Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ριζικές αλλαγές στη διοργάνωση των εμπορικών εκθέσεων!!!!



Στη τυποποίηση των διαδικασιών διοργάνωσης εκθέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο προχωρεί η Κυβέρνηση, φέροντας τα πάνω - κάτω στα ισχύοντα μέχρι σήμερα, θέτοντας πλέον αυστηρές προϋποθέσεις στους διοργανωτές και τους υποδοχείς των εκθέσεων.
Οδηγίες για τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων και των εκθεσιακών κέντρων στο εσωτερικό της Ελλάδας εμπεριέχει κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την απόφαση, προκειμένου να λειτουργήσουν εκθέσεις που διοργανώνονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για ειδικές, κλαδικές και γενικές εμπορικές εκθέσεις με αντικείμενο την προβολή βιομηχανικών, γεωργικών, χειροτεχνικών κλπ. προϊόντων και υπηρεσιών (με εξαίρεση τις εκθέσεις εικαστικών τεχνών), είτε για εμπορικές εκθέσεις στα πλαίσια συνεδρίων, απαιτείται γνωστοποίηση στο οικείο Δήμο, ή, στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων, στην οικεία Περιφέρεια.
Προκειμένου να διοργανωθούν οι εκθέσεις απαιτείται άδεια καταλληλότητας εκθεσιακών κέντρων και εκθεσιακών χώρων, στεγασμένων μόνιμα ή προσωρινά, υπαίθριων ή μικτών. Άδεια καταλληλότητας δεν απαιτείται ειδικά για τα εκθεσιακά κέντρα και χώρους, που είναι στεγασμένοι μόνιμα και των οποίων ο συνολικός λειτουργικός χώρος (κύριος εκθεσιακός, αποθηκευτικός και βοηθητικός) δεν υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ.. Η άδεια καταλληλότητας χορηγείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων κατόπιν αιτήσεως του κυρίου, νομέα ή κατόχου των εκθεσιακών κέντρων και χώρων.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η διενέργεια εκθέσεων, εάν ο κύριος, νομέας ή κάτοχος των εκθεσιακών κέντρων και εκθεσιακών χώρων δεν διαθέτει άδεια καταλληλότητας.
Η ανακοίνωση λειτουργίας εμπορικών εκθέσεων γίνεται από τον διοργανωτή στο Δήμο ή, στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων, στην Περιφέρεια, στα όρια των οποίων πρόκειται να διεξαχθεί η έκθεση. Η ανακοίνωση υποβάλλεται τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία λειτουργίας της έκθεσης και περιλαμβάνει υποχρεωτικά:
1) Πλήρη στοιχεία του διοργανωτή, αριθμό πρωτοκόλλου άδειας καταλληλότητας του εκθεσιακού χώρου, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από το διοργανωτή ότι δεν έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα της απάτης, υπεξαίρεσης, χρεοκοπίας, πλαστογραφίας ή φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, παράβασης των νόμων για τα ναρκωτικά και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση,
2) Ότι υποχρεωτικά θα παρευρίσκεται γενικός ιατρός ή διπλωματούχος νοσοκόμος, προκειμένου να διασφαλίζεται η παροχή πρώτων βοηθειών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης,
3) Ότι συνεργάζεται με κατάλληλα αδειοδοτημένο συλλέκτη για τα απόβλητα που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα.
Οι υπηρεσίες, στις οποίες κατατίθενται υπεύθυνες δηλώσεις, υποχρεούνται να ενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ενώ οι διευθύνσεις ή τα τμήματα των Δήμων ή των Περιφερειών στους οποίους γίνεται η ανακοίνωση, υποχρεούνται εντός 15 ημερών να αναζητούν υπηρεσιακώς αντίγραφο της άδειας καταλληλότητας των μόνιμα στεγασμένων εκθεσιακών κέντρων και χώρων και των προσωρινά στεγασμένων, υπαίθριων ή μικτών, εκθεσιακών κέντρων και χώρων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η λιανική πώληση εκθεμάτων εντός του εκθεσιακού κέντρου και χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης (δεν ισχύσει για τις ανθοκομικές εκθέσεις). Ακόμη, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε έκθεση εκθέτη με την ιδιότητα του παραγωγού, αν η δήλωση συμμετοχής δεν συνοδεύεται από σχετική βεβαίωση της ιδιότητας αυτής από τον αρμόδιο φορέα (Επιμελητήριο, Συνεταιρισμός κλπ.).
Μεταβολή της ημερομηνίας ή του εκθεσιακού κέντρου και χώρου διεξαγωγής της έκθεσης ή μεταβολή του είδους των εκθεμάτων ή του κλάδου που θα προβληθεί στην έκθεση είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι ο διοργανωτής υποβάλλει ανακοίνωση προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας 15 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της έκθεσης.
Τέλος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δημοσιεύουν στον οικείο διαδικτυακό τους τόπο πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργούσες εμπορικές εκθέσεις και όσες προγραμματίζεται να διεξαχθούν, όπως και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής, το χαρακτήρα των εκθέσεων και το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους, το είδος των εκθεμάτων και τα στοιχεία των διοργανωτών.

πηγη  http://news.in.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου