Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Δύο απόψεις για το τι θα συμβεί 21 Δεκεμβρίου 2012.


Η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα γύρω από το έτος 2012 και το ημερολόγιο μακράς περιόδου των Μάγιας πλησιάζει να ξεπεράσει και τον θόρυβο που είχε γίνει σχετικά με τον ερχομό του 2000. Μερικές από τις θεωρίες έχουν στοιχεία αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, αστρονομίας και φυσικής, πολυπλοκεύοντας το όλο ζήτημα.
Το www.informationisbeautiful.net προσπαθεί να διαλευκάνει την κατάσταση παρουσιάζοντας δύο αντικρουόμενες απόψεις, αυτής των υποστηρικτών και αυτής των "δύσπιστων". Παρακάτω είναι μεταφρασμένα τα κείμενα αλλά αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και το δικό τους site για να δείτε τα διαγράμματα και τις εικόνες. Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν πηγές και για τις δύο απόψεις, και φυσικά μπορείτε να βρείτε ατέλειωτες πληροφορίες για το θέμα με μια απλή αναζήτηση στο internet για το 2012.
Υποστηρικτές: Πιστεύουμε ότι θα συμβούν καταστροφικά γεγονότα ή κάτι που θα αλλάξει την ανθρωπότητα το 2012.

Δύσπιστοι: Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί τίποτα το αξιόλογο ή καταστροφικό το 2012.

Αρχαιολογικές, μυθολογικές και αριθμολογικές πηγές σχετικές με τους Μάγιας συμφωνούν ότι η 21η Δεκεμβρίου 2012 θα είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της ανθρωπότητας.Η άποψη ότι θα συμβούν κοσμογονικά γεγονότα το 2012 βασίζεται σε ερμηνείες των ημερολογίων των Μάγιας, που οι επιστήμονες έχουν απορρίψει ως ανυπόστατες.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα θα μεταμορφωθεί φυσικά ή πνευματικά, ή θα είναι η αρχή του τέλους του κόσμου.Ειδικοί μελετητές του πολιτισμού των Μάγιας θεωρούν ότι μια τέτοια ερμηνεία αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας των Μάγιας
Το ημερολόγιο των Μάγιας με την μεγαλύτερη διάρκεια είναι το "ημερολόγιο μακράς περιόδου", που καλύπτει περίπου 5.125 χρόνια (13 μπακτούνς, baktuns) και το τέλος του είναι η 21η Δεκεμβρίου 2012.


Οι ειδικοί δεν συμφωνούν με την ημερομηνία του τέλους του ημερολογίου. Ακόμη η περίοδος που κάλυπταν τα ημερολόγια δεν ήταν πάντοτε η ίδια, για παράδειγμα μερικά ημερολόγια κατέγραφαν περιόδους 7.886 ετών (20 μπακτούνς).
Το τέλος ενός ημερολογίου σηματοδοτεί το τέλος ενός "μεγάλου κύκλου" και το τέλος του κόσμου.Το τέλος ενός ημερολογίου δεν σήμαινε ότι θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Οι Μάγιας διοργάνωναν γιορτές για το τέλος κάθε χρονολογικού κύκλου. Ακόμη είχαν προφητείες που αναφέρονταν σε χρονικές περιόδους μετά το τέλος του ημερολογιακού κύκλου.
Υπάρχουν πολλά κείμενα των Μάγιας που αναφέρονται στο 2012.Η μόνη αναφορά για το 2012 υπάρχει σε ένα κείμενο που βρέθηκε στην πόλη Tortuguero του Μεξικό. Το ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν σε αυτή την πόλη ήταν 20 μπακτούν (7.886 έτη).
Σημερινοί αρχηγοί των Μάγιας που γνωρίζουν για τις αρχαίες παραδόσεις τους, πιστεύουν ότι το 2012 θα συμβεί κάποιο κοσμογονικό γεγονός που θα αλλάξει την ανθρωπότητα.Πολλοί λίγοι Μάγιας χρησιμοποιούν τα ημερολόγια μακράς διάρκειας στις ημέρες μας. Τα ημερολόγια αυτά ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από αρχαιολόγους. Ο αρχηγός Apolinario Chile Pixtun υποστηρίζει ότι η έννοια του "τέλους του κόσμου" δεν υπάρχει στις παραδόσεις και τα θρησκευτικά πιστεύω των Μάγιας.
Η 21η Δεκεμβρίου 2010 είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για την αστρονομία:Η 21η Δεκεμβρίου 2012 δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία:
Σε αυτή την ημέρα θα συμπληρωθεί ένας κύκλος 26.000 ετών, "Της πομπής των Ισημεριών".Αυτή η υπόθεση εξαρτάτε από το ποιο έτος θεωρούμε ότι αποτελεί την αρχή της περιόδου. Ανεξάρτητα από αυτό αναφερόμαστε σε μια χρονική περίοδο τόσο μεγάλη που το "τέλος" της θα είναι μια περίοδος 36 περίπου ετών, και όχι μια ημέρα.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου 2010 θα αποτελέσει μια μοναδική στιγμή για τον κόσμο μας καθώς ο ισημερινός της Γης, του Ήλιου και του γαλαξία μας θα ευθυγραμμιστούν.Η πιο ακριβής ευθυγράμμιση που μπορεί να συμβεί έχει κιόλας γίνει το 1998! (δείτε το διάγραμμα στοwww.informationisbeautiful.net).
Το 2012 η Γη θα διασχίσει τον νοητό δίσκο του κέντρου του γαλαξία και θα μεταβεί στην άλλη πλευρά του.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε περίπου 24 έτη φωτός βόρεια του νοητού δίσκου. Δεν είναι δυνατόν να τον διασχίσουμε πριν περάσουν περίπου 27 εκατομμύρια χρόνια.
Ο πλανήτης Νιμπίρου (Nibiru), αποκαλείτε και Ίρις (Eris) ή Πλανήτης Χ (Planet X) έχει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο 3.600 ετών. Καθώς θα περάσει δίπλα από τη Γη θα φέρει την καταστροφή.Κανένας πλανήτης δεν έχει ανακαλυφθεί στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Ίρις είναι ένας πλανήτης “νάνος” (μικρότερος της σελήνης) με μια τροχιά 557 ετών, και αυτή την στιγμή είναι πέρα από τον Πλούτο, περίπου 10 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από την Γη. Ακόμη η τροχιά του δεν θα τον φέρει ποτέ κοντά στην Γη.
Ο πλανήτης αυτός ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους λαούς της Μεσοποταμίας, οι οποίοι και τον ονόμασαν Νιμπίρου (Nibiru). Οι Μάγιας επίσης γνώριζαν για την ύπαρξή του.Νιμπίρου είναι ένα από τα ονόματα του θεού Μάρντουκ (Marduk), που υπήρχε στην Σουμεριανή και Βαβυλωνιακή αστρολογία. Είναι γενικά αποδεκτό ότι αναφερόταν στον πλανήτη Διας.
Παρόλο που οι αστρονόμοι γνωρίζουν για την τροχιά του Νιμπίρου (Ίρις, Πλανήτη Χ), αποκρύπτουν τις πληροφορίες τους από το κοινό.Η θεωρία για τον πλανήτη Νιμπίρου δημιουργήθηκε από την Nancy Lieder, η οποία υποστήριζε ότι εξωγήινοι είχαν τοποθετήσει μια μικροσυσκευή στον εγκέφαλό της για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Έχει κάνει και άλλες προβλέψεις που καμιά τους δεν πραγματοποιήθηκε.
Η αντιστροφή των πόλων της Γης θα καταστρέψει τα πάντα.Είναι αδύνατο να συμβεί μια τέτοια αντιστροφή των πόλων της Γης.
Ο άξονας της Γης θα μετακινηθεί αντιστρέφοντας του πόλους μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ή ίσως και ωρών, προκαλώντας μια παγκόσμια καταστροφή. Θα υπάρξουν συνεχόμενοι σεισμοί σε ολόκληρο τον πλανήτη και τεράστια τσουνάμι θα καταπιούν παραθαλάσσιες πόλεις. Θα είναι το απόλυτο καταστροφικό γεγονός της ιστορίας του πλανήτη. (History Channel, Doomsday 2012: End of Days)Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των μαγνητικών πόλων και των πόλων περιστροφής της Γης. Είναι αδύνατο να συμβεί κάποια απότομη αλλαγή στην θέση των πόλων περιστροφής. Πράγματι οι πόλοι έχουν μετακινηθεί στο παρελθόν αλλά με ταχύτητες περίπου μίας μοίρας σε ένα εκατομμύριο χρόνια, παρόλο που υπάρχουν κάποιες αποδείξεις που δείχνουν ότι 800 εκατομμύρια χρόνια πριν συνέβη μια σχετικά απότομη αλλαγή.
Παρατηρητές του μαγνητικού πεδίου της Γης υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται συνεχώς. Μια τεράστια ηλιακή έκρηξη θα προκαλέσει την αντιστροφή των πόλων της Γης, καταστρέφοντας τον πλανήτη.Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Γη πρόκειται να αντιστρέψει το γεωμαγνητικό της πεδίο. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό το φαινόμενο είναι 780.000 χρόνια πριν. Η αντιστροφή του γεωμαγνητικού πεδίου όμως, απαιτεί περίπου 5.000 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, και δεν ξεκινάει σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ακόμη είναι ένα εσωτερικό φαινόμενο της Γης και δεν επηρεάζεται από εξωγενής παράγοντες όπως εκρήξεις στον Ήλιο. Επιπλέον δεν προκαλεί καμιά καταστροφή, απλά αντιστρέφονται οι μαγνητικοί πόλοι.
Μια έξαρση των εκρήξεων στην επιφάνεια του Ήλιου θα διαλύσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας έλλειψη τροφίμων, νερού και τελικά την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού.Έξαρση των ηλιακών εκρήξεων συμβαίνει κάθε 11 χρόνια. Η NASA προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σχετικά μεγαλύτερη έξαρση μεταξύ το 2010 και το 2012. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα με τους δορυφόρους και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά δεν είναι δυνατόν να καταστραφούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Θα υπάρξει μια βαθιά αλλαγή στην συνείδηση και την πνευματικότητα της ανθρωπότητας το 2012Αυτή η άποψη αποτελεί την επανεμφάνιση μιας παλιά πεποίθησης.
Ο Daniel Pinchbeck, συγγραφέας του βιβλίου 2012: Return of Quetzalcoatl,υποστηρίζει ότι το 2012 θα υπάρξει μια αλλαγή στον ψυχισμό των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν από τον υλιστικό τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει η θεώρησή μας για τον χρονοχώρο.Υποστηριχτές της Νέας Εποχής (New Age) εδώ και πολλά χρόνια πιστεύουν ότι σύντομα θα συμβεί μια “αλλαγή συνείδησης” στην ανθρωπότητας, μια πνευματική εξέλιξη και η αρχή μια νέας εποχής. Η αναφορά στο έτος 2012 είναι η τελευταία έκδοση της ίδιας ιστορίας.
Ακόμη, ο συγγραφέας Ternece McKenna αναφέρθηκε στο 2012 μέσα από το βιβλίο του Μηδενικός Κυματοχρόνος (Timewave Zero), που εκδόθηκε το 1975. Ο McKenna συνδίασε το I-Ching και οράματα που είχε υπό την επήρεια ψυχεδελικών ναρκωτικών δημιουργώντας τον “μαθηματικό” τύπο του “Μηδενικού Κυματοχρόνου” (Timewave Zero). Αποτυπώνοντας την αύξηση της “αλληλεπίδρασης” και την πολυπλοκότητα της βιολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης του ανθρώπου. Όταν εφάρμοσε τον τύπο στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας κατέληξε ότι θα τελειώσει στις 21η Δεκεμβρίου του 2012
Η θεωρία του Μηδενικού Κυματοχρόνου είναι μια τσαρλατάνικη αριθμολογική ανοησία.

Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου υπάρχουν μόνο δύο αναφορές στο 2012. Αργότερα, και αφού η 21 Δεκεμβρίου 2012 είχε γίνει μια δημοφιλή ημερομηνία, προστέθηκε σε μεταγενέστερες εκδόσεις του βιβλίου.

Περισσότερα για τους υποστηριχτές.
Περισσότερα για τους δύσπιστους:


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου