Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Λίμνη Στεφανιάδα Αργιθέας - Καρδίτσα






Δύο χλμ. περίπου από τη Μονή Σπηλιάς βρίσκεται η μικρή λίμνη Στεφανιάδας, η οποία σχηματίστηκε από κατακρήμνιση του εδάφους το 1963-64 και την δημιουργία λεκάνης που σιγά - σιγά γέμισε νερό, έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομες σχετικά ακτές και στάθμη που επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες). Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου.

Το σχήμα της είναι ελλειπτικό (διαστάσεις: περίπου 200x400μ.), ενώ το υψόμετρο της στάθμης της είναι 700μ.. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ο μεγάλος ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της λόγω της μικρής συνοχής των πετρωμάτων που συγκρατούν τα νερά της και που ήταν η αιτία του σχηματισμού της.
Από τη λίμνη Στεφανιάδας ο δρόμος (χωματόδρομος με δυσκολίες) συνεχίζει προς τα χωριά του Δήμου Αχελώου και Ευρυτανίας (Κέδρα).

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου