Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κ Ρ Η Τ Η: Λίμνη Κουρνά




Η λίμνη του Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη στη Κρήτη και βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και καταπράσινους ελαιώνες. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κουρνά, 2.5km νότια από την παραλία της Γεωργιούπολης, 43km ανατολικά των Χανίων και 20km δυτικά του Ρεθύμνου.
Το όνομα της προέρχεται από την αραβική λέξη για τη «λίμνη» και το «λουτήρα». Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία, ενώ πιστεύεται ότι υπήρχε κοντά ιερό της Κορησίας Αθηνάς.
Δημιουργία της λίμνης
Η λίμνη δημιουργείται από την συσσώρευση του υπόγειου νερού που κατεβαίνει από τα Λευκά Όρη και αναβλύζει από την πηγή Αμάτι ή Μάτι, η οποία το καλοκαίρι βγαίνει στην επιφάνεια, ενώ τον χειμώνα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Υπάρχει και μια δεύτερη πηγή που την τροφοδοτεί, αλλά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Ουσιαστικά, η λίμνη του Κουρνά αποτελεί ένα μεγάλο κοίλωμα που τροφοδοτείται από την νοτιοανατολική του πλευρά με νερό λόγω του πορώδους του εδάφους ενώ από την απέναντι στεγανοποιείται λόγω της φύσης των πετρωμάτων.
Το νερό που αναβλύζει από την πηγή Αμάτι γεμίζει την λίμνη είναι μικρή και έχει κυκλικό σχήμα, καθώς έχει έκταση 579 στρεμμάτων, μέγιστο βάθος 22,5m, μέγιστο μήκος 1080m και μέγιστο πλάτος 880m. Ο όγκος του νερού το καλοκαίρι ανέρχεται περίπου στα 7.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα νερά της λίμνης μεταφέρονται στην θάλασσα μέσω του ποταμού Δέλφινα.
Σε κάποια τμήματα της λίμνης έχουν γίνει και έργα υπερχείλισης και αποστράγγισης του νερού προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την θάλασσα.
Χλωρίδα και Πανίδα
Η λίμνη Κουρνά και τα περίχωρα της αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα για την Ελλάδα, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές της Κρήτης όπου υπάρχει άφθονο γλυκό νερό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Γι’αυτό το λόγο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με σπάνια υδροχαρή φυτά και δέντρα. Το σκοτεινό χρώμα της λίμνης οφείλεται στα φύκια που βρίσκονται στο πυθμένα της.
Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών όπως νερόκοτες, πάπιες, ερωδιοί και κορμοράνοι. Επίσης, η λίμνη Κουρνά ήταν ανέκαθεν πολύ γνωστή για τα χέλια της, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο υδροβιότοπος επίσης φιλοξενεί νερόφιδα και χελώνες. Ειδικά, για τις χελώνες, εδώ ζει το σπάνιο είδος της εμύδης (Malaclemys terrapin), μιας χελώνας με βούλες στο καβούκι της.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους πληθυσμοί από χρυσόψαρα, τα οποία έριξαν άγνωστοι στο νερό. Προβλέπεται ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός τους, θα διαταράξει σημαντικά το κλειστό αυτό οικοσύστημα.
Τι θα δείτε
Η λίμνη Κουρνά είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και τους ντόπιους. Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα και για βόλτα. Το καλοκαίρι, ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα (3.5 km).
Στην μια πλευρά της λίμνης υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες, με θέα στη λίμνη. Δίπλα στις καφετέριες, το καλοκαίρι, με την υποχώρηση των υδάτων, σχηματίζονται μικρές παραλίες με λευκή άμμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο. Οι παραλίες διαθέτουν και ομπρέλες.
Επίσης, ενοικιάζονται θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα στη λίμνη. Η βόλτα με το ποδήλατο είναι μια ιδανική επιλογή για το απόγευμα, καθώς τα χρώματα του νερού είναι υπέροχα και η ηρεμία της λίμνης μαγευτική.
Το χειμώνα και την άνοιξη η στάθμη του νερού είναι ψηλότερα και ο περίπατος τριγύρω από τη λίμνη είναι δυσκολότερος, καθώς η βλάστηση είναι έντονη στα όρια της όχθης. Οι παραλίες εξαφανίζονται και το νερό κατακλύζει ακόμη και τα σκαλάκια που βρίσκονται δίπλα στις ταβέρνες.



Μύθοι για τη λίμνη
Η λίμνη έχει σκοτεινά νερά, που προκαλούν δέος σε όσους τα βλέπουν. Έτσι, παλιά δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη, δηλαδή χωρίς πυθμένα. Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5m.
Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν. Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!». Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης.
Ένας δευτερεύων μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει. Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός τη κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.
Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου