Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»

«Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»Μια επίλεκτη εθελοντική ομάδα για τη διαχείριση κρίσεων, κινδύνων κι έκτακτων αναγκών πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος Φαιστού, στο Ηράκλειο της Κρήτης μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».

Ο δήμος Φαιστού έχει παράλληλα στόχο, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση να δημιουργήσει το πρώτο επίσημο Μητρώο Εθελοντών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν κατάλληλα από εξειδικευμένο προσωπικό 40 ατόμων, ενώ η εκπαίδευσή τους θα γίνει σε 25 τετράωρες συναντήσεις, απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ το συντονισμό και τη διαχείριση του έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό Δια Βίου Μάθησης διάρκειας 100ωρών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς (Νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης κ.α.), ενώ περιλαμβάνει ως βασικές θεματικές ενότητες τις:

-Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Στρατηγικές λύσης προβλήματος/Λήψης απόφασης - Διαχείριση πληροφορίας - Λειτουργία σε ομάδες - Ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων - Διαχείριση πανικού)

-Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Ακραία καιρικά φαινόμενα

-Σεισμοί - Διασώσεις

-Θαλάσσια ναυτικά ατυχήματα - Προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος

-Πρώτες βοήθειες - Διαχείριση καταυλισμών

-Εθελοντική δράση Πολιτικής Προστασίας



πηγη   http://www.e-volos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου