Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Προοπτικές στην καλλιέργεια αγριοαγκινάρας δίνει νέα μονάδα επεξεργασίας στην Μαγνησία

Λύση στις ανεκμετάλλευτες – και όχι μόνο – αγροτικές εκτάσεις έρχεται να δώσει το φυτό της αγριαγκινάρας, καθώς απαιτεί ελάχιστο κόστος σποράς, καμία ανάγκη φροντίδας, εξασφαλισμένη παραγωγή για 10 χρόνια, ενώ υπάρχει εξασφαλισμένη διάθεση της παραγωγής των 10.000 στρεμμάτων φέτος, κυρίως στην περιοχή του Αλμυρού, από εργοστάσιο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει τον Απρίλιο, της εταιρίας «Ελληνικά Στερεά Βιοκαύσιμα», που αποτελείται από Έλληνες επιχειρηματίες, με επένδυση 1,5 εκ. € και δημιουργία περίπου 15τ νέων θέσεων εργασίας, σε πρώτη φάση.
Στο ελπιδοφόρο αυτό εγχείρημα, που είναι συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την εταιρία, αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο καθηγητής γεωργίας και αγροτικού περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας – Φυτικής Παραγωγής του Π.Θ. Νίκος Δαναλάτος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Θεόδωρος Ιορδανίδης, που επισήμαναν ότι ήδη έχει κλείσει συμφωνία με γεωργούς για παραγωγή αγριαγκινάρας (που θα μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο – πέλετ για βιομηχανικής κυρίως και λιγότερο για οικιακή χρήση), σε έκταση 3.500 στρ. σε σύνολο 10.000 στρ. που θα καλλιεργηθούν φέτος, ενώ γίνονται επαφές και με άλλους αγρότες, με εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν περίπου 300 οικογένειες.

Τα «Ελληνικά Στερεά Βιοκαύσιμα» εγγυώνται την αγορά της παραγωγής αγριαγκινάρας προς 70 €/στρέμμα, με συμβόλαια που υπογράφονται, με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να διασφαλίσουν τα χρήματά τους οι αγρότες.

Ο κ. Δαναλάτος αναφέρθηκε στην παραγωγή καυσίμων από μάζα που φθάνει στην Ευρώπη στα 500 εκ. τόνους και που ισοδυναμούν με 250 εκ. τ. πετρελαίου. Το Πανεπιστήμιο εκτιμά ότι τα 10.000 στρ. που θα καλλιεργηθούν, θα αποδώσουν 15.000 τ. βιομάζας, που ισοδυναμούν με 7.500 τ. πετρελαίου, το οποίο σε απόλυτα νούμερα αρκεί για να θερμάνει 3.000 αγροικίες.

Όσον αφορά στην καλλιέργεια της αγριαγκινάρας, το κόστος σποράς ανέρχεται σε 15 € ανά στρέμμα, η σπορά γίνεται τον Οκτώβριο και η συγκομιδή από το τέλος Ιουλίου ως τον Αύγουστο. Τον πρώτο χρόνο, η απόδοση της καλλιέργειας είναι στο 50% των 1,5 μέχρι και 3,5 τόνων ανά στρέμμα που είναι η απόδοση του φυτού (ανάλογα με το έδαφος). Σημειώνεται ότι η αγριαγκινάρα δεν απαιτεί πότισμα ή άλλη φροντίδα, ενώ νέα σπορά θα πρέπει να γίνει μετά από 10 χρόνια, διότι πέφτει η ποιότητα του φυτού μετά απ’ αυτή την περίοδο.

Ο κ. Δαναλάτος τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο, εκτός από την προμήθεια των σπόρων στους αγρότες, θα παρακολουθούν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά εβδομάδα, για ασθένειες και θα φροντίζουν να γίνεται σωστά η σπορά, ενώ θα επιβλέπει και τη συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η στρεμματική απόδοση της αγριαγκινάρας ανέρχεται σε 1,5 μέχρι 3,5 τόνους ανά στρέμμα (ανάλογα με το έδαφος) και η τιμή είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα χρόνια στα 70 €/τόνο.

Κατασκευάζεται το εργοστάσιο
 
Ο Θεόδωρος Ιορδανίδης, διευθύνων σύμβουλος των «Ελληνικών Στερεών Καυσίμων» δήλωσε ότι το επιχειρηματικό σχήμα που εκπροσωπεί πίστεψε στο όραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου παρασκευής πέλετ από βιομάζα, στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Όπως ανέφερε, το εργοστάσιο, που αποτελεί επένδυση 1,5 εκ. € αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015 και, αν το σχέδιο προχωρήσει όπως υπολογίζει η εταιρία, υπάρχει πρόβλεψη να δημιουργηθεί, εντός του 2015 και δεύτερο εργοστάσιο, επίσης στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Επίσης, στόχος της εταιρίας, αν προχωρήσει η καλλιέργεια και κερδίσει την αποδοχή των αγροτών είναι η δημιουργία εργοστασίων σε κάθε Θεσσαλική πόλη, αλλά και στα Φάρσαλα, ώστε να βρίσκονται κοντά στο σημείο παραγωγής της βιομάζας.

Ο κ. Ιορδανίδης ανέφερε ότι στόχος της εταιρίας είναι η προώθηση του πέλετ για βιομηχανική χρήση με το 50% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα προορίζεται και για οικιακή χρήση. Τέλος, τόνισε ότι για να είναι εξασφαλισμένοι οι γεωργοί, η συμφωνία θα γίνεται μέσω προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας και η τράπεζα θα έχει τον ρόλο του εγγυητή του εισοδήματος των αγροτών.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου