Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι υπερ-τροφές - superfood - που διχάζουν

Οι υπέρμαχοι τις θεωρούν θαυματουργές και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά ασθενειών, ενώ οι πολέμιοι διατηρούν επιφυλάξεις και συνιστούν μεσογειακή διατροφή

Δυναμική είσοδο στην καθημερινότητά μας έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι υπερτροφές. Τρόφιμα που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και υπόσχονται να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού μας ή να δώσουν λύση σε προβλήματα υγείας έχουν κατακλύσει την αγορά.
Οι υπερ-τροφές που διχάζουν
Οι υπερ-τροφές που διχάζουν
Πρόκειται για την τελευταία τάση όσων ασχολούνται με θέματα διατροφής, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τις υπερτροφές ως θαυματουργές: «Χαρίζουν ενέργεια, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ενισχύουν τη λίμπιντο, ελέγχουν τη χοληστερίνη, συμβάλλουν στη μάχη κατά του καρκίνου, αποκαθιστούν την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνουν τον ύπνο», υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι. Τι λένε, όμως, οι επιστήμονες για όλα αυτά;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ισορροπημένη διατροφή στο πρότυπο της μεσογειακής συνιστά τον καλύτερο σύμμαχο για τον οργανισμό μας. Παραδέχονται ότι ορισμένες τροφές διακρίνονται από τις υπόλοιπες για την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όμως υποστηρίζουν ότι η υπερβολική σημασία που έχει δοθεί σε αυτές τις τροφές είναι κυρίως μια μόδα των καιρών και ότι η κατανάλωσή τους δεν αρκεί για έναν υγιή οργανισμό. «Τα τελευταία χρόνια λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει για κάποιο καινούργιο τρόφιμο που υπόσχεται να βελτιώσει ένα μέρος της υγείας μας λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει», εξηγεί ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Βασίλειος Πυργιωτάκης.
«Τρόφιμα όπως το γκότζι μπέρι, το κράνμπερι, το ιπποφαές, η κινόα ή το πράσινο τσάι είναι μερικά μόνο από αυτά που αναφέρονται ως υπερτροφές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ορισμός της λέξης "υπερτροφές", γι' αυτό και όρος αυτός δεν γίνεται αποδεκτός από τους επιστημονικούς οργανισμούς. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Περιέχουν όντως αυτά τα σούπερ θρεπτικά συστατικά; Και αν ναι, πραγματοποιούν αυτό που ισχυρίζονται;
Αυτό που ξεκάθαρα μπορούμε να στείλουμε ως μήνυμα είναι ότι ένα μεμονωμένο τρόφιμο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των κατευθυντήριων οδηγιών για τη σωστή διατροφή». Άλλωστε, όπως εξηγεί ο ίδιος, για τις περισσότερες από τις τροφές που θεωρούνται υπερτροφές δεν υπάρχουν αρκετές και πλήρεις επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ή να διαψεύδουν τις ιδιότητες που τους αποδίδονται.
«Την ίδια στιγμή υπάρχει βουνό αποδείξεων ότι η ποικιλία μιας διατροφής όπως η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των περισσότερων χρόνιων νοσημάτων μέχρι και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Στην Ελλάδα του σήμερα που αποχαιρετά τη μεσογειακή διατροφή και αγκαλιάζει την παχυσαρκία είναι ανάγκη πλέον να σκεφτούμε διπλά ποια διατροφή εγκαταλείπουμε, την "υπερ-διατροφή".Κάθε τόπος είναι προικισμένος με ξεχωριστά φρούτα και λαχανικά και ευτυχώς η χώρα στην οποία ζούμε, μας τα χαρίζει απλόχερα.
Οταν ο καταναλωτής επιλέγει κάτι που καλλιεργείται κοντά του και δεν θα έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου βοηθάει το περιβάλλον έχοντας χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, το πορτοφόλι του αλλά πάνω απ' όλα την υγεία του καταναλώνοντας φρέσκα θρεπτικά συστατικά», επισημαίνει ο κ. Πυργιωτάκης.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει να αναγράφεται στη συσκευασία τροφίμων ο όρος superfood ή υπερτροφή και αντιτείνουν να χρησιμοποιείται ο όρος «υπέρδιατροφή» όπου η έμφαση δίνεται σε ισορροπημένη κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες υπερτροφές προέρχονται από το εξωτερικό.
Οπως εξηγούν οι γεωπόνοι, κανείς δεν μπορεί να ελέγχει αν στις χώρες όπου παράγονται γίνεται αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και ψεκασμών, ενώ δεν είναι λίγες οι παρτίδες που επεστράφησαν καθώς μετά από ελέγχους ανιχνεύθηκαν σε αυτές χημικά υπολείμματα.
Γι΄ αυτό όσοι επιλέγουν να καταναλώνουν τα λεγόμενα superfoods θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συσκευασία του προϊόντος. Σε αυτή θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, ο εισαγωγέας, ο αριθμός παρτίδας και η ημερομηνία παραγωγής ή λήξης του τροφίμου.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου