Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

«Τέλος εποχής» και για τον Ομιλο Fokas

Με «γδούπο» έπεσε από τον θρόνο του ο όμιλος Fokas, μια από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές δυνάμεις της βόρειας Ελλάδας, που αναγκάστηκε να καταφύγει στην προστασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Εδώ και δύο χρόνια αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα ρευστότητας παλεύοντας με τις ζημίες, ενώ οι υποχρεώσεις του εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 80.000.000 ευρώ. Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2012, με τους εργαζομένους να διεκδικούν σήμερα δεδουλευμένα άνω των τριών μηνών. Ο όμιλος κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 99, ενώ την Πέμπτη εξετάστηκε αίτησή του για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να μην υλοποιηθούν εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ως την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής.

Η αρχή του νήματος του ομίλου Fokas βρίσκεται στα καλάθια της στοάς Σαούλ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τρία αδέρφια, ο Λέανδρος, ο Οδυσσέας και ο Απόστολος Φωκάς, έχουν μόλις φτάσει από το Βατούμ της Ρωσίας, στα χρόνια του Μεσοπολέμου και στοιβάζουν σε έναν πάγκο όλα τα όνειρά τους, μαζί με καλσόν, κάλτσες και εσώρουχα. Σύντομα ο πάγκος δεν επαρκεί και τα τρία αδέρφια συστήνουν το 1936 την εταιρία Βεργόπουλος, δημιουργώντας το πρώτο τους κατάστημα στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Το 1958 το κατάστημα στην Ερμού 14 αρχίζει να λειτουργεί ως «Φωκάς», καθιερώνοντας στην αγορά της πόλης ένα brand που έμελλε να γίνει πανίσχυρο στη βόρεια Ελλάδα. Τρία χρόνια αργότερα αρχίζει το έργο της βιομηχανικής μονάδας του ομίλου Φωκά, δίνοντας παραγωγική προοπτική και διευρύνοντας τις δραστηριότητες της εταιρίας. Το 1974 η εταιρία μετονομάζεται σε «Οδυσσεύς Φωκάς», προς τιμήν του πρόωρα χαμένου συνιδρυτή της.
 
Την ίδια χρονιά μπαίνουν τα θεμέλια του δεύτερου πολυκαταστήματος, στην Τσιμισκή 48-50, που αλλάζει τα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο της πόλης και γίνεται η ναυαρχίδα του ομίλου και το καμάρι της Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ και ενώ ο Λέανδρος Φωκάς κρατά γερά τα γκέμια της επιχείρησης, αρχίζει να μπαίνει στο παιχνίδι και η δεύτερη γενιά. Από το 1985 η Βασιλική Φωκά, η μεγαλύτερη κόρη του Λέανδρου, βρίσκεται στη διοίκηση, ενώ και τα αδέλφια της, η Μαρία, η Πόλυ και ο Ανέστης, συμμετέχουν δυναμικά στην επιχείρηση, ο καθένας από το πόστο του, εκτός από τον δεύτερο αδερφό, τον Δημήτρη, που ακολουθεί διαφορετική πορεία. Στη δεκαετία του '80 ο όμιλος εφαρμόζει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά την ιδέα shop-in-shop στο κατάστημα της Τσιμισκή, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '90 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1998 έρχεται το πρώτο πολυκατάστημα του ομίλου εκτός Θεσσαλονίκης, στην πόλη του Βόλου. Ο πήχης ανεβαίνει ψηλά.

Η δεκαετία του '90 είναι για τον όμιλο Φωκά ιδιαίτερα δημιουργική. Από τα καταστήματα Gerry Weber και General Store ως τη συμφωνία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της Esprit, έρχεται οργασμός ανάπτυξης, που γιγαντώνει τον όμιλο και τον ετοιμάζει για το επόμενο βήμα: να συστήσει τον Φωκά στην αγορά της Αθήνας.

Τον Νοέμβριο του 1999 η εταιρία κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στο οικοδομικό τετράγωνο Βουλής - Ερμού - Σκόπα - Πετράκη, μέσα από ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής, ένα νεοκλασικό που ανακαινίζεται εσωτερικά και εξωτερικά.

Η επέκταση αρχίζει πλέον να τρέχει. Μία χρονιά αργότερα ο όμιλος επεκτείνεται και στον αθλητικό χώρο, ανοίγοντας το F-SPORT, το πρώτο αθλητικό πολυκατάστημα στη βόρεια Ελλάδα, επίσης στην οδό Τσιμισκή. Παράλληλα διευρύνει την παρουσία του στην Αθήνα, με ένα ακόμη πολυκατάστημα στην οδό Σταδίου 41 τον Νοέμβριο του 2003. Οι διεθνείς συνεργασίες για την αντιπροσώπευση και διανομή ξένων οίκων δίνουν και παίρνουν και το 2007 ανοίγουν δύο νέα πολυκαταστήματα στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Κέρκυρα. Τον Οκτώβριο του 2008 σειρά έχει η Λάρισα και το 2009 η Ξάνθη.


Με φόβο και αγωνία οι 611 εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι του ομίλου Fokas βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στα «κάγκελα» διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Τους τελευταίους μήνες μένουν απλήρωτοι, κατεβαίνουν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, μπροστά από το πολυκατάστημα στην Τσιμισκή, προχωρούν σε απεργίες, σταματούν τους περαστικούς και τους ενημερώνουν για τα προβλήματά τους, αναρτούν πανό ζητώντας τα χρήματα που δούλεψαν. Οπως τονίζουν, έχουν κάνει μεγάλη υπομονή θέλοντας να στηρίξουν την εταιρία μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο, με υποχωρήσεις όπως μειώσεις μισθών και αλλαγές συμβάσεων. Εδώ και λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι υπήρχαν επαφές της εταιρίας με τα πολυκαταστήματα Attica, ώστε να υπάρξει σωτηρία, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν.

Από τις 9 Νοεμβρίου 78 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα από τον Αύγουστο. Η είδηση για το άρθρο 99 βρίσκει τους εργαζομένους στον δρόμο, να εκφράζουν στη «δημοκρατία» τον φόβο τους ότι θα βγουν ζημιωμένοι από μια πιθανή υπαγωγή. Περίπου εκατό εργαζόμενοι πρόλαβαν την αίτηση της εταιρίας, καταθέτοντας λίγες ημέρες νωρίτερα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία εξασφάλισαν προσωρινή διαταγή, ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία του εργοδότη τους ώσπου να εξοφληθούν.

«Η εταιρία Φωκάς είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Κερδοφόρησε με δάνεια και τώρα φορτώνει στους εργαζομένους της τα χρέη της» σημειώνει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου, που τονίζει ότι το άρθρο 99 θα είναι ταφόπλακα για τους εργαζομένους. Μέχρι στιγμής 174 εργαζόμενοι, κατά την ίδια, από σύνολο 611 έχουν συναινέσει στην υπαγωγή στο άρθρο 99.

«Μου χρωστούν 4.000 ευρώ. Κάναμε πολλές προσπάθειες να στηρίξουμε την εταιρία, αλλά δεν πάει άλλο. Εχουμε υποχρεώσεις και οικογένειες», σημειώνει στη «δημοκρατία» η Γεωργία Μπίχου, που εργάζεται 12 χρόνια στον Φωκά. Μια δωδεκαετία εργάζεται στον όμιλο και η Τριανταφυλλιά Παντοπούλου και έχει λαμβάνειν πάνω από 2.500 ευρώ. «Οι φετινές γιορτές θα είναι δύσκολες. Δεν θέλουμε να κλείσει η εταιρία. Είναι μέρος από τη ζωή μας» τονίζει.

 Μαρία Μαθιοπούλου    http://www.dimokratianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου