Τα.... καλά της ελεγχόμενης χρεοκοπίας άρχισαν απο τις Συνεταιριστικές Τράπεζες. Το αγωνιώδες ερώτημα είναι εύλογο "τι θα γίνει με τα λεφτά μας και τα δάνεια μας;".
Αιφνιδιαστικά ακομη και για την ίδια την Διοίκηση και πολύ περισσότερο για τις χιλιάδες μετόχων της έκλεισε σήμερα το πρωί η Συνεταιριστική τράπεζα Λαμιας.Οι πόρτες είναι κλειστές και μέσα οι υπάλληλοι σε ορισμένους από τους οποίους δεν επιτρέπεται ούτε τα τηλέφωνα να σηκώσουν και ο ειδικός ελεγκτής της τράπεζας της Ελλάδος.
Η είδηση δεν έχει γινει ακομη ευρύτερα γνωστή και αναμένεται τις επόμενες ώρες να κατακλυσθεί από κόσμο προκειμένου να δουν οι άνθρωποι τι θα γίνει με τα λεφτά τους.
Η ευθύνη βέβαια δεν ανήκει στη Διοίκηση αλλά στην τράπεζα της Ελλάδος.
Τα μηνύματα είχαν έρθει εδώ και τρεις μήνες όταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αρνήθηκε να στηρίξει την Συνεταιριστική τράπεζα Λαμίας και την αντίστοιχη της Ευβοίας αρνούμενη να καταθέσει τα αποθεματικά της στις δυο αυτές Τράπεζες Λαϊκής βάσης. Ηταν ένα γερό χτύπημα για την συνεταιριστική ιδέα προς όφελος των μεγάλων τραπεζών όπου άλλωστε πάει και ένα μεγάλο μέρος του δανειακού προϊόντος της Ελλάδος απο το ΔΝΤ και τους άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Σύμφωνα με τις πρώτες ασαφείς πληροφορίες οι μέτοχοι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους αλλα δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση απο την Τράπεζα της Ελλάδος που ουσιαστικα με εντολή του Υπουργείου ΟΙκονομικών κατέβασε τα ρολά της ΣΤΛ και άλλων τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών , αν δηλαδή η εγγύηση της τράπεζας της Ελλάδος ειναι για ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων ή μέχρι 100.000 ευρώ. ΄Οσον αφορά στα δάνεια αυτά λέγεται θα μεταφερθούν στις εμπορικές τράπεζες με ότι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς όρων δανειοδότησης αλλα και αντιμετώπισης σε περίπτωση καθυστερήσεων ή αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου. Κάτι που δεν ίσχυε στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας.
Μια ιστορία ,μια τράπεζα που άντεξε για 112 χρόνια έπεσε θύμα της μνημονικής πολιτικής οπως παρόμοια τύχη θα έχουν και ορισμένες τουλάχιστον απο τις κεντρικές τράπεζες της χώρας .Η πτώχευση της Χώρας με όλες τις συνέπειες της απλώνει τις παγερές δαγκάνες της σε όλη τη χώρα. Σήμερα η prova genelare έγινε απο την Λαμία , την Αχαϊκή, Χαλκίδας και Λέσβου. Η Χαλκίδας πήρε μικρή παράταση μετά απο πολιτική παρέμβαση αλλά έρχεται και σε αυτή το τέλος.
Η υπόθεση ήταν οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές προσχεδιασμένη εδώ και καιρό ίσως και πριν την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του ελληνικού υπουργείου των Οικονομικών και της τρόϊκας σε σχέση με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Ως εύκολα θύματα επιλέχτηκαν οι Συνεταιριστικές τράπεζες και μάλιστα περιφερειακές που εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξουν έντονες και βίαιες λαϊκές αντιδράσεις.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...
¨Ολα ξεκίνησαν απο μιά επιστολή του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος υποτίθεται εμπιστευτική η οποια ομως διέρρευσε επιλεκτικά στην εφμερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ που εσχάτως άλλαξε Διεύθυνση ,στην οποία ο κ.Προβόπουλος εκανε εισήγηση στον Βαγγέλη Βενιζέλο για το κλεισιμο αυτών των τραπεζών.
Ιδού το κείμενο της επιστολής....
«Κύριε Αντιπρόεδρε,
Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας σας είχα ενημερώσει για τις δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών. Επίσης, στις 16 Νοεμβρίου 2011 ο Υποδιοικητής και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) είχαν, σε ειδική προς τούτο συνάντηση, ενημερώσει σχετικά και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, σ’ εκείνη τη συνάντηση είχαν εκφραστεί οι προθέσεις της ΤτΕ να προβεί στη λήψη εποπτικών μέτρων (τοποθέτηση επιτρόπου ή ακόμα και ανάκληση αδείας) σε ορισμένες από τις τράπεζες του κλάδου. Εκτοτε, η ΤτΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις έξι συνεταιριστικών τραπεζών, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των οποίων εμφάνιζαν έντονη επιδείνωση. Παράλληλα, συνεχιζόταν και ο νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών τραπεζών.
Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, η Αχαϊκή, η Ευβοίας, η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και πιθανότατα μη αναστρέψιμη θέση, εμφανίζοντας πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι εν λόγω τράπεζες αποτελούν το 13% της αγοράς, με σύνολο δανείων προ προβλέψεων ύψους 452 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 432 εκατ. ευρώ, 40 καταστήματα και 241 άτομα προσωπικό, ενώ, όπως και η πλειονότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, χαρακτηρίζονται από την έλλειψη επαρκούς ενεχύρου και συνεπώς τη μη δυνατότητα πρόσβασής τους στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας. Επίσης, όπως προέκυψε μετά από συναντήσεις στελεχών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των εν λόγω τραπεζών, δεν διαφάνηκε να υπάρχει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών, που, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να επαναφέρει τα μεγέθη των τραπεζών αυτών σε βιώσιμη τροχιά.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΤτΕ σκοπεύει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εποπτικές ενέργειες και συγκεκριμένα σε τοποθέτηση Επιτρόπου. Με δεδομένη την ήδη επιβαρημένη κατάσταση των τραπεζών αυτών, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ να αναγκαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει και στην ανάκληση της αδείας τους, γεγονός που θα απαιτήσει την κάλυψη των καταθετών.
Λόγω του ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, εκτιμάται απαραίτητη η αποζημίωση του συνόλου των καταθετών, κάτι που συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο (με στοιχεία 31.12.2011), ποσό που ισούται με το μη καλυπτόμενο από το ΤΕΚΕ ύψος καταθέσεων των εν λόγω συνεταιριστικών.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι επτά ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα, την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θετικό είναι το γεγονός ότι η πλέον αδύναμη εξ αυτών, η Ηπείρου, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, είναι αυξημένη η πιθανότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΤτΕ να εφαρμόσει εποπτικά μέτρα σε ορισμένες από τις τράπεζες της κατηγορίας αυτής. Συνολικά, οι συνεταιριστικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες έχουν δάνεια και καταθέσεις ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πλησίον του εποπτικού ορίου και αυξημένο λόγο καθυστερήσεων.
Τέλος, οι πέντε σχετικώς πιο ισχυρές από εποπτικής άποψης τράπεζες, με ύψος δανείων άνω των 2 δις. ευρώ και καταθέσεις 1,9 δις. ευρώ, δεν αντιμετωπίζουν μεν άμεσο πρόβλημα. Ωστόσο, περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι βέβαιο ότι δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες και σύντομα θα απαιτηθεί και γι’ αυτές ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους βάσης. Συνολικά, ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών αφορά δάνεια ύψους 3,5 δις. ευρώ και προσωπικό 1.307 ατόμων. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση επί των ανωτέρω ζητημάτων…».
Τα ερωτήματα των μετόχων είναι πολλά και αναπάντητα ως αυτή την ώρα. Κωδικοποιημένα συνοψίζονται ως εξής:
"Είναι δυνατόν σε τοπικό επίπεδο κάποιοι να γνώριζαν αλλά να απέκρυπταν από τους φθιώτες μικροκαταθέτες την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για να μην προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις;
Είναι κομματικά και πολιτικά πρόσωπα και ποιά που όλη την προηγούμενη εβδομάδα ενώ ασχολούνταν με τις εσωκομματικές εκλογές απέκρυπταν ένα τέτοιο τραγικό νέο ή και αυτοί το αγνοούσαν;"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου