Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Καύσιμα από τηγανέλαιo στα σχολεία!!!!

Παραγωγή καυσίμων από τηγανέλαια είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε σχολεία Αγλαντζιάς, στην Κύπρο.
Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση», το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των σχολείων και θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλα τα δημόσια σχολεία της περιοχής, καθώς και στο Λύκειο Δασούπολης.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος, μαθητές σχολείων κατάφεραν να μετατρέψουν τηγανέλαια από το σπίτι τους σε βιοντίζελ, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο, μέσω μιας απλής μηχανολογικής εγκατάστασης που τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα.
Το πρόγραμμα, κόστους 30 χιλιάδων ευρώ, υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΚΤΗ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Διευθυντής της ΑΚΤΗΣ, Δρ Μιχάλης Λοϊζίδης, «κάθε χρόνο στην Κύπρο χρησιμοποιούνται είκοσι χιλιάδες κυβικά μέτρα φυτικών ελαίων, τα οποία μετά τη χρήση τους καταλήγουν στον νεροχύτη με αποτέλεσμα να βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον».
«Η απόρριψη τηγανελαίων, λόγω των φυσικοχημικών τους χαρακτηριστικών, δημιουργεί προβλήματα όπως η ρύπανση των υδροφορέων, η φραγή των αποχετευτικών συστημάτων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης από την απόρριψή τους σε χωματερές».
Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή καυσίμων από τηγανέλαια δεν αποτελεί μόνο μια συμφέρουσα λύση για τη θέρμανση των σχολείων, αλλά συμβάλλει παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

 ΠΗΓΗ   http://www.agronews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου