 3235055
Άλλη μία ιρλανδέζικη pub, με αγγλικό πρωτάθλημα στις μεγάλες οθόνες της, κατάμαυρη Guinness στα βαρέλια της, σκούρο ξύλο στην επένδυσή της και fish and chips στο μενού της. Επτά διαφορετικές draft, και πολλές ετικέτες σε μπουκάλι, αλλά και μεγάλη ποικιλία αυθεντικών ιρλανδέζικων εδεσμάτων –μπιφτέκι και πίτα Guinness έχετε δοκιμάσει;– για να τις συνοδεύσετε. Τακτικά διοργανώνονται και βραδιές live. Προσοχή θέλει μόνο το γεγονός ότι η κουζίνα κλείνει στις 11.00 το βράδυ.

Πηγή: in2life.gr
Αρχικός συντάκτης: Ηρώ Κουνάδη
Ευχαριστούμε θερμά το in2life και την κυρία Κουνάδη για την άδεια αναδημοσίευσης. 
http://www.beer.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου