Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Υπερθέαμα με ακροβατικά και τρελές πτήσεις τον Ιούνιο στην Καβάλα.


H αρχή έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, οπότε ο ουρανός πάνω από το λιμάνι της αμφιθεατρικής Καβάλας γέμισε για δύο ώρες με αεροπλάνα και υδροπλάνα και το πρώτο Kavala Air Show έκανε πραγματικότητα το σύνθημα «σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά» για 20.000 θεατές, που συγκεντρώθηκαν στην κύρια παραλιακή ζώνη (ξεπερνά τα 3,5 χιλιόμετρα), αλλά και για τους κατοίκους που παρακολούθησαν την επίδειξη από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Η άκρως επιτυχημένη αρχή έφερε την ανάγκη επανάληψης και να που φέτος η προετοιμασία για το δεύτερο Kavala Air Show βρίσκεται στην τελική φάση της. Στις 22, 23 και 24 Ιουνίου η Καβάλα θα ζήσει στους έντονους ρυθμούς της αεροπορικής εκδήλωσης, που οι διοργανωτές της [Δήμος Καβάλας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, AOPA Hellas (Aircraft Owner Pilot Association) και αεροπορικό κολέγιο Egnatia Aviation] φιλοδοξούν να καθιερώσουν ως διεθνή θεσμό. Εναν θεσμό που μπορεί, πέραν της ανάδειξης της αεροπορικής ιδέας, να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό σε πολλαπλά επίπεδα.

Το πρόγραμμα των επιδείξεων σχεδιάζεται να ξεπεράσει σημαντικά αυτό του 2011, το οποίο περιελάμβανε 17 εναέρια μέσα (αεροπλάνα, υδροπλάνα, αερόστατο και φωτεινά μπαλόνια) Γενικής Αεροπορίας όλων των κατηγοριών, που πραγματοποίησαν ακροβατικά σχηματίζοντας αρμονικές γραμμές στον αέρα με καπνούς και πυροτεχνήματα.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι πλουσιότερη από την περσινή, με τη συμμετοχή των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αλλά και ομάδων επιδείξεων από την Ιταλία και χώρες των Βαλκανίων.

Αεροπλάνα, υδροπλάνα, ελικόπτερα, αερόστατα θα γεμίσουν τον ουρανό της Καβάλας, σχηματίζοντας ένα υπερθέαμα. Η γκάμα των μέσων που θα εμφανιστούν είναι μεγάλη: αεροσκάφη σύγχρονα, με δορυφορικά συστήματα ναυτιλίας, αεροσκάφη παλαιά, της εποχής του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. μονοθέσια αεροπλάνα, που μπορούν να προσγειωθούν οπουδήποτε, αεροπλάνα ακροβατικά, εκπαιδευτικά, ψεκαστικά, αντιχαλαζικά και κάθε μορφής ιπτάμενες συσκευές.

Πέραν της αεροπορικής επίδειξης, θα υπάρχει και εκθεσιακός χώρος, τόσο στεγασμένος όσο και υπαίθριος, όπου οι διάφοροι φορείς θα εκθέτουν το αεροπορικό υλικό τους.

Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται η δυνατότητα πληρέστερης ενημέρωσης των χιλιάδων θεατών, οι οποίοι θα μπορούν να πληροφορούνται από πρώτο χέρι πόσο κοστίζει η αγορά καινούργιων ή μεταχειρισμένων πτητικών συσκευών και τι απαιτήσεις συντήρησης έχουν. Ακόμη θα μάθουν πόσο στοιχίζει η αεροπορική εκπαίδευση και πόσος χρόνος απαιτείται για το πτυχίο χειριστή.
Το Kavala Air Show θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της πόλης.


Δημήτρης Κυριακόπουλος

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου