Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΟΜΟΚΟΣ: Εκδήλωση του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέου Μοναστηρίου "Η Ανατολική Ρωμυλία"


Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέου Μοναστηρίου "Η Ανατολική Ρωμυλία" διοργανώνει, το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 και στις 8 μ.μ,  μουσικοχορευτική εκδήλωση  με παραδοσιακή Τοπική ορχήστρα, στο προαύλιο χώρου του Δημοτικού Καταστήματος στο Νέο Μοναστήρι (Χώρος Δέλτα).
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα,  εκτός από το να διασκεδάσουν με Παραδοσιακά Τραγούδια, να απολαύσουν και το παραδοσιακό φαγητό ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ (πρόβατο με πλιγούρι).


http://www.domokos.gr/


Η Ανατολική Ρωμυλία



Η Βόρειος Θράκη είναι ο χώρος που περικλείεται από τις οροσειρές του Αίμου από βορά, της Ροδόπης από νότου, και του Όρβηλου από δυτικά, βρέχεται δε από τον Εύξεινο Πόντο από ανατολικά. Κατά το Συνέδριο του Βερολίνου (01 Ιουλ 1878) ανακηρύχθηκε αυτόνομη επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας της Βόρειας Θράκης, στην οποία δόθηκε το όνομα ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΑ ή ΡΩΜΥΛΙΑ. Η αυτονομία αυτή διήρκησε μέχρι 06 Σεπ 1885, χρονιά κατά την οποία προσαρτήθηκε πραξικοπηματικά στη Βουλγαρία. Οι Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, που έχουν τη Ελληνική καταγωγή από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστοί ως θράκες, υπέστησαν από τους Βουλγάρους τα πάνδεινα, αγωνίστηκαν όμως γενναία για να αποφύγουν τον εκβουλγαρισμό. Χωρίς όμως την υποστήριξη της μητέρας Ελλάδας και των Μεγάλων Δυνάμεων, αναγκάσθηκαν σιγά-σιγά να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη τους και να εγκατασταθούν στην ελεύθερη Ελλάδα ή σε άλλα μέρη. Επισφράγιση της εγκαταλείψεως αυτής ήταν η Συνθήκη του Νεϊγύ 27 Νοε 1919) στην οποία μεταξύ των άλλων υπήρχε και ο όρος για την εκούσια ανταλλαγή πληθυσμών, η οποία όμως από μέρους των Βουλγάρων μετατράπηκε σε ακούσια. 


περισσότερα στο    http://adiotos.wordpress.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου