Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Ολοκληρωτική καταστροφή στα πρώιμα κεράσια


Ολοκληρωτική καταστροφή στη σοδειά πρώιμων κερασιών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής της Ζαγοράς, καθώς και στις αντίστοιχες στη Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδος προκαλούν οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η βροχή προκαλεί σκισίματα στον καρπό και τον μαλακώνει, με συνέπεια να τον καταστρέφει και να τον καθιστά ως μη εμπορεύσιμο. Παράλληλα, καρπόπτωση στο ποσοστό της τάξης του 100% παρατηρείται στις καλλιέργειες αχλαδιού στη Ζαγορά, λόγω των βροχοπτώσεων και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Αντίθετα, ευεργετική για τις καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού στον κάμπο του Νομού χαρακτηρίζεται από συνεταιριστές και αγρότες η βροχόπτωση, καθώς εκδηλώνεται με ήπιο ρυθμό και όχι με τη μορφή καταιγίδας.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, αλλά και στην αντίστοιχη της Δημοτικής Ενότητας Αρτέμιδος, καθώς βλέπουν την πρώιμη σοδειά τους να καταστρέφεται από τις βροχοπτώσεις, που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η καταστροφή που προκαλείται είναι ολοκληρωτική και καταγράφεται σε αρκετά στρέμματα, με τον αγροτικό κόσμο να κάνει λόγο για ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά σε περίοδο κρίσης, καθώς η φετινή σοδειά ήταν ικανοποιητική και θα απέφερε κέρδος στους παραγωγούς.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκαλούν σκισίματα στον ευαίσθητο καρπό του κερασιού, με συνέπεια να τον καταστρέφουν ολοκληρωτικά.
Επίσης, το νερό της βροχής μαλακώνει το πρώιμο κεράσι και αποτέλεσμα είναι το προϊόν να καθίσταται ως μη εμπορεύσιμο. Ο μαλακός καρπός σαπίζει εύκολα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν συνεταιριστές και αγρότες, «ανάβει» κατά τη μεταφορά του στις λαχαναγορές και καταστρέφεται.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βροχοπτώσεις καταστρέφουν τις πρώιμες ποικιλίες κερασιού, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της συγκομιδής, και όχι τον υπό ανάπτυξη καρπό, τον άγουρο πράσινο, που είναι περισσότερο σκληρός και ανθεκτικός. Συνεταιριστές και αγρότες δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσουν με ποσοστά το μέγεθος της καταστροφής, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και είναι αδύνατη, προς το παρόν τουλάχιστον, η πλήρης καταγραφή των ζημιών στις καλλιεργούμενες με κεράσια εκτάσεις.
Ωστόσο, τόσο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, όσο και στον αντίστοιχο Κάτω Λεχωνίων ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ, με στόχο την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες παραγωγούς.
«Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή στα πρώιμα κεράσια» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντ. Λάσκος «καθώς η βροχή τα σκίζει και τα μαλακώνει. Καταστροφή στη σοδειά καταγράφεται σε μεγάλες εκτάσεις. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς φέτος είχαν μια ικανοποιητική σοδειά και σε περίοδο οικονομικής κρίσης προσδοκούσαν σε κέρδος, ωστόσο υπόκεινται οικονομική καταστροφή. Σε συνεννόηση με τον Αγροτικό Σύλλογο καλούμε τους παραγωγούς να δηλώσουν την απώλεια της σοδειάς τους, προκειμένου με τη σειρά μας να προχωρήσουμε σε αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Καρπόπτωση

Στο ποσοστό της τάξης του 100% ανέρχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεταιριστών και αγροτών, η απώλεια της φετινής παραγωγής αχλαδιού στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής της Ζαγοράς, λόγω της καρπόπτωσης. Αιτίες για την εκδήλωση του φαινομένου αποτελούν οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς και η αξιοσημείωτη διακύμανση της θερμοκρασίας, με ξαφνική άνοδο και απότομη πτώση από μέρα σε μέρα. «Αντιμετωπίζουμε οξυμένο πρόβλημα στις καλλιέργειες αχλαδιού» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντ. Λάσκος «λόγω της καρπόπτωσης στο 100% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο καρπός είναι υπό ανάπτυξη, ωστόσο πέφτει από τα δέντρα και κατά συνέπεια καταστρέφεται. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και οι αγρότες θα υποστούν νέα απώλεια στο εισόδημά τους. Για την καρπόπτωση στα αχλάδια θα γίνει αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων» καταλήγει.

Στον κάμπο

Σε αντίθεση με το Πήλιο, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζονται από συνεταιριστές και αγρότες ως ευεργετικές για τις καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου. Η σπορά του βαμβακιού ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ενώ τα σιτηρά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης και ο αλωνισμός θα ξεκινήσει στα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου. Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, οι βροχοπτώσεις εκδηλώνονται στον κάμπο με ήπιο ρυθμό και όχι με τη μορφή καταιγίδας, ευνοώντας τις καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού, καθώς το νερό της βροχής ποτίζει τις φυτείες και δεν τις καταστρέφει, βοηθώντας την ανάπτυξή τους. 


 ΠΗΓΗ   http://e-thessalia.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου