Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΚΝΟS: Εδώ και 100 χρόνια μαθαίνει στους Ελληνες τα μυστικά της διατροφής!!!!

<b>ΚΥΚΝΟS:</b> Εδώ και 100 χρόνια μαθαίνει στους Ελληνες τα μυστικά της διατροφής

Η ιστορία της «KYKNOS» αρχίζει το Καλοκαίρι του 1911, όταν ακόμη υπηρετούσε ως καθηγητής Φυσικής στο Γυμνάσιο Πειραιώς, ο Μιχαήλ Μανουσάκης ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Κωστή Μανουσάκη παρασκευάζουν στην Ασίνη Αργολίδας, τα 1.000 πρώτα κουτιά τομάτες ολόκληρες 1 Κg και σημαντικό αριθμό τοματοπολτού.

Το 1914 η παραγωγή ολόκληρων τοματών και μπαμιών αυξήθηκε σε 100.000 κουτιά, με συμμετοχή στην εργασία και της οικογένειας Παπαντωνίου, η οποία είχε χρηματοδοτήσει τη μικρή βιομηχανία με 60.000 δρχ.
Το Δεκέμβριο του 1914, ενώ έχει ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η εταιρεία εγκαθίσταται στο Ναύπλιο όπου βρίσκεται σήμερα και η έδρα της εταιρείας και τον Απρίλιο του 1915 συντάσσεται το καταστατικό της «Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών», πρώτης στα Βαλκάνια, με ιδρυτές και πρώτο συμβούλιο τους: Μιχαήλ Μανουσάκη, Αθανάσιο Παπαντωνίου, Κωνσταντίνο Μανουσάκη, Βασίλειο Παπαντωνίου, Ιωάννη Δάρμο.
<b>ΚΥΚΝΟS:</b> Εδώ και 100 χρόνια μαθαίνει στους Ελληνες τα μυστικά της διατροφής
Στόχος τους ήταν η συντήρηση των προϊόντων της Αργολικής γης που μέχρι τότε σάπιζαν στα χωράφια. Γρήγορα, όμως η εταιρεία επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές όπου δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ξεκινά με επιτυχία τις εξαγωγές σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
Εργοστάσιο
Το 1960 αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην Αργολίδα και λίγα χρόνια αργότερα ιδρύει το τέταρτο εργοστάσιό της στην Ηλεία. Το 2002-2003, μεταφέρει την παραγωγή και το διανεμητικό της κέντρο στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης, την Ηλεία και το 2006-2007 ανακαινίζει πλήρως το εργοστάσιό της, επεκτείνοντας τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνοντας το μηχανολογικό εξοπλισμό.
Το «παρών»
Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της η εταιρεία παραμένει στα χέρια των οικογενειών που την ίδρυσαν, με την τρίτη και τέταρτη γενιά των ιδρυτών να εργάζεται και να διευθύνει την «ΚYKNOS». Είναι η μόνη βιομηχανία επεξεργασίας τομάτας στην Ελλάδα που εφαρμόζει ολοκληρωμένο σύστημα προσέγγισης και διαχείρισης της πρώτης ύλης της και έχει συγκεκριμένους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται. Διαθέτει γεωπονική υπηρεσία που επιβλέπει την καλλιέργεια της πρώτης ύλης σε όλα τα στάδια της εξέλιξής της ενώ είναι πιστοποιημένη από το γερμανικό φορέα TUV MANAGEMENT SERVICE GMBH κατά ISO 9001 και ISO 22000 (HACCP) για την παραγωγή, συσκευασία, διάθεση προϊόντων τομάτας και τη συσκευασία και διάθεση τυποποιημένων φρούτων και λαχανικών. Τα προϊόντα τομάτας ΚΥΚΝΟS είναι τα μόνα ελληνικά προϊόντα τομάτας που ελέγχονται απόλυτα, από το χωράφι μέχρι το ράφι. Η συσκευασία του τοματοπολτού (100 ετών) θεωρείται κλασσική και έχει πάρει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις (χρυσό βραβείο στο ΝΥ festival).
Πρόσφατα μάλιστα κέρδισε το χρυσό βραβείο στο Φεστιβάλ συσκευασιών της Ν. Υόρκης για την αισθητική της. Απασχολεί 50 άτομα σε μόνιμη βάση και έως 150 εποχιακούς εργαζόμενους τους θερινούς μήνες ενώ ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου Ηλείας φθάνει τους 2.100 τόνους νωπού προϊόντος. Οι μεγαλύτεροι πελάτες της είναι οι εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ εξάγει κυρίως στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Ολλανδία και τον Καναδά.
«Αναζητά νέες αγορές»
Σε αναζήτηση νέων αγορών, κυρίως υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος για να διαθέσει τα προϊόντα της βρίσκεται η εταιρεία «Kyknos», η οποία συνεχίζει να επενδύει σε εργοστασιακό εξοπλισμό, στη βελτίωση των προτύπων παραγωγής καθώς και στην επικοινωνία των προϊόντων της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων, στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. «Στρατηγικής σημασίας απόφαση είναι για εμάς να μη μειώσουμε τα κόστη μας σε βάρος της ποιότητας», αναφέρει στην «ΗτΣ» η διοίκηση της εταιρείας και τονίζει πως «η περιουσία και η δύναμή της στηρίζεται εκτός από το προϊόν, κατά κύριο λόγο και στο ανθρώπινο δυναμικό της». Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα κάνει μειώσεις μισθών και απολύσεις ενώ θα παραμείνει δίπλα στους αγρότες -προμηθευτές της, διατηρώντας όλες τις συνεργασίες της.
Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες δεν φοβίζουν την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει την κρίση με θετική διάθεση. Εξάλλου, η ύφεση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο γι' αυτήν καθώς «στον ένα αιώνα ζωής της έχουν γίνει δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ο Εμφύλιος καθώς και η πτώχευση της Ελλάδος το 1932». Επιπλέον, η αγορά που δραστηριοποιείται δεν πλήττεται όσο άλλες καθώς για τους μεσογειακούς λαούς η τομάτα (όπως το ψωμί και το λάδι) ήταν και θα είναι είδος πρώτης ανάγκης και αποτελεί και την πιο οικονομική λύση: είναι συμπυκνωμένη τομάτα, έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και την υψηλότερη απόδοση στο μαγείρεμα.

αντιγραφή απο http://www.imerisia.gr


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου