Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες;

SHANE KIMBROUGH

Μπορεί ορισμένοι να σκέφτονται να απέχουν από τις φετινές, κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή το εκλογικό κέντρο δεν είναι κοντά στο σπίτι τους και πρέπει να πάρουν το αμάξι ή το λεωφορείο, όμως κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ακόμα και εάν δεν πατούν σε... γήινο έδαφος.
Σύμφωνα με την NASA, οι αστροναύτες θα μπορούν να ψηφίσουν, εάν φυσικά είχαν προνοήσει ένα χρόνο νωρίτερα να διεκπεραιώσουν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε το 2015 για τους ναύτες του διαστήματος, όταν κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα απέχουν και στην αντίθετη περίπτωση να επιλέξουν σε ποιες εκλογές θα θέλουν να συμμετάσχουν (τοπικές, πολιτειακές, ομοσπονδιακές).
Έπειτα, έξι μήνες πριν τις εκλογές, οι αστροναύτες προμηθεύονται μια φόρμα στην οποία συμπληρώνουν μια φόρμα που συνιστά ουσιαστικά το ψηφοδέλτιό τους. Όπως τονίζει η NASA, το καλό με αυτή την διαδικασία είναι ότι οι αστροναύτες δεν χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές των εκλογικών κέντρων, όμως ταυτόχρονα δεν τους δίνεται το... αυτοκόλλητο με το οποίο επιβραβεύονται συνήθως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στη Γη.
Η ψηφοφορία στο διάστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1997 και ο πρώτος αστροναύτης που έριξε την ψήφο του ήταν ο Ντέιβιντ Γουλφ.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου