Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αριστοφάνης και Μολιέρος το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Με τρεις από τους σημαντικότερους συγγραφείς κωμωδίας όλων των εποχών, τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ το Εθνικό Θέατρο καλεί το κοινό να συναντηθεί με το χιούμορ, το πνεύμα αλλά και τον ουσιαστικό προβληματισμό τους.

«Η κωμωδία ως παγκόσμια γλώσσα που "κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει" θα κυριαρχήσει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιάννη Χουβαρδά.


«Γιατί όσο κοινό όχημα και για τους τρεις είναι το γέλιο, η σάτιρα, η ψυχαγωγία, άλλο τόσο είναι η βαθιά περίσκεψη για τον άνθρωπο και η κατανόηση της φθαρτής του μοίρας» πρόσθεσε ο κ.Χουβαρδάς σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώτης κρατικής σκηνής.


Με άξονα το στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας» η πρώτη κρατική σκηνή, επιλέγει τρεις σπουδαίους θεατρικούς συγγραφείς – τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ – και τρία έργα που ασχολούνται με το δικό του τρόπο το καθένα με την ελληνικότητα, διοργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις στο εξωτερικό και συναντά εκτός των τειχών του το κοινό από την Επίδαυρο σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη.


Με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη κάνει πρεμιέρα το Εθνικό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η παράσταση σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Νίκου Μαστοράκη και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.


«Πρόκειται για ένα κομβικό έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας που εγκαινιάζει πολύ νωρίς το διάλογο για το τι είναι ο Σωκράτης. Ο Αριστοφάνης στο πρόσωπο του Σωκράτη σατιρίζει τις «προοδευτικές» εκπαιδευτικές ιδέες που εισήγαγαν οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα» είπε ο Νίκος Μαστοράκης για να συμπληρώσει πως «σε μια εποχή κοινωνικών και ηθικών αναζητήσεων και έντονων ανακατατάξεων που τα όρια των ρευμάτων, των ιδεών και της προόδου βρίσκονται σε σύγχυση και υπό διαπραγμάτευση το αριστοφανικό έργο αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ».


Τους δύο βασικούς ρόλους του Στρεψιάδη και του Σωκράτη στην παράσταση ερμηνεύουν ο Γιάννης Μπέζος και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.


Με ένα κλασικό αριστούργημα, τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου- που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου (και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, σε περιοδεία)- επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο ο Λευτέρης Βογιατζής.


Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου και σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και τη δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.


«Πρόκειται για ένα έργο που σου δίνει την αίσθηση ότι είναι αχρονικό και συγχρόνως βαθιά ριζωμένο στην εποχή του. Το ανέβασμά του την Επίδαυρο είναι και μία ευκαιρία να ανακαλυφθεί από το κοινό ξανά», ανέφερε η Χρύσα Προκοπάκη που επιμελείται την μετάφραση. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου και Στεφανία Γουλιώτη.


Τέλος, «Ο Περικλής», η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και μετάφραση Διονύση Καψάλη που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ Globe to Globe για τον Σαίξπηρ περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Οι ημερομηνίες και οι χώροι θα ανακοινωθούν προσεχώς.


Το Εθνικό στο εξωτερικό


Το Εθνικό Θέατρο ενισχύει και αυτό το καλοκαίρι ενεργά το διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία του εξωτερικού. Προωθεί συνεργασίες με ξένα θέατρα και σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, διοργανώνει περιοδείες και συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ.


Ειδικότερα, συμμετέχει στο φεστιβάλ «Resistance in the Mediterranean» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 17 Ιουνίου στο Ballhaus Naunystrasse με τη σκηνική ανάγνωση του ειδικά γραμμένου για το φεστιβάλ έργου της Λένας Κιτσοπούλου «Ν – ΕΥΡΩ – ΣΗ». Την ίδια μέρα, έξι νέα έργα μικρής διάρκειας γύρω από το θέμα «Αραβική Άνοιξη/Ευρωπαϊκό Φθινόπωρο» θα παρουσιαστούν με τη μορφή σκηνικής ανάγνωσης. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν τις ριζικές και πολιτικές αλλαγές που υφίστανται οι χώρες τους και δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς να υψώσουν ελεύθερα τη φωνή τους.


Ακόμη, το Εθνικό Θέατρο και η Δραματική Σχολή του, σε συνεργασία με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης (UTE) και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, τη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου στους Δελφούς, με θέμα «Πόλεμος και Σκηνή». Τα εργαστήρια θα διευθύνει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ και πλάι στην πρακτική άσκηση θεατρολόγοι και φιλόσοφοι θα αναπτύξουν τον θεωρητικό στοχασμό.


«Το Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Η Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, τρεις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστούν στις 5, 9 και 13 Ιουνίου αντίστοιχα με τη μορφή αναλογίου στο Theatre de la Ville και η ανάγνωσή τους θα αναμεταδοθεί από τη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία, στο σταθμό France Culture.


Τέλος, η παράσταση «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας Blitz, παραγωγή του Εθνικού θεάτρου της σεζόν 2009-2010, θα μετέχει στο Φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης που διοργανώνει το Theatre de la Ville στο Παρίσι με τη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. (Η παράσταση θα δοθεί στις 8 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή του Theatre de la Ville).

 πηγη   http://www.magnesianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου