ΣΕΡΙΦΟΣ
Η Σέριφος είναι ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Αιγαίου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Κυκλάδων κι αποτελεί ένα μπαλκόνι με θέα στα νησιά του ανατολικού τμήματος του συμπλέγματος. Απέχει 74 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, έχει έκταση 75 τ. χλμ και περίπου 1,400 κατοίκους. Αυτό που μαγεύει όλους τους επισκέπτες του νησιού είναι η ακτογραμμή μήκους 81,5 χλμ., από την οποία τα 12 χλμ. είναι αμμώδεις παραλίες.
Η Σέριφος είναι γνωστή για τα γραφικά παραδοσιακά χωριά της και το ασυνήθιστο και συγχρόνως εντυπωσιακό τοπίο της. Απέχει μόλις 2,5 ώρες με πλοίο από το Λιμάνι του Πειραιά και είναι ιδανική τόσο για ολιγοήμερες, όσο και για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα ιδιαίτερα αγαπημένο θέρετρο για όσους θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους σ' ένα μέρος με καλή τουριστική υποδομή που ακόμα όμως διατηρεί τον παραδοσιακό νησιώτικο χαρακτήρα του. Η Σέριφος διαθέτει μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων, στούντιο διαμερισμάτων κι ενοικιαζομένων δωματίων, ιδιαίτερα στο Λιβάδι που είναι το λιμάνι και δημοφιλέστερο θέρετρο στο νησί. Στο Λιβάδι, καθώς και σε άλλα παραθαλάσσια χωριά, υπάρχουν χώροι νυχτερινής διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες για όλα τα γούστα.
Το νησί διαθέτει πολλά σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα που μαρτυρούν τη σπουδαιότητα της Σερίφου στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Τα χωριά της είναι πολύ γραφικά, είτε βρίσκονται σε όμορφους κολπίσκους, είτε σε εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Μια επίσκεψη στη Σέριφο θα σας κάνει να την αγαπήσετε για τη μοναδικότητα και την απαράμιλλη γοητεία της.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Η Σέριφος είναι πλούσια σε σιδηρομεταλλεύματα, και υπάρχει μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων με πλούσιο γεωλογικό ενδιαφέρων, τα οποία μελετούνται κατά καιρούς από διάφορα πανεπιστήμια όπως αυτό της Βιέννης. Στο νησί υπάρχει μεγάλος αριθμός πηγών νερού εξαιρετικής ποιότητας πού είναι πόσιμο.
Διαθέτει μαρίνα για σκάφη και μεγάλο προστατευμένο φυσικό λιμάνι.
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες πρώτοι κάτοικοι της Σερίφου ήταν Αιολείςαπό τη Θεσσαλία, ενώ αργότερα στο νησί έφτασαν Ίωνες άποικοι από τηνΑθήνα. Μεταλλεία σιδήρου και χαλκού υπήρχαν από την αρχαιότητα και οι μεταλλουργικές δραστηριότητες ανάγονται στους Πρωτοκυκλαδικούς χρόνους(3η π.Χ. χιλιετία). Ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα στη Σέριφο δεν υπάρχουν. Τα μόνα αρχαία κτίσματα που σώζονται είναι μαρμάρινοι πύργοι με πιο γνωστό τον Ασπρόπυργο, που ανάγεται στους ύστερους κλασικούς χρόνους.
Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς τουΆργους Ακρίσιος είχε κλείσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα, για να εξαφανιστούν. Εκεί μεγάλωσε ο Περσέας. Όταν μεγάλωσε, ο βασιλιάς της ΣερίφουΠολυδέκτης τον έπεισε να του φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, μιας από τις τρειςΓοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν. Ο Περσέας με τη βοήθεια των θεών θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στη Σέριφο. Στο μεταξύ ο Πολυδέκτης είχε αποπειραθεί να βιάσει τη Δανάη και αυτή για να προστατευτεί είχε καταφύγει σε έναν ναό. Για να εκδικηθεί ο Περσέας, έδειξε στον Πολυδέκτη το τρόπαιό του και εκείνος απολιθώθηκε. Από αρχαίες μαρτυρίες είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Σερίφου λάτρευαν τον Περσέα.
Επίσης στην αρχαιότητα υπήρχε η παράδοση ότι οι βάτραχοι της Σερίφου είναι άφωνοι, η οποία απαντά σε αρκετούς αρχαίους συγγραφείς. Φαίνεται να υπήρχε και η παροιμιώδης έκφραση σερίφιος βάτραχος ή βάτραχος εκ Σερίφου για άφωνους ανθρώπους. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα περιέχει το λήμμα Βάτραχος ἐκ Σερίφου: ἐπὶ τῶν ἀφώνων. παρόσον οἱ ἐν Σερίφῳ βάτραχοι κομισθέντες εἰς Σκῦρον οὐκ ἐφθέγγοντο..
Από τη Σέριφο έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα από τον 6ο π.Χ. αιώνα και έπειτα, τα οποία απεικονίζουν τον Περσέα, την κεφαλή της Μέδουσας ή τον σερίφιο βάτραχο.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Σέριφος έχει πολλές τοποθεσίες που αξίζει να επισκεφθούν οι επισκέπτες του νησιού. Σας προτείνουμε να μη φύγετε αν δεν επισκεφτείτε τα παρακάτω:
• Χώρα και η γύρω περιοχή
Ενετικό Κάστρο, Εκκλησίες, Δημαρχείο, Λαογραφικό & Αρχαιολογικό μουσείο, υδραγωγείο, μύλοι κ.α.
• Κουταλάς και η γύρω περιοχή
Οικισμοί Μεταλλωρύχων, Εγκαταστάσεις Μεταλλείων, της Γριάς το Κάστρο, Άσπρος Πύργος, Ι.Μ.Ευαγγελίστριας Ακρωτηριανής, Θρόνος του Κύκλωπα
• Μεγάλο Λιβάδι
Εγκαταστάσεις Μεταλλείων, Λουτρά, Διοικητήριο Σπηλιαλέζας, Ηρώο
• Μονή των Ταξιαρχών
Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών
• Χωριό Παναγιά
Εκκλησία της Παναγιάς ή Ξυλοπαναγιά
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων βρίσκονται στη Σέριφο. Το νησί διαθέτει πάνω από 70 δαντελωτές παραλίες και ορμίσκους που προφυλάσσονται από τους ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο.
Οι παραλίες της Σερίφου είναι γνωστές για τα κρυστάλλινα νερά τους, ενώ μερικές έχουν κατά μήκος τους καταπράσινα αρμυρίκια που προσφέρουν δροσιά στους λουόμενους. Στη νοτιοανατολική πλευρά, κάτω από τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκονται οι δημοφιλείς παραλίες Λιβάδι και Αυλόμωνας, καθώς και η μεγάλη χρυσή αμμουδιά Λιβαδάκια. Νοτιότερα είναι η παραλία Καράβι, η οποία διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά. Πολύ κοντά βρίσκεται επίσης η παραλία Καλό Αμπέλι, η οποία προσφέρει ησυχία και χαλάρωση σε όσους το επιθυμούν.
Ταξιδεύοντας στη βορειοανατολική ακτή, συναντάμε πανέμορφες παραλίες, όπως: την αμμώδη παραλία της Λιας, το γραφικό ορμίσκο του Άγιου Σώστη, την εκπληκτική παραλία της Ψιλής Άμμου με τα τιρκουάζ νερά, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη του νησιού, καθώς επίσης την παραλία του Αγίου Ιωάννη.
Στη βόρεια πλευρά της Σερίφου θα βρείτε τις παραλίες του Κεντάρχου με γαλαζοπράσινα νερά και αρμυρίκια, καθώς και δύο ορμίσκους στον Πλατύ Γιαλό. Στη βορειοδυτική ακτή βρίσκεται η θαυμάσια παραλία της Συκαμιάς με άμμο και βότσαλο.
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού συναντάμε τη μεγάλη, αμμώδη παραλία του Αβεσσαλού και την παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού, με ρηχά νερά και αρμυρίκια. Η παραλία του Μαλλιάδικου είναι ιδανική για όσους θέλουν ν' αποφύγουν την πολυκοσμία.
Σ' ένα γραφικό όρμο, στη νότια πλευρά του νησιού, θα βρείτε τις παραλίες του Κουταλά, του Γάνεμα και της Βαγιάς. Η παραλία του Κουταλά έχει βότσαλο και αρμυρίκια και βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο χωριό. Η παραλία του Γάνεμα είναι ήσυχη και έχει άμμο, βότσαλο και αρμυρίκια, ενώ στην παραλία της Βαγιάς υπάρχουν πηγές γλυκού νερού αν σκάψετε στην αμμουδιά.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Τη νύχτα η Σέριφος αποκαλύπτει το άλλο της πρόσωπο! Αυτό της διασκέδασης! Εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, μπαράκια και κλαμπ, όπου το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπάρχουν συγκεντρωμένα κυρίως στο Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, που είναι και το κοσμικό κέντρο του νησιού αλλά και στη Χώρα, στην πλατεία των Μύλων καθώς και μέσα στα στενάκια της Πάνω και Κάτω Χώρας.
Για αυτούς που θέλουν να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ αγναντεύοντας το Αιγαίο, σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι μπορούν να κατευθυνθούν προς άλλους πιο απόμερους οικισμούς, όπως οΠλατύς Γιαλός, η Συκαμιά, το Μέγα Λιβάδι.
Ακόμη τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχει πανηγύρια! Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε! Ρωτήστε τους ντόπιους αν κάποια από τις ημέρες της διαμονής σας στο νησί, υπάρχει κάποιο πανηγύρι. Θα ζήσετε μία μοναδική εμπειρία!
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Η Σέριφος συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά μέσο της γραμμής Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Μήλος. Το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 4 ώρες, ενώ με το ταχύπλοο περίπου 2,5 ώρες.
Επίσης, από τη Σέριφο μπορείτε να μεταβείτε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Όλο το χρόνο πραγματοποιούνται δρομολόγια για: Ίο, Κίμωλο, Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο, Φολέγανδρο, Τήνο και Σύρο.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΙΦΟΥ 22810 51470
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός περιοχής 22810
Δήμος Σερίφου 51210
Αστυνομία 51300
Λιμεναρχείο 51470
Αγροτικό Ιατρείο 51202
Λαογραφικό Μουσείο 51181
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων 51520
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου