Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Φολέγανδρος: Κερδίζει συνεχώς φίλους





Φολεγανδρος

Το μικρό νησί των δυτικών Κυκλάδων προσφέρεται για ξέγνοιαστες διακοπές και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Η άγρια γοητεία του βραχώδους τοπίου, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και η ηρεμία που επικρατεί έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τη Φολέγανδρο αγαπητό προορισμό μικρών και μεγάλων.





Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο. Πρόκειται για ένα ορεινό νησί με βραχώδες έδαφος, πολλές εναλλαγές τοπίων και δεκάδες όρμους και ακτές. Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κρήτες. Πήρε το όνομά της από το γιο του Μίνωα, Φολέγανδρο. Οι Ρωμαίοι την χρησιμοποίησαν ως τόπο εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Επί τουρκοκρατίας υπέστη λεηλασία και ερήμωση. Αριθμεί γύρω στους 600 κατοίκους.


Περιήγηση
Η εικόνα στη Χώρα θα σας ενθουσιάσει με το μεσαιωνικό της χαρακτήρα, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο και το ενετικό κάστρο. Η ανάβαση πολλών σκαλοπατιών σας οδηγεί στη μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εικόνα της θεωρείται θαυματουργή και συνδέεται με πολλά περιστατικά. Η Χρυσοσπηλιά βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, είναι δυσπρόσιτη, αλλά έχει μεγάλο σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.


Παραλίες ή βουνό
Τα διάφανα νερά με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολέγανδρου και τις ερημικές αμμουδιές, όπως η Χοχλίδια στο λιμάνι του Καραβοστάση, ο Άγιος Γεώργιος, το Λιβάδι, η Αγκάλη και ο Άγιος Νικόλαος σου δίνουν μια αίσθηση χαλάρωσης. Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία με μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές, τους παλιούς μύλους και τα ερημικά ξωκλήσια.


Δραστηριότητες
Σε όσους αρέσουν οι πεζοπορίες, κυριολεκτικά δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να περπατήσεις και να απολαύσεις τα υπέροχα τοπία. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που έχει δημιουργήσει ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός, να κάνετε το γύρο του νησιού με κάποιο καΐκι και να θαυμάσετε του όρμους και τις ακτές.


Φαγητό, μαγαζιά
Οι μικρές ταβέρνες με τα χειροποίητα μακαρόνια ματσάτα (τοπικές χυλοπίτες που σερβίρονται συνήθως με κοκκινιστό κόκορα) και η καρπουζένια, (γλυκό από καρπούζι, μέλι και σουσάμι ψημένο στον φούρνο) θα σας ενθουσιάσουν. Δοκιμάστε το ρακόμελο και πάρτε μαζί σας παστέλια και μέλι για το γυρισμό.


Μετάβαση στον προορισμό
Η Φολέγανδρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, από όπου πραγματοποιούνται δρομολόγια (αυξημένα το καλοκαίρι) προς το νησί. Η διάρκεια του ταξιδιού με ταχύπλοο είναι 3,5-4 ώρες, ενώ με τα συμβατικά πλοία φτάνει έως 11 ώρες ανάλογα με το δρομολόγιο.


Χρήσιμα τηλέφωνα


Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών τηλ : 2286027171


Κοινότητα Φολεγάνδρου τηλ.: 2286041285


Λιμεναρχείο – τηλ. : 2286041530


Αστυνομία – τηλ. : 2286041249


Ιατρείο – τηλ. : 2286041222


Φαρμακείο – τηλ. : 2286041540




ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ  - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  ΣΤΟ  

://www.aktoploika.gr



ΠΗΓΗ   http://www.diakopes-ekdromes.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου