Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ο Σωκράτης αθώος μετά από 2.500 χρόνια!!!!




Η Αθήνα δικαίωσε απόψε τον Σωκράτη, 2.500 χρόνια μετά την θανατική καταδίκη του φιλοσόφου καθώς στην δίκη που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, οι δικαστές ισοψήφισαν με αποτέλεσμα την αθώωση του σημαντικότερου φιλοσόφου όλων των εποχών.
Υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη ψήφισαν συνολικά 286 δικαστές ενώ στην πλειονότητά τους υπέρ του μεγάλου φιλοσόφου ψήφισαν τα μέλη του ακροατηρίου και ηλεκτρονικά το κοινό.
Στη νέα Δίκη, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, οι συνήγοροι και οι κατήγοροι, γνωρίζοντας πλέον τα ιστορικά δεδομένα, διερεύνησαν τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που βρίσκονταν ουσιαστικά πίσω από την κατηγορία που αντιμετώπισε ο Σωκράτης.



Με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών από την Ευρώπη και την Αμερική, ο Σωκράτης κάθισε και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Οι δικαστές ισοψήφησαν στην απόφασή τους για τον Σωκράτη, αλλά το κοινό, που κατέκλυσε την Κεντρική Σκηνή της Στέγης ή παρακολούθησε τη δίκη ζωντανά από το διαδίκτυο, ψήφισε Υπέρ Σωκράτους, με ποσοστό 67% υπέρ και 33% κατά, αθωώνοντας τον Αθηναίο φιλόσοφο, σχεδόν 2.500 χρόνια μετά.
Με τη γνώση των ιστορικών πηγών να φωτίζει τη σημερινή δικαστική διαμάχη, οι συμμετέχοντες νομικοί διερεύνησαν σε βάθος τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης και τα εξακόντισαν στο σήμερα. Οι συνήγοροι τόσο του Σωκράτη όσο και της πόλης της Αθήνας, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, με χειμαρρώδη λόγο και πλείστα επιχειρήματα. Υπέρ Σωκράτους τάχθηκαν οι Michael Beloff και Patrick Simon, ενώ Υπέρ Αθηναίων τοποθετήθηκαν ο Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου. Το σώμα των δικαστών αποτελούσαν δέκα έγκριτες προσωπικότητες από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Το κοινό, που παρακολούθησε τη δίκη διχάστηκε και προβληματίστηκε, αλλά είχε την ευκαιρία να αποφασίσει για την τύχη του Σωκράτη και να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως τα παρακάτω:
- Ήταν η Αθήνα δημοκρατική την εποχή του Σωκράτη και επέτρεπε σε όλους να εκφράζονται ελεύθερα;
- Οι κατηγορίες κατά του Σωκράτη ήταν πραγματικές ή είχαν χαρακτήρα πολιτικής δίωξης;
- Ποιος χαρακτηρισμός θα ταίριαζε καλύτερα στον Σωκράτη;
- Ο Σωκράτης ήταν θύμα της ελευθερίας με την οποία μιλούσε, ήταν ο πνευματικός ηγέτης των ολιγαρχικών της Αθήνας ή είχε αποφασίσει να πεθάνει;
- Η κοινή γνώμη θεωρεί τον Σωκράτη αθώο. Αν παρουσιάζονταν αδιάσειστα τεκμήρια ότι ο Σωκράτης ήταν ο αρχηγός του κόμματος των ολιγαρχικών της Αθήνας που εγκαθίδρυσε την Τυραννία των 10 με 1.800 δολοφονίες σε 9 μήνες και παρέδωσε την Αθήνα στους Σπαρτιάτες, αυτό θα σας έκανε να αλλάξετε γνώμη περί της αθωότητάς του;
- Από τις εξής κατηγορίες κατά του Σωκράτη, ποια θεωρείτε ως πλέον ισχύουσα;
· Ήταν άθεος.
· Διέφθειρε τους νέους.
· Δεν αναγνώριζε τους δημοκρατικούς θεσμούς της πόλης.
· Μάθαινε τους νέους να γίνουν αντιδημοκρατικοί.
Ο Σωκράτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της φιλοσοφίας, με πλήθος μαθητών, φίλων αλλά και εχθρών. Το αποτύπωμά του στην Ιστορία είναι πολύ ισχυρό. Μπορούμε, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του να επανεξετάσουμε την υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα των αιώνων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη; Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, επαναπροσεγγίζεται σήμερα η συμβολή του Σωκράτη, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας αλλά και στη δημόσια ζωή της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ.
Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης, οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και τις 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του.
Το Μάιο του 2011, σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και τον αθώωσε.
Η δίκη παρουσιάστηκε και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνσηwww.sgt.gr/dikisocrati
Τη δίκη παρακολούθησαν ζωντανά από το διαδίκτυο τουλάχιστον 38.500 unique users, ενώ συνεχίζουν να την παρακολουθούν πολλοί χρήστες ακόμη και μετά το πέρας της. Η σελίδα σημείωσε 5,3 εκατομμύρια hits, ενώ τη δίκη παρακολούθησαν διεθνώς, με πρώτες σε αριθμό χρηστών τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Καναδά.
H δίκη πραγματοποιήθηκε στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση.
Δικαστές:
Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)
Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία)
Pierre Delvolvé: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Δρ Giusep Nay: πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας (Ελβετία)
Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
’ννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής
Βασίλειος Ρήγας: πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
Σερ Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)
François Terré: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Καθηγητής Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία)
Υπέρ Σωκράτους:
Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία)
Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία)
Υπέρ Αθηναίων:
Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (Ελλάδα)
Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου