Η μπύρα, λέει σε κάποιο σημείο του τελευταίου του βιβλίου "B is for Beer" ο Τομ Ρόμπινς, είναι το μέσο που βοηθά τους ενήλικες να σηκώσουν για λίγο την κουρτίνα που χωρίζει αυτόν τον κόσμο με τον άλλο, να ρίξουν μια φευγαλέα ματιά στο νόημα του σύμπαντος πριν επιστρέψουν στην πεζή πραγματικότητα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τσέχικη Kozel από βαρέλι, ίσως να μη συμμερίζεστε την άποψή του.
Ίσως, επίσης, να πιστεύετε ότι χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ η μπύρα δεν μπορεί να σε μεθύσει –λάθος–, ότι στην Αθήνα δε βρίσκεις πολλά διαφορετικά είδη μπύρας –άπειρα–, ότι τέλος πάντων πόσο μεγάλες διαφορές να έχουν αυτά τα διαφορετικά είδη μεταξύ τους –τεράστιες– και ότι τα μενού των μπυραριών περιέχουν μόνο ποικιλίες και λουκάνικα –από ψάρι μέχρι vegetarian meal.
Ήταν διδακτικό από κάθε άποψη το ρεπορτάζ στις αθηναϊκές μπυραρίες –αν και η ματιά που ρίξαμε, τελικά, στο νόημα της ζωής ήταν μάλλον τόσο φευγαλέα που χάθηκε ανάμεσα στα λίτρα μπύρας που καταναλώσαμε για τις ανάγκες του.
Μεταφέρουμε τη γνώση και αφήνουμε εσάς να σηκώσετε την κουρτίνα, στις παρακάτω διευθύνσεις.
Ζύθος
Κολοκοτρώνη 8, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6896700
Beer Academy
Ν. Καρελά 45 & Κηφισίας 336, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6817170 και
Καραΐσκου 151, Πλ. Τερψιθέας, Πειραιάς, τηλ.: 210 4297278 και σε 9 ακόμη σημεία σε όλη την Αθήνα
Καραΐσκου 151, Πλ. Τερψιθέας, Πειραιάς, τηλ.: 210 4297278 και σε 9 ακόμη σημεία σε όλη την Αθήνα
Στόχος εδώ, πέραν του προφανούς "να περάσεις καλά", είναι και να δοκιμάσεις νέα είδη, και να μυηθείς στα μυστικά των γεύσεων και των συνδυασμών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα σεμινάρια γευσιγνωσίας Beer Masters, που οργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα –το τελευταίο ολοκληρώθηκε προχθές– με δωρεάν είσοδο και συμμετοχή. Κατά τα άλλα, πέντε βαρέλια, ένα εκ των οποίων Guinness, και σαράντα ετικέτες- με εξαίρεση τα καταστήματα της Κηφισιάς και του Χαλανδρίου, που σερβίρουν ενενήντα τρεις και εβδομήντα τέσσερις ετικέτες σε μπουκάλι αντίστοιχα– και μεγάλη ποικιλία πιάτων, από τα οποία ξεχωρίζει το καλύτερο ίσως κότσι που δοκιμάσαμε ποτέ, απειλούν να σας… εθίσουν χωρίς να το καταλάβετε.
Birra Birra
Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4515075
Η αγαπημένη μπυραρία των κατοίκων του Πειραιά έχει κερδίσει το δικό
της, φανατικό κοινό χάρη στην cozy ατμόσφαιρα, τη ζεστασιά του ξύλου που
είναι πανταχού παρόν, από τα πατώματα μέχρι τα ταβάνια, τη θέα στη
θάλασσα από τα –ξύλινα, το μαντέψατε– παράθυρα, και τη μεγάλη ποικιλία
σε βαρέλια –σημειώστε, μεταξύ άλλων, τη La Trappe– κι ετικέτες και το
εξαιρετικό μενού για να τη συνοδεία του. Η πατατοσαλάτα είναι hit και
συστήνεται ανεπιφύλακτα. Ο χώρος είναι λιλιπούτειος, με αποτέλεσμα να
ευνοεί τους καπνιστές. Οι ξενύχτηδες θα χαρούν να μάθουν ότι σερβίρει
καθημερινά μέχρι τις 3.00 το πρωί.Octoberfest
Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6082999
Draft
Λ. Ποσειδώνος 29 & Εσπέρου, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9824175
Στην Draft θα πας Τρίτη βράδυ με φόρμα και αθλητικά για να δεις αγώνα
Champions League πίνοντας έναν σωλήνα Paulaner και να τσιμπήσεις μία
ποικιλία του Χωριάτη (με εκπληκτικά λουκάνικα). Θα πας, όμως, και
Σάββατο, φορώντας τα καλά σου, για να δοκιμάσεις πρωτότυπες φρουτώδεις
μπύρες ή σπάνιες μαύρες, όπως η μεξικάνικη Negra Modelo, μαζί με νόστιμο
φιλέτο σχάρας, πατάτες ψημένες με την φλούδα τους και μία εκπληκτική
σαλάτα Kaiser.Και εκεί που στην αρχή θα ακούς παλιές και νέες ξένες ροκ επιτυχίες, που φαινομενικά ταιριάζουν με το πνεύμα μιας μπυραρίας, θα εκπλαγείς αργότερα με τις επιλογές του dj που κυμαίνονται από ποπ ελληνικά της δεκαετίας του ‘80 μέχρι βαρύ λαϊκό (τύπου Μητροπάνος και Τερζής). Εξίσου «τουρλουμπούκι» και η διακόσμηση του μαγαζιού, η οποία ωστόσο καταφέρνει να δημιουργεί απίστευτα φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη μπυραρία αποτελεί αγαπημένο στέκι για τους περισσότερους Φαληριώτες (και μη).
Diver
Δαβάκη 65, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9530040
Αλεξάνδρα
Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 2106450345
Βύνη
Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ.: 210 9226225
Άλλη μία sui generis μπυραρία με το δικό της, φανατικό κοινό.
«Κρυμμένη» στον πεζόδρομο της Δράκου σερβίρει εδώ και δεκαεπτά σχεδόν
χρόνια, επτά βαρελίσιες μπύρες –από αυστριακή Foster’s μέχρι…
ελληνικότατη Βεργίνα– και πενήντα έξι ετικέτες σε μπουκάλι, σε ένα χώρο
ζεστό, φιλικό, ντυμένο με ανοιχτόχρωμο ξύλο και soundtrack που «ροκάρει»
χαλαρά, δείχνοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία στα old school pop rock. Στο
μενού, πέρα από τις κλασικές γερμανικές συνταγές, συναντάμε και κάποια
ελαφρώς gourmet touches, όπως το τυρί πανέ με σος ταρτάρ και γεμισμένο
με μπέικον. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος για σπιτικό brownie
συνοδεία εξίσου σπιτικού παγωτού. Ναι, ξέρουμε, δε σας ταιριάζει γλυκό
με μπύρα. Αυτή η μία και μοναδική εξαίρεση, όμως, επιβάλλεται.Bier Haus
Θάσου 16 & Ψαρρών, Βάρκιζα, τηλ.: 210 8979098
Villa Marietta
Αριστοτέλους 31, Άλιμος, τηλ.: 210 9853188
Craft
Λ. Αλεξάνδρας 205, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6462350 και στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6832670
Την Craft ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Μέση λύση δεν υπάρχει.
Αποκλειστικά και μόνο έξι βαρέλια, αποκλειστικά και μόνο δικής τους
παραγωγής –πρόκειται, άλλωστε περισσότερο για μικροζυθοποιείο και
λιγότερο για μπυραρία– κι ένας εκτενέστατος κατάλογος με μικρές και
μεγαλύτερες νοστιμιές για να τα συνοδεύσετε. Ο χώρος είναι αρκετά glam
σε σχέση με αυτό που μας έχουν συνηθίσει οι υπόλοιπες μπυραρίες, και
αρκετά μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να χάνει λίγο το cozy παρεΐστικο
feeling. Αλλά είπαμε: ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Η καραμελένια Red
Ale είναι το δικό μας, αγαπημένο hit.Εν Αιθρία
Βρυούλων 4, πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582751
Moly Malone’s
Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8944247
Τυπική ιρλανδέζικη pub, με τη βαρελίσια Guinness να ρέει άφθονη από
το μεσημέρι έως το ξημέρωμα, με ελάχιστες ετικέτες σε μπουκάλι, αλλά
ενδιαφέροντα βαρέλια –πέραν της Guiness– Foster’s, Μύθο, Kilkenny και
Carlsberg. Κεφάτη ατμόσφαιρα, ζεστός χώρος ντυμένος με σκουρόχρωμο ξύλο,
και μενού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, για να περιλάβει… “fish and
chips”, σολομό με πέστο, κανελόνια με σπανάκι και ανατολίτικους μεζέδες
για χορτοφάγους.James Joyce
Άστιγγος 12, Θησείο, τηλ.: 210 3235055
Άλλη μία ιρλανδέζικη pub, με αγγλικό πρωτάθλημα στις μεγάλες οθόνες
της, κατάμαυρη Guinness στα βαρέλια της, σκούρο ξύλο στην επένδυσή της
και fish and chips στο μενού της. Επτά διαφορετικές draft, και πολλές
ετικέτες σε μπουκάλι, αλλά και μεγάλη ποικιλία αυθεντικών ιρλανδέζικων
εδεσμάτων –μπιφτέκι και πίτα Guinness έχετε δοκιμάσει;– για να τις
συνοδεύσετε. Τακτικά διοργανώνονται και βραδιές live. Προσοχή θέλει μόνο
το γεγονός ότι η κουζίνα κλείνει στις 11.00 το βράδυ.
Πηγή: in2life.gr
Αρχικός συντάκτης: Ηρώ Κουνάδη
Ευχαριστούμε θερμά το in2life και την κυρία Κουνάδη για την άδεια αναδημοσίευσης. http://www.beer.gr
Αρχικός συντάκτης: Ηρώ Κουνάδη
Ευχαριστούμε θερμά το in2life και την κυρία Κουνάδη για την άδεια αναδημοσίευσης. http://www.beer.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου