Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: Προσφορά... κόντρα στον καιρό


Επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, εργάτες, υπάλληλοι, σκηνοθέτες, άνθρωποι κάθε ειδικότητας και τάξης, με κοινό παρανομαστή την αγάπη τους για τη θάλασσα και τη διάθεση για προσφορά, συνενώθηκαν, συστήνοντας την «Ομάδα Αιγαίου». Μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που οργανώνει αποστολές σε ακριτικά νησιά της χώρας με ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Η αρχή έγινε στα τέλη Απριλίου του 1995, όταν τέσσερεις φίλοι, ο Απόστολος Μπιλίρης, ο Δημήτρης Ζερβογιάννης, ο Μάνος Μοσχοβός και ο Πέτρος Πουρνάκας, συνταξιδιώτες με κοινό ενδιαφέρον τη θάλασσα και τα φουσκωτά σκάφη, περιέπλευσαν το μεγαλύτερο μήκος της ελληνικής ακτογραμμής επισκεπτόμενοι τα περισσότερα από τα νησιά μας. Ομως, εκείνη τη χρονιά το ταξίδι τους έμελλε να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Απόβαση. Η εικόνα της «Ομάδας Αιγαίου» εν πλω είναι εντυπωσιακή. Η δουλειά, όμως, που γίνεται από τα μέλη της είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Απόβαση. Η εικόνα της «Ομάδας Αιγαίου» εν πλω είναι εντυπωσιακή. Η δουλειά, όμως, που γίνεται από τα μέλη της είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Είχε απαγορευτικό και τίποτα δεν έμοιαζε ίδιο με αυτά που είχαν ξαναδεί τόσες φορές: Τα λιμάνια ήταν μισοάδεια, οι δρόμοι έρημοι, τα μαγαζάκια της παραλίας κλειστά, χωρίς τη βουή και την κίνηση των παραθεριστών. Η φουρτούνα κράτησε τα σκάφη αγκυροβολημένα, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη σκληρή καθημερινότητα και τα προβλήματα των μονίμων κατοίκων των ακριτικών νησιών: Τις δουλειές που λιγοστεύουν. Την έλλειψη των γιατρών. Το λιμάνι που δεν φτιάχνεται είκοσι πέντε χρόνια τώρα. Τα καράβια που τις περισσότερες φορές δεν έρχονται και μαζί τους ούτε και ο δάσκαλος, ενώ τα ψάρια μένουν και σαπίζουν στα ψυγεία. Αποφάσισαν λοιπόν να ενεργοποιηθούν, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν όπου και όπως μπορούσαν. Γύρισαν πολλά νησιά εκείνον τον Απρίλη του '95. Θέλησαν να τα δουν, να τα γνωρίσουν ξανά από την αρχή, με άλλο μάτι.
Είχαν πάρει την απόφασή τους. «Στο τελείωμα εκείνου του ταξιδιού γεννήθηκε η "Ομάδα Αιγαίου"», λέει ο δικηγόρος Βασίλης Αθανασίου, που ταξιδεύει μαζί της εδώ και μία δεκαετία περίπου. «Προσωπικά, δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου η ιδέα του εθελοντισμού. Το 2003 προσέγγισα την ομάδα γιατί πάντα μου άρεσαν η θάλασσα και τα φουσκωτά και ήθελα να αποκτήσω την εμπειρία της ναυτοσύνης. Ομως, με το που γίνεσαι μέλος της "Ομάδας Αιγαίου" αλλάζουν όλα. Ξεχνάς την αφορμή που σε οδήγησε εκεί και γίνεσαι ένα με τους άλλους. Ενστερνίζεσαι τους σκοπούς τους και εκεί που νόμιζες πως δεν έχεις καθόλου χρόνο, ξαφνικά βρίσκεις», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ανεκτίμητη προσφορά
Ορόσημο. Η επίσκεψη της «Ομάδας Αιγαίου» είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα κάθε χρονιάς για τους νησιώτες.
Ορόσημο. Η επίσκεψη της «Ομάδας Αιγαίου» είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα κάθε χρονιάς για τους νησιώτες.
Εδώ και 18 χρόνια, η «Ομάδα Αιγαίου» περιπλέει στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου προσφέροντας, σε εθελοντική αποκλειστικά βάση και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς και ιατρικούς συλλόγους, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες. Απαριθμεί 47 τακτικά μέλη και 39 δόκιμα, αλλά και πολλούς φίλους. Με 11 φουσκωτά, 70 εθελοντές, 30 γιατρούς 18 και πλέον ειδικοτήτων και το ασθενοφόρο - σκάφος «Μηνάς Ε'», που είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα προληπτικής ιατρικής -διαθέτει ακόμα και απινιδωτή-, η Ομάδα έχει καλύψει περισσότερα από 17.000 ναυτικά μίλια και έχει επισκεφθεί τα περισσότερα μικρά, ακριτικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (47 νησιά, ορισμένα πάνω από 15 φορές). Με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών και την αναβάθμιση των γενικότερων συνθηκών διαβίωσής τους, οι δράσεις της Ομάδας περιλαμβάνουν την κατασκευή έργων υποδομής, την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την παροχή εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού σε σχολεία.
«Σε κάθε αποστολή πηγαίνουμε 55-60 άτομα και δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ενα πολύ βασικό και καίριο κομμάτι της προσφοράς μας είναι οι ιατρικές υπηρεσίες που βοηθούν πολύ σε καθημερινό επίπεδο. Στα νησιά υπάρχουν μεν αγροτικοί γιατροί και ιατρικά κέντρα, όμως συνήθως οι αγροτικοί γιατροί δεν έχουν πείρα και τα ιατρικά κέντρα μπορεί να έχουν εξοπλισμό, άλλα ούτε προσωπικό για να τον λειτουργήσει έχουν ούτε και αναλώσιμα. Ετσι, με τα φουσκωτά μας σκάφη μεταφέρουμε και λειτουργούμε σε κάθε νησί που επισκεπτόμαστε, πλήρες μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο, συσκευές για υπέρηχους καρδιάς, αγγείων κ.λπ., πτυσσόμενη οδοντιατρική έδρα και εξοπλισμό μίνι χειρουργείου, οφθαλμολογικών εξετάσεων, ΩΡΛ κ.ά. Διενεργούμε σειρά εξετάσεων στους κατοίκους των νησιών και παρέχουμε στα παιδιά προληπτικούς έλεγχους», συνεχίζει ο ίδιος.
  Ανταπόκριση. Η ευγνωμοσύνη είναι έκδηλη στους κατοίκους, που θεωρούν τα μέλη της «Ομάδας Αιγαίου», οικογένεια τους.


Ανταπόκριση. Η ευγνωμοσύνη είναι έκδηλη στους κατοίκους, που θεωρούν τα μέλη της «Ομάδας Αιγαίου», οικογένεια τους.
18ος διάπλους
Δράση με ουσία
Ο Δικηγόρος Βασίλης Αθανασίου μπήκε στην Ομάδα Αιγαίου το 2003. Φέτος θα συμμετάσχει για ένατη συνεχή χρονιά στην αποστολή της. Ο 18ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου θα ξεκινήσει την Πέμπτη 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Μαΐου. Τα 11 φουσκωτά θα αναχωρήσουν από το Λαγονήσι και στη συνέχεια θα επισκεφτούν τη Σίκινο, τη Σχοινούσα, την Αμοργό, την Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τα Θύμαινα και τους Φούρνους. Για μία ακόμη χρονιά, η ομάδα θα καταπλεύσει μαζί με το πλωτό ασθενοφόρο «Μηνάς Ε'», ώστε παράλληλα με τα υπόλοιπα, να διενεργήσει σειρά εξετάσεων και προληπτικών έλεγχων στους κατοίκους των νησιών.
Ανιδιοτέλεια. Ανθρωποι από πολλούς επαγγλεματικούς τομείς απαρτίζουν την «Ομάδα Αιγαίου».
Ανιδιοτέλεια. Ανθρωποι από πολλούς επαγγλεματικούς τομείς απαρτίζουν την «Ομάδα Αιγαίου».
Π αράλληλα, οι γιατροί μας εξετάζουν όλα τα κατάκοιτα περιστατικά κάθε νησιού στο σπίτι των ασθενών. Ομοίως, δίδονται διαλέξεις και γίνονται παρουσιάσεις στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων και των εκπαιδευτικών πάνω σε διάφορα σημαντικά ιατρικά θέματα, όπως εξετάσεις πρόληψης καρκίνου του μαστού για παράδειγμα. Σε κάθε διάπλου μας εξετάζονται γύρω στα 1.500 άτομα -ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.000- και σε πολλές περιπτώσεις αυτό αποδεικνύεται σωτήριο», αναφέρει ο κ. Αθανασίου και μνημονεύει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: «Σε ένα μικρό ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, υπήρχε ένας γέρος με καρκίνο στα χείλη, ο οποίος μας εξήγησε ότι ήταν αδύνατον να τον αφαιρέσει, διότι αυτό θα σήμαινε πως έπρεπε να πηγαινοέρθει στην Αθήνα τρεις φορές, μία για τη διάγνωση, μία για την έγκριση και μία για την επέμβαση, και δεν είχε τέτοιες δυνάμεις. Τελικά τον χειρουργήσαμε επιτόπου και ο άνθρωπος αυτός είναι πλέον μια χαρά».
«Κάτι άλλο που κάνουμε είναι η κατασκευή παιδικών χαρών και γηπέδων 5x5. Μέχρι τώρα έχουμε φτιάξει έξι γήπεδα ποδοσφαίρου στους Λειψούς, στην Αστυπάλαια, στους Φούρνους, στην Πάτμο, στη Σίκινο και στο Αγαθονήσι, έντεκα παιδικές χαρές σε διάφορα νησιά και πολλές μικρότερες σε αυλές σχολείων, καθώς και δύο κλειστά γυμναστήρια στους Λειψούς και στο Κουφονήσι. Ειδικά τα γήπεδα είναι πολύ σημαντικά γιατί κρατούν τους εφήβους μακριά από τις κακές συνήθειες και τους στρέφουν στον αθλητισμό. Αρα και αυτό είναι κρίσιμο. Το τελευταίο κομμάτι της προσφοράς μας είναι η κατασκευή έργων υποδομής, όπως το φίλτρο αντίστροφης όσμωσης στη Θύμαινα και στη συνέχεια το δίκτυο υδροδότησης στον συνοικισμό Κεραμειδού, και ο αφαλατωτής στη Σίκινο. Η μονάδα διαθέτει δυναμικότητα 200 κυβικών μέτρων ημερησίως και είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου αιχμής, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, αν υπολογίσει κάποιος ότι από τον "νερουλά" το νερό, οι νησιώτες το πληρώνουν €12-€13 το κυβικό, ενώ με τον αφαλατωτή τους στοιχίζει μόλις €0,50. Εχουν άρα μεγάλο οικονομικό όφελος, καθώς και το πλεονέκτημα ότι έχουν συνεχώς νερό», προσθέτει.
Η «Ομάδα Αιγαίου» στηρίζει τα ξεχασμένα νησιά του Αιγαίου, επιχειρώντας να καλύψει τα κενά του κράτους. Με όσα μέσα διαθέτει, προωθεί την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις συνθήκες σύγχρονης διαβίωσης, βοηθώντας με ουσιαστικό τρόπο τους ακρίτες κατοίκους. Εύλογα η ομάδα έχει τιμηθεί με πολλά διαφορετικά βραβεία και αριστεία για τις υπηρεσίες της, ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, για τα μέλη της «Ομάδας Αιγαίου» -που σημειωτέον είναι όλοι εθελοντές και βάζουν τα δικά τους χρήματα για τα καθημερινά έξοδα, αφού ό,τι μαζεύουν από τις χορηγίες το προορίζουν για τα έργα υποδομών-, η πιο μεγάλη ανταμοιβή δεν είναι παρά η ευγνωμοσύνη που εισπράττουν από τον κόσμο: «Η συμμετοχή μας στις αποστολές μοιάζει με ψυχοθεραπεία: Ξεχνάς τα δικά σου προβλήματα βλέποντας τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, να σε υποδέχονται με τέτοια αγάπη. Ο κόσμος δεν είναι απλά φιλικός. Σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι ανάμεσα στην οικογένειά σου. Βλέποντας μας να πλησιάζουμε με τα φουσκωτά, σε κάποια νησιά οι παπάδες πηγαίνουν και χτυπάνε τις καμπάνες. Αλλες φορές βγαίνουν οι γυναίκες στις στέγες και κουνάνε τραπεζομάντιλα και οι άνδρες σκαρφαλώνουν στα βράχια και ρίχνουν δυναμιτάκια. Οταν βγαίνουμε στη στεριά, μας αγκαλιάζουν, μας προσφέρουν διάφορα κεράσματα, τα παιδιά μας φέρνουν λουλούδια. Ομως και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας, οι εκδηλώσεις αγάπης συνεχίζονται. Και στο κατευόδιο, οι κάτοικοι κατεβαίνουν σύσσωμοι στο λιμάνι για να μας αποχαιρετήσουν. Ολα αυτά σου δίνουν θάρρος και κέφι να συνεχίσεις. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και είναι χαρά μας όταν καταλαβαίνουμε πως πιάνει τόπο, βλέποντας αυτή την αυθόρμητη ανταπόκριση των ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Αθανασίου.
  • Βλέποντάς μας να πλησιάζουμε με τα φουσκωτά, οι παπάδες χτυπάνε τις καμπάνες, οι γυναίκες στις στέγες κουνάνε τραπεζομάντιλα, οι άνδρες σκαρφαλώνουν στα βράχια και ρίχνουν δυναμιτάκια...».
Ελίνα Γιαννουλοπούλου
eafb6@yahoo.com

πηγη   http://www.ethnos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου