Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Γκότζι ή Λύκιο, ένα σούπερ φρούτο από την Κίνα στο χωράφι σας


Οι εισαγόμενοι αποξηραμένοι καρποί κοστίζουν στη λιανική αγορά 25 ευρώ το κιλό

Το αποκαλούν μούρο της ευτυχίας και ανήκει στην κατηγορία των super φρούτων, αποτελώντας μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εναλλακτική καλλιέργεια που υπόσχεται ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εισόδημα. Ο λόγος για ένα κινέζικο φρούτο ονόματι λύκιο ή γκότζι που είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες. Απαιτώντας ελάχιστες φροντίδες, μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε άγονα εδάφη.
Το γκότζι έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του
Το γκότζι έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του
Το γκότζι έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ξηρά μορφή.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι οι εισαγόμενοι αποξηραμένοι καρποί αυτού του φυτού κοστίζουν στη λιανική αγορά περί τα 25 ευρώ το κιλό, τα 700-800 κιλά αποξηραμένου καρπού που μπορεί να αποδώσει ένα στρέμμα, υπόσχονται αν μη τι άλλο ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εισόδημα.
Το κόστος εγκατάστασης σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από γεωπόνους ανέρχεται σε 800 ευρώ το στρέμμα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος άρδευσης και υπολογίζοντας ότι φυτεύονται 100-120 φυτά ανά στρέμμα.
Η στρεμματική απόδοση του οπωρώνα σε καρπούς φθάνει τον 1,5 τόνο (700-800 κιλά όταν αποξηρανθούν).Είναι φυλλοβόλος θάμνος και παράγει άνθη και καρπούς σε βλαστούς της ίδιας χρονιάς. Οι καρποί του έχουν λαμπερό πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.Καλλιεργείται με επιτυχία σε μεγάλη ποικιλία εδαφών από βαριά έως αμμώδη, ενώ αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες -30°C, καθώς επίσης και σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40°C. Επίσης, αντέχει στην ξηρασία γιατί αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες η άρδευση είναι απαραίτητη το καλοκαίρι. Προετοιμασία εδάφους πριν από την εγκατάσταση. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι μια εδαφολογική ανάλυση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί:
  • Να χρειάζεται λίπανση με τα στοιχεία που είναι σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά φωσφόρου και καλίου.
  • Διόρθωση του PH όταν είναι όξινο.
  • Αύξηση της οργανικής ουσίας.
  • Εξασφάλιση καλής αποστράγγισης με ισοπέδωση ή διάνοιξη καναλιών.
  • Βαθύ όργωμα για να αυξηθεί η διαπερατότητα του εδάφους στο νερό.
Φύτευση. Οι αποστάσεις φύτευσης να είναι 3-4 m μεταξύ των γραμμών και 2,5 m φυτό από φυτό, δηλαδή 100 έως 135 δέντρα το στρέμμα. Ακολουθεί χάραξη και άνοιγμα των λάκκων οι όποιοι πρέπει να είναι τουλάχιστο τριπλάσιο από το μέγεθος της γλάστρας του φυτού. Εάν δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί για την αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος καθολικά τότε γεμίζουμε τους λάκκους με μείγμα από χώμα κοπριά, ζεόλιθο, μυκόριζα και ενεργούς μικροοργανισμούς. Αμέσως ακολουθεί πότισμα και υποστύλωση με πασσάλους 2.5 m.
Μπορεί να αντέχει στην ξηρασία, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες είναι απαραίτητο το πότισμα το καλοκαίρι. Το πότισμα γίνεται με σταγόνα ή με μικροεκτοξευτήρες χωρίς να βρέχονται τα φύλλα για να μην έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών. Πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Στο στάδιο αυτό πρώτη φροντίδα μας είναι η καταστροφή των ζιζανίων τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και μεταξύ των φυτών.
Το πότισμα πρέπει να εφαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλο το καλοκαίρι ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Το κλάδεμα αρχίζει από το πρώτο έτος με τη αφαίρεση όλων των πλαγίων βλαστών έκτος ενός όπου δένεται στον πάσσαλο που έχουμε καρφώσει κατά τη φύτευση.
Οταν ο κύριος βλαστός φτάσει το ύψος 1-1,2m κλαδεύεται για να έχουμε πλάγιους βλαστούς. Σε αυτούς θα σχηματιστούν τα πρώτα άνθη και καρποί. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται με το χέρι, όταν οι καρποί γίνουν κόκκινοι ή πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία. Χρονικά η συγκομιδή αρχίζει από τον Ιούλιο μέχρι να πέσουν οι πρώτες παγωνιές.
Πηγή πλούσια σε βιταμίνες
Η γεύση από το λύκιο μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Στην Κίνα είναι αρκετά διαδεδομένη η σούπα από τον καρπό αυτόν και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό. Ως τρόφιμο, τα αποξηραμένα γκότζι, παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση.
Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες. Σημαντική είναι η παρουσία της βεταΐνης, μιας ουσίας η οποία βοηθά στην απαλλαγή από το λίπος του ήπατος, ηρεμεί από τη νευρικότητα και ενισχύει τη μνήμη.
Ο καρπός και τα φύλλα του λύκιου μπορούν να καταναλωθούν ως εξής:
  • Νωπός ως φρούτο ή σε σαλάτες.
  • Αποξηραμένος όπως η σταφίδα.
  • Τα φύλλα και οι κορυφές των βλαστών μπορούν να γίνουν πράσινη σαλάτα.
  • Χυμός, μόνος ή με μείγματα με άλλους χυμούς.
  • Μαρμελάδα με διάφορα φρούτα.
  • Συστατικό στη μαγειρική.
  • Τσάι με διάφορα βότανα.
  • Λικέρ και κρασί είτε παρασκευαζόμενο μόνο από λύκιο είτε σε μείγματα με κρασί από σταφύλι.
  • Συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες.
Που θα απευθυνθώ
Γεωπόνος Σοφοκλής Παπουής - Ροδόπη. Τηλ. 25310 23707
Κώστας Νάνος

περισσότερα στο http://www.ethnos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου