Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΑΣΤΑΚΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ: Με θέα τα Επτάνησα!!!!


Στον μυχό του ομώνυμου κόλπου και με αξιοθέατα που περιλαμβάνουν κατάφυτα τοπία, μοναστήρια και ιστορικούς χώρους, ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα είδος πύλης προς τα Επτάνησα.

Στον μυχό του ομώνυμου κόλπου και με αξιοθέατα που περιλαμβάνουν κατάφυτα τοπία, μοναστήρια και ιστορικούς χώρους, ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα είδος πύλης προς τα Επτάνησα. Παλαιότερα, υπήρξε σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού που προερχόταν από το γειτονικό βελανιδόδασος Ξηρομέρου. Οι νεοκλασικές επιδράσεις δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τα κτίρια της προκυμαίας, ενώ οι γειτονικές παραλίες ανήκουν στις ομορφότερες της Δυτικής Ελλάδας. Το σπήλαιο του Αγ. Νικολάου είναι το παλαιότερο προϊστορικό μνημείο ενώ την αρχαιοελληνική Ιστορία «εκπροσωπούν» ο ναός του Διός Καραού, η Κριθωτή στη τοποθεσία Μαραθιάς και η Μάραθος στο Πλατυγιάλι. Τα κυριότερα βυζαντινά μνημεία είναι η Βασιλική στις Γράβες Αστακού και το κάστρο. Βορειοανατολικά του Αστακού υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού οχυρού, ενώ στους πρόποδες του λόφου στον οποίο έχει απλωθεί η κωμόπολη ξεχωρίζουν οι «Σπηλιές του Κύκλωπα».
Με θέα τα Επτάνησα
ΦΩTOΓΡAΦIΑ: Χρήστος Κατσαούνης
www.luft-stahl.com
TΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αιτωλοακαρνανία - Συνταγή
Γαρίδες με σαλάτα
Υλικά
  • 20 γαρίδες μεγάλες
  • 1 μαρούλι χοντροκομμένο
  • 3 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό αγγούρι σε κύβους
Για τη σος
  • ½ φλιτζ. μαγιονέζα
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Με θέα τα Επτάνησα
Πλένουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που έχουμε αλατίσει, φροντίζοντας να τις σκεπάζει. Βράζουμε τις γαρίδες για 6-8 λεπτά και τις αποσύρουμε όσο ακόμη «κρατάνε». Τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε. Ρίχουμε σε μπολ τα υλικά της σος και τα ανακατεύουμε καλά με τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε τη σαλάτα με τις γαρίδες και συνοδεύουμε με τη σος σε ξεχωριστό μπολ ώστε ο καθένας να προσθέσει όση σος θέλει στη σαλάτα του. Για να είναι νόστιμη η σαλάτα χρειάζεται καλό ανακάτεμα με τη σος.
Nίκη Mηταρέα
nmitarea@pegasus.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου